Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Leif Östlings kritik: Hon lever i en finansbubbla

Vd:n för Tredje AP-fonden om hur ekonomin påverkas just nu.
Leif Östling kritiserar Kersin Hessius uttalande om faran för ekonomin.Foto: MAGNUS JÖNSSON
Kersin Hessius menar att metoderna för att bekämpa coronaviruset kan få katastrofa följder för ekonomin.Foto: FREDRIK FUNCK / DN TT NYHETSBYRÅN

Kerstin Hessius har varnat för att metoderna att bekämpa coronaviruset kan få katastrofala följder för den svenska ekonomin. 

Den tidigare Scania-vd:n Leif Östling riktar kritik mot hennes uttalande.

– Kerstin Hessius är inne i finansbranschen och lever lite i en finansbubbla, säger han till Dagens industri. 

Kerstin Hessius har i flera medier – däribland Expressen TV – varnat för att den nuvarande situationen kan förstöra den svenska samhällsekonomin för en generation framöver.

Vd:n för Tredje AP-fonden menar att Sverige och världen befinner sig i ett ”paniktillstånd där man bara tittar på en fråga”.

– Man måste alltid göra en genomarbetad analys om vad som är mest effektivt för att begränsa de totala konsekvenserna för samhället och det har man inte gjort. Man är i panik, har hon sagt i Expressen TV. 

Leif Östlings kritik mot Kerstin Hessius

Leif Östling, tidigare vd för Scania, menar att nationalekonomen och den tidigare vice riksbankschefen för ett alldeles förenklat resonemang. 

– Vårt stora problem är att vi saknar fakta. Kerstin Hessius är inne i finansbranschen och lever lite i en finansbubbla, säger Leif Östling till Di och fortsätter: 

– Vi har inte varit i en sådan här situation tidigare. Vi har inte säker fakta att stå på i hur man bäst bekämpar detta virus. Allt är baserat på tolkningar kring vad som händer i det akuta läget. Det blir gissningar vilket tydligt framgår av alla experter som har olika uppfattningar. För politiker blir det svårt att fatta beslut. 

Leif Östling vänder sig emot resonemanget att ställa metoder för att minska smittspridningen mot en ekonomisk kris. 

– Vi har ett antal etiska principer i vårt samhälle som bottnar i en humanistisk syn. Här får vi inte kompromissa och bli cyniska, säger han.

Magdalena Andersson: ”Tvekar inte”

Finansminister Magdalena Andersson, S, välkomnar den diskussion Kerstin Hessius har lyft. Men hon kan inte ge det slutdatum som vd:n för Tredje AP-fonden har efterlyst.

– Man förhandlar inte med ett virus om en tidpunkt. Däremot ser jag gärna en diskussion på europeisk nivå, att vi kan ha en strategi kring vad som är det effektivaste sättet att bekämpa viruset utan att i onödan skada ekonomin, säger Andersson till TT.

Hon säger också att regeringen lutar sig mot experter när de beslutar om åtgärder.

– Vi tvekar inte att vidta de åtgärder som behövs för att stoppa smittspridningen. Men vi sitter inte på kammaren och hittar på egna åtgärder som kan skada ekonomin eller vården i onödan.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.  

Ola Olsson, professor i nationalekonomi, berättar om vilka positiva effekter detta kan bidra till.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!