Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

8 000 jumbojet behövs för vaccindoser till alla

Foto: SHUTTERSTOCK
Polen i april: Världens största fraktplan lastar ur ansiktsmasker från Kina.Foto: LESZEK SZYMANSKI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Att ta fram ett vaccin mot covid-19 är vår tids största medicinska utmaning.

Att distribuera det blir den största transportutmaningen någonsin.

På flera håll i världen arbetas för högtryck med testning av vacciner mot sjukdomen covid-19.

Men när ett eller flera vacciner är klara väntar nästa utmaning – att leverera det världen över.

Det skriver tv-kanalen CNBC:s nätupplaga.

Den internationella flygorganisationen IATA varnar för att vaccinleveranserna kan bli ”den största transportutmaningen någonsin” och understryker att distributionen kräver noggrann planering.

– Den potentiella storleken på leveranserna är enorm. Bara att sända en enkel dos till 7,8 miljarder människor skulle fylla upp 8 000 Boeing 747-fraktflyg, skriver IATA med hänvisning till det aktuella antalet människor på jorden.

IATA skriver vidare att transporter på land kan minska trycket, särskilt i utvecklade länder, men att leverans världen över inte kan ske utan ett stort inslag av flygfrakt. 

IATA uppmanar också världens regeringar att snarast börja planera leveranserna i samarbete med flygbranschen.

TV: Vaccinforskaren om Astra Zenecas stopp

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!