Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Leif Östling pekas ut i paradisläckan

Leif Östling. Foto: OLLE SPORRONG
Finansminister Magdalena Andersson är starkt kritiskt till skatteuppläggen som avslöjats. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Maria Mattsson Mähl Foto: Alpha CE

Ordföranden för Svenskt näringsliv, Leif Östling har aktier värda 30 miljoner kronor i ett bolag på Malta för att undvika svensk skatt - något som han inte säger sig ha dåligt samvete över. 

– Ja, det finns ju alltid en egoism i det hela. Man frågar sig också: Om betalar man in 20–30 miljoner om året – vad fan får jag för pengarna? sa Östling till SVT. 

Nu får han skarp kritik av Ola Johansson, riksdagsledamot i Centerpartiet, som på Facebook skriver "Sicket pucko". 

Samtidigt öppnar finansminister Magdalena Andersson för att skärpa lagstiftningen. 

I EU-landet Malta kan rika utlänningar lagligt bilda bolag med väldigt låg skatt - en lucka som omkring 2000 förmögna svenskar utnyttjat visar bolagsregister som avslöjas i den nya paradisläckan. 

Leif Östling, i dag ordförande för Svenskt näringsliv och tidigare hyllad Scaniachef,  satte 2005 upp ett bolag på Medelhavsön med sin fru dit arvodet för konsulttjänster gått visar uppgifterna som "Uppdrag granskning" på SVT och TT tagit fram tillsammans med ytterligare 90 medieföretag över hela världen.

När Östling ifrågasätts angående sitt hemliga upplägg förklarar han att det var "ganska praktiskt" att göra så.

– Folk har ju planering och ser över sin ekonomi, det är ju så, säger han till SVT.

Han ser inget fel med att betala mindre skatt än vad skattesystemet är utformat för.

Östling: Jag har betalat skatt

Östling har även via Maltabolaget aktier värda 30 miljoner kronor i Luxemburg. De är från 1980-talet då han var verksam i Nederländerna.

Ordföranden i Svenskt Näringsliv betalar mycket skatt – 180 miljoner kronor i Sverige och Tyskland sedan 2010, enligt egen uppgift. Därför, säger Östling, undviker han med gott samvete att skatta här för sina tillgångar utomlands.

– Jag tycker jag har tagit väldigt stort samhällsansvar. Jag har alltid betalat skatt på allting som jag har tjänat i det här landet.

– Jag har inget dåligt samvete överhuvudtaget. Jag tycker jag har gjort rätt för mig i Sverige, mer än de allra flesta andra. Jag har för fan betalat för minst tusen skattebetalare, säger han till SVT.

I ett mejl till Expressen förklarar Svenskt näringslivs ordförande detaljerna i upplägget som är helt lagligt.

"I Luxemburg har mitt bolag betalat skatt enligt där gällande skattelagstiftning och det samma gäller mitt bolag på Malta. Därtill kommer källskatter om ungefär 3 miljoner SEK, se vidare nedan." skriver Leif Östling.

Han fortsätter:

"Alla pengarna jobbar kvar i bolagen i Luxemburg och Malta och jag har alltså inte tillgång till dessa pengar. Eventuell framtida utdelning till mig beskattas enligt svenska regler och dubbelbeskattningsavtal så länge jag är skattskyldig här."

 

LÄS MER: Drottning Elizabeth placerade 60 miljoner utomlands

 

Backar från uttalande 

Östling medger att han ser till sitt eget bästa.

– Ja, det finns ju alltid en egoism i det hela. Man frågar sig också: Om betalar man in 20–30 miljoner om året – vad fan får jag för pengarna?

Under måndagen backar Östling från delar av sina uttalanden i en kommentar på Svenskt Näringslivs hemsida. 

”Det var slarvigt uttryckt. Sverige har en generellt fungerande välfärd”, skriver han. 

Han menar att poängen i uttalandet var att han personligen använt välfärden i liten utsträckning i förhållande till hur mycket han finansiellt har bidragit.

I kommentaren på Svenskt näringslivs hemsida skriver Östling vidare att han alltid betalat skatt på de inkomster han haft i Sverige, exempelvis totalt 84 miljoner kronor i inkomstskatt och 23 miljoner kronor i kapitalskatt under de sju senaste åren. 

Under måndagen får Östling även kritik från en av ledamöterna i Svenskt Näringslivs styrelse som är direktvald vid organisationens stämma, Maria Mattsson Mähl. 

– Det är klart det är problematiskt att han uttalar sig så slarvigt som han gör. Skatteintäkter är ju otroligt viktiga för ett välfärdssamhälle, även om han just nu inte behandlas för cancer eller går i skolan och känner att han får valuta för pengarna, säger  Maria Mattsson Mähl till SVT Nyheter.  

Hon berättar för SVT Nyheter att Östling under söndagskvällen skickade information om vilka skatter han betalat vidare till styrelsen. 

