Svenske miljardären Laurent Leksell undvek att betala skatt i Sverige, avslöjar Uppdrag Granskning. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX / SCANPIX SWEDENSvenske miljardären Laurent Leksell undvek att betala skatt i Sverige, avslöjar Uppdrag Granskning. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Svenske miljardären Laurent Leksell undvek att betala skatt i Sverige, avslöjar Uppdrag Granskning. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Laurent Leksell vid sin dotter Caroline Leksells bröllop 2012. Till höger i bild syns prinsessan Madeleine. Foto: SUVAD MRKONJICLaurent Leksell vid sin dotter Caroline Leksells bröllop 2012. Till höger i bild syns prinsessan Madeleine. Foto: SUVAD MRKONJIC
Laurent Leksell vid sin dotter Caroline Leksells bröllop 2012. Till höger i bild syns prinsessan Madeleine. Foto: SUVAD MRKONJIC
Kronprinsessan Victoria tar emot en gåva från Laurent "Larry" Leksell (längst till höger) 2010. Foto: Anders Wiklund/ScanpixKronprinsessan Victoria tar emot en gåva från Laurent "Larry" Leksell (längst till höger) 2010. Foto: Anders Wiklund/Scanpix
Kronprinsessan Victoria tar emot en gåva från Laurent "Larry" Leksell (längst till höger) 2010. Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Laurent Leksell undvek skatt i Sverige – för att köpa båt värd 60 miljoner

Publicerad

Svenske finansmannen, miljardären och kungavännen Laurent "Larry" Leksell undvek att betala skatt i Sverige.

Vad han skulle göra med pengarna: Köpa en lyxyacht värd 60 miljoner kronor, avslöjar SVT:s "Uppdrag granskning".

Men Laurent Leksell tillbakavisar uppgifterna om skattesmitning:

"Kopplingen till någon 'läcka' är felaktig och faller inom begreppet 'fake news'", skriver han i ett sms till DI.

Finansmannen Laurent "Larry" Leksell, 64, är huvudägare och styrelseledamot i Elekta AB, ett företag som är mest känt för att tillverka strålkniven Leksell Gamma Knife. Leksell var också i tio år, fram till 2015, ordförande i Stockholms stadsmission, en ideell organisation som bedriver verksamheter för personer i hemlöshet och missbruk, barn, ungdomar och äldre.

Enligt Veckans Affärer hade Leksell i december 2016 hela 1,9 miljarder kronor.

SVT:s "Uppdrag granskning" och TT avslöjar att Leksell använt bolag på Malta för att kunna köpa en lyxyacht värd 60 miljoner kronor.

Leksell sålde aktier till sina egna bolag

Lyxyachten köptes i ett upplägg som gjorde att Leksell slapp betala skatt.

Larry Leksell sålde aktier i Elekta till egna Maltabolag, som i sin tur sålde aktierna vidare. Därmed slapp Leksell att betala reavinstskatt i Sverige. Leksell äger nu båten via två bolag på Malta.

 

LÄS MER: Kändisar, kungligheter och politiker i jätteläckan Paradise papers

 

Leksell uppger själv för "Uppdrag granskning" att upplägget inte gjordes för att han skulle slippa betala skatt, utan för att han ville ha en yacht. Vidare uppger Leksell att lyxbåten var begagnad och redan registrerad på Malta.

På måndagen meddelade Larent Leksell via ett sms till Dagens Industri att anklagelserna om skattesmitning är grundlösa.

"Informationen kring mitt bolag är helt öppen och transparent och helt i linje med svensk skatterätt. Kopplingen till någon 'läcka' är felaktig och faller inom begreppet 'fake news'", skriver han i ett sms till DI. 

Laurent Leksell får Kungliga Patriotiska sällskapets näringslivsmedalj av prins Carl Philip 2011.Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Larry Leksell nära kungafamiljen

Larry Leksell är, utöver huvudägare och ledamot i Elekta AB, också ledamot i Leksell Social Ventures, Bonit i Stockholm AB och AB Bonit Invest. Han är också suppleant i en bostadsrättsförening på Sveriges dyraste gata: Strandvägen i Stockholm.

Vidare har Leksell nära band till kungafamiljen. Han har beskrivits som vän till kungen, och när hans dotter gifte sig 2012 var både prinsessan Madeleine och Chris O'Neill på plats i den schweiziska alpbyn St. Moritz. 2011 tilldelades Larry Leksell Kungliga patriotiska sällskapets "Näringslivsmedalj".

Expressen har varit i kontakt med hovet angående söndagens program av "Uppdrag granskning".

– Jag har inga kommentarer om söndagens program, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

2 000 svenskar utnyttjar luckan

Omkring 2 000 förmögna svenskar utnyttjar att det i EU-landet Malta är lagligt att bilda bolag med låg skatt, visar "Uppdrag granskning".

Expressen har sökt Laurent "Larry" Leksell. Hans hustru hälsar att han inte är tillgänglig.

Expressen rättar: I tidigare publiceringar av den här artikeln uppgav vi att Leksell skulle ha kopplingar till Paradisläckan. Korrekt är att Leksells skatteupplägg avslöjades i "Uppdrag gransknings" program om Paradisläckan.

Relaterade ämnen
Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen