Det är första stämningen som Lego väckt mot kinesiska pirattillverkare – och nu har de fått rätt i kinesisk domstol. Foto: ALESSANDRO SERRANO' / AVALON.RED B5725Det är första stämningen som Lego väckt mot kinesiska pirattillverkare – och nu har de fått rätt i kinesisk domstol. Foto: ALESSANDRO SERRANO' / AVALON.RED B5725
Det är första stämningen som Lego väckt mot kinesiska pirattillverkare – och nu har de fått rätt i kinesisk domstol.  Foto: ALESSANDRO SERRANO' / AVALON.RED B5725
Så här kan Belas produkter se ut. I annonserna skryter även pirattillverkaren med att bitarna är kompatibla med riktigt Lego. Foto: BelaSå här kan Belas produkter se ut. I annonserna skryter även pirattillverkaren med att bitarna är kompatibla med riktigt Lego. Foto: Bela
Så här kan Belas produkter se ut. I annonserna skryter även pirattillverkaren med att bitarna är kompatibla med riktigt Lego.  Foto: Bela

Legos sköna seger över kinesiska piratkopiorna

Publicerad

Under varumärket "Bela" började kinesiska bolag kränga rena kopior av leksaksjättens Legos produkter. 

Nu straffar sig fräckheten och bolagen fälls för orättvis konkurrens. 

– Vi fortsätter anstränga oss för att försäkra oss om att föräldrar och barn gör informerade val när de köper leksaksprodukter, säger Peter Thorslund Kjær, Legos vd för affärsjuridik. 

Den danska leksaksjätten Lego har fått en historisk seger över pirattillverkare i Kina. 

En folkdomstol i provinsen Shantou i Kina har slagit fast att två kinesiska företag gjort sig skyldiga till "orättvis konkurrens". 

LÄS MER: Här är legomissen som kostade flera miljoner

Lego hoppas att Kina tar tuffare tag mot piraterna

De två företagen har tillverkat leksaker som beskrivs som närmast identiska Legos egna leksaker under varunamnet "Bela". Nu beordras de all stulta kopiera Legos leksaker, förpackningar och loggor. 

Det är första gången Lego har stämt pirattillverkare i Kina och de välkomnar domstolens beslut, som de ser som ett tecken på att Kina håller på att strama till sina lagar kring patent- och varumärkesintrång. 

– Vi anser att det här är väldigt viktigt för den fortsatta utvecklingen av en sund företagsmiljö för alla företag som verkar på den kinesiska marknaden, säger Peter Thorslund Kjær, Legos vd för affärsjuridik. 

LÄS MER: Legos kris – 1400 måste sägas upp 

Tufft sparpaket för Lego: 1400 anställda kan få gå

I september berättade Dina Pengar att omsättningen för Lego föll med fem procent under första halvåret 2017. Det minskade resultatet får ser ut att få tuffa konsekvenser för världens största leksakstillverkare – enligt flera danska medier kommer man att göra sig av med 1 400 medarbetare över hela världen.

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen