Leif Östling sparkas – men får stanna hos jättebanken

Leif Östling lämnar nu sitt uppdrag på Södertälje Science Park.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Leif Östling.
Foto: MAGNUS JÖNSSON
Boel Godners (S), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Södertälje.
Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT / TT
Foto: MARK LENNIHAN / AP

Leif Östling, tidigare ordförande för Svenskt Näringsliv, sa att Sverige ”tagit in alldeles för mycket folk utifrån” och menade att samhällen i Afrika och Mellanöstern låg ”hundra år” bakåt i tiden. 

Uttalandet kostade honom styrelseordförandeposten för Södertälje Science Park.

Men gigantiska investmentbanken Morgan Stanley fortsätter samarbetet med Leif Östling. 

– Mister Östling är en extern konsult som erbjuder råd på deltidsbasis, skriver Hugh Fraser, operativ chef för bankjätten i ett mejl till Expressen. 

Under torsdagen blev det klart att näringslivshöjdaren Leif Östling skildes från sitt uppdrag som styrelseordförande för Södertälje Science Park. 

– Det är alldeles för grovt för att det ska kunna accepteras, sa Södertälje kommunstyrelses ordförande Boel Godner till Länstidningen Södertälje.

– Vi har haft kontakt med Leif under dagen. Han kommer att lämna sitt uppdrag som ordförande. 

Morgan Stanleys kortfattade svar: ”Extern konsult som erbjuder råd”

Leif Östling har även ett uppdrag som finansiell rådgivare åt investmentbanken Morgan Stanley. 

När Expressen mejlar bankens pressavdelning och beskriver de uttalanden som Leif Östling gjort, ber om bankens syn på Leif Östlings åsikter, och om näringslivsprofilens utspel påverkar hans uppdrag för banken blir svaret ett kortfattat mejl. 

– Tack för ditt mejl. Mister Östling är en extern konsult som erbjuder råd på deltidsbasis, skriver Hugh Fraser, operativ chef för bankjätten. 

Detta efter att ha luftat åsikter kring migrations från Mellanöstern och Afrika, som bland annat handlade om att dessa invandringsgrupper hade svårt att få jobb och därför valde att stjäla för att försörja sig. 

Han hyste även ror att det kunde bryta ut inbördeskrig i Sverige om militären skulle sättas in mot beväpnade kriminella invandrargäng i förorterna. 

Det var i en intervju med Swebbtv, som enligt Expo kan kopplas till vit makt-miljön, som Leif Östling uttalade sig om demografin bland Sveriges nyanlända. 

– Vi har tagit in alldeles för mycket folk utifrån, man ska komma ihåg när man tar människor från Mellanöstern och Afrika, alltså de lever i ett samhälle som vi lämnade för ungefär hundra år sedan. Det är deras uppfattning och känsla för hur ett samhälle fungerar, sa han.

Leif Östling sparkas

– De är ju från helt andra livsbetingelser och normer, dessutom har de svårt att försörja sig här. Så att de går in i en affär och snattar, det är ju en del av deras försörjning i vardagen.

Under torsdagen fick Östling fått lämna sitt uppdrag som ordförande för Södertälje science park. 

När Expressen når Östling på sms vill han inte uttala sig om saken.

”Inga kommentarer”, skriver Östling. 

Försvarade uttalandena

I går torsdag försvarade Östling sina uttalanden till Swebbtv i en uppföljande intervju med Dagens industri. 

– Det är inte rasistiskt, det är ett konstaterande. Vi utgår från att de är precis som vi är med samma förutsättningar som vi har, men det har de inte. Det är det som gör integrationen svår, för att vi utgår från vår egen världsbild. Vi går snett på grund av att vi inte förstår vilka jättesteg de här människorna måste ta, det är en otrolig resa, sa Östling.

Scania tar avstånd

I Swebbtv-utfrågningen sa Östling också att han under sin tid som vd i Scania haft problem med anställda med vissa nationaliteter. 

Scanias nuvarande vd Henrik Henriksson har tagit avstånd från kommentarerna i ett uttalande som gjorts på Scanias intranät och som Dagens industri tagit del av: 

”Jag känner inte igen mig i beskrivningen. Scania har sedan mer än ett halvt sekel tillbaka dragit stora fördelar av att kunna anställa människor från andra länder som sökt sig till Sverige för att få arbete eller flytt från krig och konflikter. Dessa medarbetare har aktivt bidragit till Scanias framgångar och internationalisering. Jag vill därför på hela ledningens vägnar understryka att Scania är och ska vara ett företag som är öppet för alla – oavsett religion, om man är kvinna eller man, gul, brun, svart eller av regnbågsfärg.”

Tog över 2016

Östling tog över som ordförande i Södertälje Science Park i juni 2016. Verksamheten beskriver sig själva som ”en utvecklingsarena för forskning, innovation och utbildning inom Hållbar produktion, Life Science och Hållbara livsmedel”. 

– Södertälje Science Park ska bidra till att Sverige bibehåller sin starka ställning som ledande industrination, sa Östling när han tillträdde posten. 

Östling var tidigare ordförande i Svenskt Näringsliv. Han lämnade uppdraget i november 2017, efter att ha placerat miljoner i ett företag på Malta för att undvika skatt.


Leif Östling gästade nyligen Direkt med Niklas Svensson:

Den tidigare Scaniachefen Leif Östling om sina memoarer, ”I backspegeln”, och om sitt kända uttalande ”Vad fan får jag för pengarna”.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!