Leif Östling. Foto: MAGNUS JÖNSSON
Leif Östling. Foto: MAGNUS JÖNSSON

Leif Östling utpressad av kvinna: Krävde 10 miljoner

Publicerad
Uppdaterad

Näringslivstoppen Leif Östling, 72, utpressades på 10 miljoner kronor efter Metoo-uppropet, avslöjar han för Dagens industri, Di. 

”Hej Leif! Vad du gjorde mot mig var ett sexuellt övergrepp. Och jag kommer att polisanmäla och gå ut med det offentliga på torsdag", skrev utpressaren till Leif Östling. 

Leif Östling fick mycket uppmärksamhet när SVT:s Uppdrag Granskning i höstas avslöjade att han ägnat sig åt skatteplanering och gav den bevingade kommentaren: "Vad fan får jag för pengarna?". 

Efter turbulensen så fick han avgå som ordförande för Svenskt Näringsliv. 

Nu avslöjar Leif Östling för Dagens industri att han blev utsatt för ett utpressningsförsök genom ett anonymt sms som skickades till hans sons mobiltelefon, medan han och frun satt och tittade på Rapport den 7 november, två dygn efter Uppdrag Gransknings reportage.

 

LÄS MER: Ilskan efter citatet fick Östling att avgå 

Östling: ”Vi tittade på rapport när vi fick märkligt sms”

– Hustrun och jag satt och tittade på Rapport när jag fick ett märkligt sms från sonen. Tydligen hade de inte fått tag i mitt telefonnummer utan skickat det till hans mobil, som skickade det vidare till mig, säger han till Dagens industris helgbilaga Di Weekend.

Sms:et lydde: 

"Hej Leif! Vad du gjorde mot mig var ett sexuellt övergrepp. Och jag kommer att polisanmäla och gå ut med det offentliga på torsdag.” 

En timme senare, berättar Leif Östling för Di, fick hans fru motta ett sms där en person som kallade sig för Kamilla frågade efter Leif Östling och uppmanade honom att ringa.

 

LÄS MER: Toppchef sågar Östling i öppet brev på Facebook 

”Först blir man chockad, sen förbannad”

Vad kände du när du såg sms:et? undrar Di Weekends reporter Johanna Saldert.

– Först blir man chockad, sedan förbannad. Ju längre tiden går desto mer information får säkerhetsbolagen fram. Sedan är det bara att jobba sig igenom och försöka undvika dumheter, som att agera på egen hand. När sådant här händer inser man hur otroligt exponerad man är. Den känslan har inte släppt än, säger han till Di weekend.

Leif Östling anlitade säkerhetsexperter, men kom fram till att det fanns för lite att ta på. Därför blev det heller  ingen polisanmälan.

Leif Östling avslöjar i Di Weekend att han fick krishanteringshjälp av tidigare centerledaren Maud Olofsson.Foto: ROBBAN ANDERSSON

När stormen mot Leif Östling tilltog efter tv-programmet tog han hjälp från lite oväntat håll. I intervjun  i Di Weekend berättar Östling att han ringde förra centerledaren Maud Olofsson för att rådgöra hur han borde agera. Och sedan tog han kontakt med PR-byrån Kreabs Peje Emilsson.

Tidigare näringsministern Björn Rosengren (S) ryckte också ut och uppmanade honom att skriva en debattartikel. Han fick också lite hjälp av honom med att formulera budskapet.

Men till slut blev trycket för hårt och den 22 november avgick Leif Östling från ordförandeposten för Svenskt Näringsliv.

Expressen har sökt Leif Östling för en kommentar.

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen