Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läs ett utdrag ur nya boken om Ingvar Kamprad här

Foto: PIERO OLIOSI / POLARIS/ IBL

Boken ”Fenomenet Ingvar Kamprad – En bok om hans liv” är skriven av Anders Ström och ges ut på Ekerlids förlag och finns att köpa från 17 oktober.


Läs ett utdrag här:

Ingvar var inte alltid så lätt att tas med. Han visste hur saker och ting skulle vara och han var väldigt rätt på, menar Lars-Johan. Ingvars dominerande läggning har gjort att han kallats både patriarkal och maktfullkomlig genom åren, men det som var mest talande för hans personlighet var snarare en förmåga att vara mjuk eller hård efter det som passade bäst vid respektive tillfälle. Han hade också en extrem förmåga till fokus. Bygget av Ikea gick före allt annat. Det kunde vara på både gott och ont:

Bolaget var allt för Ingvar. Det sägs att när Peter fyllde 50 år 2014, strax efter att det blivit offentligt att Lars-Johan skulle ta över ordförandeposten i Ingka Holding BV firades Peters födelsedag på Bölsö gård. Gästerna var där för att fira Peter och alla väntade på att Ingvar skulle hålla ett litet tal till sin äldste son. Men i stället inledde Ingvar talet med att lägga armen om Lars-Johan och presentera honom som den nye styrelseordföranden för ”vårt lilla företag”. Därefter kom talet till Peter. Ingvar gjorde allt i den ordningen. Bolaget kom först i alla lägen.

Boken ”Fenomenet Ingvar Kamprad – En bok om hans liv” är skriven av Anders Ström och ges ut på Ekerlids förlag och finns att köpa från 17 oktober.

Också före honom själv.

Ingvar hade lämnat de operativa uppdragen bakom sig relativt tidigt, men han var i stället länge med i Ikeasfärens styrelser. Även om det formella ägandet och kontrollen successivt lämnats över till olika stiftelser, holdingbolag och bolag under 1980- och 1990-talet agerade Ingvar som ”ägare” i styrelserna och behöll därmed inflytandet över Ikea. En viktig del av det var familjen Kamprads medverkan i styrelsen för Liechtenstein-stiftelsen Interogo. Genom den har bröderna Kamprad inflytande över Ikeakonceptet och varumärket.

Ingvar hade en oerhörd detaljkunskap och han visste alltid vad han ville. Lars-Johan berättar att det märktes under styrelsemötena att Ingvar bestämt sig före mötet för vad han skulle tycka och säga: ”Ingvar var mycket bestämd och han visste hur det skulle vara, punkt slut. Men som person var han också oerhört nyfiken och lyssnande. Han lyssnade noga och tog in vad jag och övriga styrelseledamöter hade att säga. Vi hade ett bra samarbete i styrelsen. En lite lustig sak var att han var mycket formell på styrelsemötena. Ingvar räckte upp handen och sa ’Herr ordförande’. Det var lite speciellt.”

Entreprenörer är ett speciellt släkte, ofta drivna och färgstarka personligheter med karisma och hög energinivå. Samarbetet med entreprenörer som Erling Persson, Jan Stenbeck och Ingvar Kamprad gick enkelt om man gick i rätt riktning, men ett bra samarbete med grundarna av några av Sveriges mest framgångsrika företag krävde också att man kunde anpassa sig. Ibland gällde det att vara smidig för att få samarbetet att fungera. Det gällde också Lars-Johan, som hittade sitt eget sätt:

”Vi hade aldrig någon stor konflikt, jag och Ingvar, men om det var något som störde honom kunde man börja prata om Erling. Då blev han genast på bättre humör. Ingvar och han var jättepolare. ’Erling gick bort alltför tidigt’, sa han och skakade på huvudet. Om Jan blev på dåligt humör kunde man börja prata om hundarna. Då mjuknade han.”Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!