De ledamöter som slutar i riksdagen erbjuds jobbcoacher. Men det är få som tackar ja. Foto: Martina Huber
De ledamöter som slutar i riksdagen erbjuds jobbcoacher. Men det är få som tackar ja. Foto: Martina Huber

Ledamöterna tackar nej till jobbcoach

Publicerad
Uppdaterad
Det nya försöket med jobbcoacher blev en flopp.
Endast 15 av 126 riksdagsledamöter som slutade i år utnyttjade hjälpen.
- Motivationen att söka nytt jobb är inte så stor när de har garanterad försörjning, säger Jonas Sjöstedt (V).
Förra året infördes ett försök med jobbcoacher för att underlätta ex-ledamöters jobbsökande. Inkomstgarantin för de ledamöter som hade rätt till ersättning kostade staten 24,4 miljoner kronor 2009. SKA PLUGGA. "Jag behöver inte söka jobb. Jag ska plugga statsvetenskap och sitta i Tekniska nämnden i Lund", säger Karin Svensson Smith, MP. Foto: Olle Sporrong
- Det är mycket pengar. Tidigare har man bara kunnat låta bli att söka jobb över huvud taget. Försöket med jobbcoacher är ett stöd och en hint om att man ska försöka komma i arbete, säger Miljöpartiets gruppledare i riksdagen, Mehmet Kaplan.
Konsulterna ska hjälpa de före detta ledamöterna med bland annat karriärtest och intervjuträning. Men endast 12 procent av de ledamöter som slutade 2010 valde att söka hjälp hos en jobbcoach. AVVAKTAR. "Omställningen efter valet har gjort att jag inte riktigt hunnit landa i det här med jobbcoacher", säger Lennart Sacrédeus, KD.
- Jag tyckte att det var jättetöntigt från början. Det var diskussion kring att de var speciella och kostade mer än vanliga coacher att anlita, säger Magdalena Streijffert (S) som valde att avstå men nu har nytt jobb. SKA PLUGGA. "Det känns som att det är bättre att titta på jobb när man är klar med utbildningen", säger Lage Rahm, MP. Foto: Leif Jacobsson
Miljöpartisterna Lage Rahm och Karin Svensson Smith får båda inkomstgaranti och ska nu studera.
- Jag behöver inte söka något jobb. Jag ska plugga statsvetenskap och sitta i Tekniska nämnden i Lund. Jag kommer att vara 120 procent aktiv, efter tolv år i riksdagen tycker jag att det kan räcka, säger Karin Svensson Smith.

Letar jobb efter utbildningen

- Det känns som att det är bättre att titta på jobb när man är klar med utbildningen, säger Lage Rahm.
Lennart Sacrédeus (KD) avvaktar eventuella kommun- och landstingsjobb.
- Omställningen efter valet har gjort att jag inte riktigt hunnit landa i det här med jobbcoacher, säger Lennart Sacrédeus.
Idén med jobbcoacher faller, enligt riksdagsledamoten Jonas Sjöstedt.
- Grundproblemet är att det är ett alltför generöst system, och så länge det är så kommer det att se ut som det gör. Det är mänskligt men inte försvarbart, säger han.
Många före detta ledamöter har varit tjänstlediga och har ett jobb att gå tillbaka till.
- Sen tror jag att många är för malliga, och ännu en grupp är de som är på väg ut. De har några få år kvar till pension och griper sig fast ett tag till, säger professor i statsvetenskap Stig-Björn Ljunggren.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen