Leksaken "Babblarna" är falig på grund av fabriksfel och kallas nu tillbaka. Foto: Kids Concept
Leksaken "Babblarna" är falig på grund av fabriksfel och kallas nu tillbaka.  Foto: Kids Concept

Babblarna-leksak stoppas – fastnade i ettårings hals

Publicerad

En liten pinne från en Babblarna-leksak lossnade och fastnade i en ettårings hals – så att barnet riskerade att kvävas. 

Nu går leksaksföretaget ut med en varning och kallar tillbaka samtliga leksaker av typen. 

– Vi uppmanar dig som köpt denna produkt att återlämna den mot full ersättning. Inget kvitto krävs, skriver företaget på sin hemsida. 

Konsumentverket larmar om leksaken "Babblarna" som består av plockfigurer och saluförs av företaget Kids Concept. 

Nu larmar Konsumentverket om leksaken – som dras in av företaget. 

 

LÄS MER: Arla återkallar skivad ost – kan innehålla plastbitar 

Så här ser leksaken "Babblarna" ut. Foto: Kids Concept

Ettåringen klarade sig utan men

Detta efter att en ettåring fått en av leksakens pinnar i halsen. Barnet riskerade att kvävas men klarade sig utan men, rapporterar Kids Concept. 

"Dessa återkallas på grund av att fabriken har använt fel lim för att fästa pinnarna på en del av leveransen. Pinnarna som håller figurerna kan lossna och den del som håller den rosa Diddi blir då en smådel som kan utgöra en kvävningsrisk", skriver Kids Concept på sin hemsida. 

Leksaken har varit till salu i butiker från den 20 oktober förra året fram till och med i måndags, den 12 mars. 

 

LÄS MER: Ikea återkallar påskgodis – mus fångad hos tillverkaren

Ikea kallade tillbaka påskgodis efter musupptäckt

"Produkten ska tas bort ur sortimentet omgående och vi uppmanar dig som köpt denna produkt att återlämna den mot full ersättning. Inget kvitto krävs", skriver Kids Concept. 

I slutet av februari rapporterade Expressen om en annan återkallelse, som gällde påskgodis som såldes av möbeljätten. Ikea gick då ut med en bred uppmaning om återkallelse till alla kunder som kunde ha köpt påskgodiset av skumkaraktär. 

Detta efter att en mus hade hittats i den svenska godistillverkarens lokaler. 

Godiset har redan hunnit säljas på varuhus i Norge, Danmark och Storbritannien, dock inte i Sverige. 

 

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen