Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Närstående drabbad – GW satsar miljoner på alzheimer

En närstående till Leif GW Persson har drabbats av alzheimer.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Foto: Shutterstock

Leif GW Persson har investerat ”väsentligt över” två miljoner i ett svenskt läkemedelsbolag.

Nu avslöjar författaren och kriminologen att det handlar om alzheimerforskning – och att det finns privata skäl bakom investeringen, skriver Aftonbladet.

– Om man har en närstående som råkat ut för det här, det är inget kul, säger Persson till tidningen.

Den folkkäre professorn har länge undvikit att prata om sina många gånger framgångsrika investeringar på börsen. Men tidigare i november öppnade Leif GW Persson, 73, upp om satsningen på det svenska plåsterföretaget S2 Medical.

Nu berättar författaren och kriminologen om ytterligare en satsning inom sjukvård. ”Väsentligt över” två miljoner kronor har investerats i bioteknikbolaget Alzecure som driver flera projekt mot alzheimer.

Leif GW Persson investerar miljoner i forskning mot alzheimer

Det finns andra skäl än ekonomiska bakom investeringen, bland annat att en närstående insjuknat, avslöjar Leif GW Persson för Aftonbladet.

– När en nära anhörig plötsligt inte längre är nåbar... Det här är jävligt skambelagt och naturligtvis en förklaring till att forskningen är försummad. Hostmedicin däremot, har säkert fått tusentals miljarder genom åren, säger han till tidningen.

Närstående till Leif GW Persson drabbad av alzheimer

Professorn säger att han inte vill berätta närmare för att skydda den drabbades integritet. 120 000 svenskar lider av hjärnsjukdomen som förutom att drabba minnet påverkar rumsorientering och vardagsfunktioner. 

De mediciner som finns i dag kan bara lindra förloppet.

– Sjukdomen rör den sociala biten. Jag skulle aldrig drömma om att sätta en krona i spelbolag, konstaden för dem får andra betala. Men den här investeringen tycker jag är fullt legitim, säger Leif GW Persson till Aftonbladet. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!