Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Liberalerna: Regeringen har lagt sig i arbetsrättsfrågan

Den omdiskuterade las-utredningen blir till lag om inte parterna kommer överens.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Eva Nordmark.Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Enligt Liberalerna innebär höstbudgeten att den omdiskuterade las-utredningen blir till lag, om inte arbetsmarknadens parter kommer överens.

Nyamko Sabuni menar att regeringen har backat i frågan.

– Nu följer de det som är intentionen i januariavtalet, säger Nyamko Sabuni.

Men Socialdemokraterna nekar till att de skulle ha svängt.

”Det är samma formulering i budgetpropositionen som i Januariavtalet”, skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, i en kommentar.

Det var i samband med Liberalernas presskonferens om höstbudgeten, som nyheten om arbetsrätten kom. Liberalernas arbetsmarknadspolitiske talesperson Gulan Avci noterade att arbetsmarknadens parter har 10 dagar på sig att nå en överenskommelse – annars blir den omdiskuterade utredningen om ändringar i lagen om anställningsskydd verklighet.

– Nu har vi nått en överenskommelse i budgetförhandlingarna och det finns en väldigt tydlig skrivelse, att om parterna inte kommer i mål ska punkten i januariavtalet, om utredningens förslag, genomföras, sa Gulan Avci, på presskonferensen.

Liberalerna: Regeringen har backat

Även Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni säger senare att så är fallet och att regeringen backat i frågan.

– Nu följer de det som är intentionen i januariavtalet, säger Nyamko Sabuni. 

Men arbetsmarknadsminister Eva Nordmark håller inte med om Socialdemokraterna svängt.

”Det är samma formulering i budgetpropositionen som i Januariavtalet. Inom ramen för Januariavtalet är regeringen och samarbetspartierna överens om att arbetsrätten ska moderniseras för att möta utmaningarna på dagens arbetsmarknad. Men det ska göras så att en grundläggande balans mellan parterna upprätthålls och att arbetstagare skyddas mot godtyckliga uppsägningar”, skriver hon i en kommentar.

Oenighet kring las-utredningen

I budgetpropositionen står det att januariavtalet slår fast att parternas överenskommelse ska gälla, men att ”i annat fall ska regeringen, i enlighet med januariavtalet, genomföra utredningens förslag”.

Las-utredningen var en del av regeringsuppgörelsen mellan S, MP, C och L och presenterades i juni i år. Den öppnar för stora förändringar i arbetsrätten, vilket kritiserades från socialdemokratiskt håll.

Nyamko Sabuni menar att regeringen backat i frågan om den omdiskuterade las-utredningen.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!