Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

LED-lampor förbjuds – kan orsaka elchock

Foto: ELSÄKERHETSVERKET
”Lampan har fler brister som gör att vi faktiskt anser att den är direkt livsfarlig”, säger Martin Gustafsson vid Elsäkerhetsverket.
Foto: PRIVAT

Elsäkerhetsverket varnar för och förbjuder omedelbart två sorters LED–lampor som kan orsaka både elchocker och bränder.

Den ena lampan kan bli din död.

– Lampan har fler brister som gör att vi faktiskt anser att den är direkt livsfarlig, säger Martin Gustafsson vid myndigheten.

Elsäkerhetsverket förbjuder två olika sorters LED–lampor och varnar allmänheten för att de kan vara farliga. Det rör sig om märket Primoflux och lamporna LSB-E27-02-03-03 samt LSB05-E27-10-01.

Malmöföretaget WePack som säljer lamporna förbjuds nu att fortsätta sälja dem.

"Anmärkningarna är så allvarliga att ni måste återta produkterna ni levererat till era återförsäljare", skriver myndigheten i beslutet.

Elsäkerhetsverket konstaterar att lamporna uppvisat brister vid kontroller, inte uppfyller säkerhetskraven och innebär en säkerhetsrisk för människor, husdjur och egendom.

Martin Gustafsson, inspektör vid Elsäkerhetsverket, berättar att lamporna både saknar viktig dokumentation och har tekniska brister. Lamporna har fått omedelbart försäljningsförbud och den med beteckningen LSB05-E27-10-01 anses vara direkt livsfarlig.

Risk för bränder och allvarliga elchocker

Det har bland annat visat sig att sockeln inte är korrekt utformad och har dålig passform gentemot lamphållare. När man skruvar ur lampan finns det risker för både stötar, elchocker och bränder.

– Den andra har fler brister som gör att vi faktiskt anser att den är direkt livsfarlig, säger Martin Gustafsson.

Det är oklart hur länge lamporna funnits på marknaden eller i hur stor omfattning de sålts. Företaget har ännu inte svarar på myndighetens frågor. Inga uppgifter finns om att någon skulle ha skadats.

– Men vad vi sett utifrån den tekniska utredningen är det bara en slump, konstaterar Martin Gustafsson.

Martin Gustafsson: "Stäng av strömmen"

Företaget har nu ett antal veckor på sig att återkomma med svar till myndigheten, därefter kan det bli aktuellt med straff i form av vite. De som vet med sig att de har lamporna hemma uppmanas att agera.

– Sluta använd den, stäng av strömmen och ta med den till inköpsstället, säger Martin Gustafsson.

Utöver försäljningsförbuden uppmanas företaget att kräva tillbaka den lampa som anses vara den farligaste från konsumenterna. WePack uppmanas att informera sina återförsäljare och återkoppla till myndigheten om hur man tänker genomföra varningsannonseringen till konsumenterna.

Martin Gustafsson uppger att han talat med WePack som uppgett att de gått ut till sina kunder och bett dem skicka tillbaka eller kassera lamporna samt ersatt kunderna.

Dina Pengar har sökt WePack.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!