Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lekande lätt: Nu
tjänar de miljoner

Leklanden gör succé. Leos Lekland lekte hem 400 miljoner kronor förra året.
Foto: Ann Jonasson
Kedjan med Andys Lekland växer också.
Foto: Ann Jonasson

Leklanden i Sverige är en lysande affärsidé. Fråga bara alla småbarnsföräldrar som pumpar in pengar i industrin.

Branschledande Leos Lekland lekte hem 400 miljoner kronor under 2016, skriver Dagens industri.

De så kallade leklanden har vuxit så det knakar under 2000-talet då de såg dagens ljus. Det är en förhållandevis ny affärsföreteelse och trots att Skandinaviens största kedja, Leos Lekland, ännu inte hunnit bli tonåring märks ingen avmattning.

Tvärtom.

Leklanden är på frammarsch

– Vi tyckte redan då att det låg helt rätt i tiden att försöka sätta barn i rörelse. På den tiden var det mycket prat om stillasittande barn framför dataspel, vilket numera blivit ännu mer utbrett i och med telefoner och surfplattor. Därför är vår produkt än mer aktuell i dag, säger vd:n och delägaren Joakim Gunler till DI.

Om man tittar på Leos Lekland så ökade företaget sin omsättning med 35 procent mellan 2015 och 2016, till nästan 400 miljoner kronor. Leo har börjat poppa upp i utlandet och förra året klev företaget över gränsen till Finland efter att tidigare ha startat etablering i Danmark och Norge.

Leos på väg till ett femte land

– Vi behöver fler marknader för att kunna behålla, eller till och med öka, vår tillväxttakt. Under 2018 kommer vi därför öppna i ett femte land, ett större europeiskt land utanför Skandinavien, säger Joakim Gunler utan att avslöja nästa mål för Leos Lekland.

I Stockholm finns konkurrenten Andys Lekland och den kedjan växer också. Under 2016 knoppade man av sig till Gävle och under detta år kommer Andys Lekland att försöka charma barn och deras betalande föräldrar i Örebro.

– Vi befinner oss fortfarande i en etableringsfas på Andys. Vi driver det som ett startupbolag och försöker hitta vårt koncept. Men det lekland vi öppnade i december i Gävle börjar närma sig sanningen, med fokus på mer pedagogisk lek, säger vd:n Pontus Engman till Dagens industri.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!