Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Legos sköna seger över kinesiska piratkopiorna

Det är första stämningen som Lego väckt mot kinesiska pirattillverkare – och nu har de fått rätt i kinesisk domstol. Foto: ALESSANDRO SERRANO' / AVALON.RED B5725
Så här kan Belas produkter se ut. I annonserna skryter även pirattillverkaren med att bitarna är kompatibla med riktigt Lego. Foto: Bela

Under varumärket "Bela" började kinesiska bolag kränga rena kopior av leksaksjättens Legos produkter. 

Nu straffar sig fräckheten och bolagen fälls för orättvis konkurrens. 

– Vi fortsätter anstränga oss för att försäkra oss om att föräldrar och barn gör informerade val när de köper leksaksprodukter, säger Peter Thorslund Kjær, Legos vd för affärsjuridik. 

Den danska leksaksjätten Lego har fått en historisk seger över pirattillverkare i Kina. 

En folkdomstol i provinsen Shantou i Kina har slagit fast att två kinesiska företag gjort sig skyldiga till "orättvis konkurrens". 

LÄS MER: Här är legomissen som kostade flera miljoner

Lego hoppas att Kina tar tuffare tag mot piraterna

De två företagen har tillverkat leksaker som beskrivs som närmast identiska Legos egna leksaker under varunamnet "Bela". Nu beordras de all stulta kopiera Legos leksaker, förpackningar och loggor. 

Det är första gången Lego har stämt pirattillverkare i Kina och de välkomnar domstolens beslut, som de ser som ett tecken på att Kina håller på att strama till sina lagar kring patent- och varumärkesintrång. 

– Vi anser att det här är väldigt viktigt för den fortsatta utvecklingen av en sund företagsmiljö för alla företag som verkar på den kinesiska marknaden, säger Peter Thorslund Kjær, Legos vd för affärsjuridik. 

LÄS MER: Legos kris – 1400 måste sägas upp 

Tufft sparpaket för Lego: 1400 anställda kan få gå

I september berättade Dina Pengar att omsättningen för Lego föll med fem procent under första halvåret 2017. Det minskade resultatet får ser ut att få tuffa konsekvenser för världens största leksakstillverkare – enligt flera danska medier kommer man att göra sig av med 1 400 medarbetare över hela världen.

 

 

NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!