Senare under dagen gick även Ola Johansson, riksdagsledamot i Centerpartiet, ut och kritiserade Östling på Facebook:  

"Är så arg att jag skakar. Det minsta vi behöver nu är någon som driver väljare i armarna på Jonas Sjöstedt." skriver han på Facebook

I kommentarerna fortsätter han: 

”Troligen är det precis så korkad han är. Han sa nog vad han tyckte. Sicket pucko!!”

Paradisläckan skapar reaktioner

Östlings uttalande i Uppdrag granskning har även skapat trenden #vadfanfårjag på Twitter. Julia Berg (S), politisk samordnare och vice ordförande i Växjöbostäder, skriver:

"Tänk att ha hela säcken full och ändå vakna på morgonen o bara #vadfanfårjag".

Även socialminister Annika Strandhäll (S) skriver med en länk till artikeln:

"Skamlöst mot, lärare, sjuksköterskor, poliser o undersköterskor som ser till att landet funkar när du tjänar pengar".

Även svenske Laurent "Larry" Leksell, storägare i strålknivsföretaget Elekta, är med i läckan. Han meddelar via sin hustru att han inte är tillgänglig för kommentarer under söndagen.

Leif Östling och Laurent Leksell har såvitt känt inte gjort någonting olagligt. Men kritiken mot Malta är hård från bland annat EU-parlamentets särskilda kommitté mot skatteflykt och skatteplanering. Kommittén kritiserar landet för möjligheterna till skatteupplägg där, för korruption och penningtvätt.

Sjöstedt har inte förtroende för Östling 

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt, kallar Leif Östlings uttalanden för föraktfulla mot alla dem som betalar skatt och bidrar till välfärden. 

– Även Leif Östling har fått en högskoleutbildning och hans barn kan gå på skolor och han kommer att få plats inom äldreomsorgen om det behövs en dag. Det bygger på att vi alla bidrar. Att då nästan stoltsera med att man undviker skatt det tycker jag är fel, fram för allt när han är de svenska arbetsgivarnas viktigaste representant, säger Sjöstedt. 

Hur ser du på hans förtroende?

– Jag har inte förtroende för Östling, men samtidigt är det inte jag som bestämmer vem som styr Svenskt näringsliv. 

Finansministern starkt kritisk

Finansminister Magdalena Andersson, S, är också starkt kritisk till skatteuppläggen:

– Det påverkar förtroendet för våra ledare och hur man ser på förtroendet för de som driver bolag i våra samhällen. Det är en oroande utveckling, det blir småföretagen och pensionären och sommarjobben som får betala mer i skatt om inte de som har det bäst ställt inte är med och betalar skatt, säger hon i Expressen TV.

Finansministern utesluter inte åtgärder för att råda bot på den avancerade skatteplaneringen där svenskar undviker att betala skatt:

– Det kommer naturligtvis att krävas ett kontinuerligt arbete. Här har det faktiskt hänt lite under de senaste tio åren när det gäller det internationella arbetet. Men vi ska titta på den här informationen på finansdepartementet och se om det finns anledning att komma med ytterligare initiativ på det här området.

Enligt Magdalena Andersson kommer man på finansdepartementet att gå igenom de uppgifter som nu kommit fram, för att se om det finns ytterligare lagstiftning som regeringen i Sverige kan vidta.

– Men vi har sedan tidigare ett tiopunktsprogram som vi arbetar med. En av de sakerna vi tittar på är om skatterådgivare skulle vara skyldiga att rapportera nya upplägg till Skatteverket, så att Skatteverket kan vara snabbare på bollen och pröva om det är lagligt, säger hon.

LO-basen Karl Petter Thorwaldsson anser att de som ägnar sig åt skatteplanering bör skämmas:

– Det går inte ha två skattelagstiftningar. En som gäller för vanligt folk och en som gäller för de som har högre inkomster. Alla har vi samma regler att följa. Det här är ett ytterligare bevis på hur girigheten breder ut sig i samhället. De är inte så att de som gör den här skatteplaneringen, tjänar lite, säger han.

”Har ett moraliskt ansvar”

Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna, medverkar i SVT Agenda och är kritisk till Leif Östlings, ordförande för Svenskt näringsliv, agerande: 

– Jag tycker att det är dåligt. Jag tycker att man som företrädare för Svenskt Näringsliv, som är en väldigt viktig organisation i Sverige har ett moraliskt ansvar för att betala skatt och göra rätt för sig. Jag tycker att det här är moraliskt fel, säger han i programmet. 

Werner Langen, tysk kristdemokrat och ordförande i kommittén, anser att Maltas "affärsmodell" bland annat handlar om olaglig skatteflykt och lagligt skatteundandragande.

– Det här systemet bygger på orättvis skattekonkurrens, sade han nyligen inför parlamentet.

Maltas finansminister Edward Scicluna hävdar i en kommentar att hans land är bättre än Tyskland på öppenhet kring skatter och penningtvätt. Han avfärdar att bolagsskatten i praktiken är så låg som 5 procent som en del kritiker påstår.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!