Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Leif Östling utpressad av kvinna: Krävde 10 miljoner

Leif Östling.
Foto: MAGNUS JÖNSSON

Näringslivstoppen Leif Östling, 72, utpressades på 10 miljoner kronor efter Metoo-uppropet, avslöjar han för Dagens industri, Di. 

”Hej Leif! Vad du gjorde mot mig var ett sexuellt övergrepp. Och jag kommer att polisanmäla och gå ut med det offentliga på torsdag", skrev utpressaren till Leif Östling. 

Leif Östling fick mycket uppmärksamhet när SVT:s Uppdrag Granskning i höstas avslöjade att han ägnat sig åt skatteplanering och gav den bevingade kommentaren: "Vad fan får jag för pengarna?". 

Efter turbulensen så fick han avgå som ordförande för Svenskt Näringsliv. 

Nu avslöjar Leif Östling för Dagens industri att han blev utsatt för ett utpressningsförsök genom ett anonymt sms som skickades till hans sons mobiltelefon, medan han och frun satt och tittade på Rapport den 7 november, två dygn efter Uppdrag Gransknings reportage.


LÄS MER: Ilskan efter citatet fick Östling att avgå 

Östling: ”Vi tittade på rapport när vi fick märkligt sms”

– Hustrun och jag satt och tittade på Rapport när jag fick ett märkligt sms från sonen. Tydligen hade de inte fått tag i mitt telefonnummer utan skickat det till hans mobil, som skickade det vidare till mig, säger han till Dagens industris helgbilaga Di Weekend.

Sms:et lydde: 

"Hej Leif! Vad du gjorde mot mig var ett sexuellt övergrepp. Och jag kommer att polisanmäla och gå ut med det offentliga på torsdag.” 

En timme senare, berättar Leif Östling för Di, fick hans fru motta ett sms där en person som kallade sig för Kamilla frågade efter Leif Östling och uppmanade honom att ringa.


LÄS MER: Toppchef sågar Östling i öppet brev på Facebook 

”Först blir man chockad, sen förbannad”

Vad kände du när du såg sms:et? undrar Di Weekends reporter Johanna Saldert.

– Först blir man chockad, sedan förbannad. Ju längre tiden går desto mer information får säkerhetsbolagen fram. Sedan är det bara att jobba sig igenom och försöka undvika dumheter, som att agera på egen hand. När sådant här händer inser man hur otroligt exponerad man är. Den känslan har inte släppt än, säger han till Di weekend.

Leif Östling anlitade säkerhetsexperter, men kom fram till att det fanns för lite att ta på. Därför blev det heller  ingen polisanmälan.

Leif Östling avslöjar i Di Weekend att han fick krishanteringshjälp av tidigare centerledaren Maud Olofsson.
Foto: ROBBAN ANDERSSON

När stormen mot Leif Östling tilltog efter tv-programmet tog han hjälp från lite oväntat håll. I intervjun  i Di Weekend berättar Östling att han ringde förra centerledaren Maud Olofsson för att rådgöra hur han borde agera. Och sedan tog han kontakt med PR-byrån Kreabs Peje Emilsson.

Tidigare näringsministern Björn Rosengren (S) ryckte också ut och uppmanade honom att skriva en debattartikel. Han fick också lite hjälp av honom med att formulera budskapet.

Men till slut blev trycket för hårt och den 22 november avgick Leif Östling från ordförandeposten för Svenskt Näringsliv.

Expressen har sökt Leif Östling för en kommentar.Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!