Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lars, 86, är rasande på riksbanken om mynten

Lars Öjegran är myntsamlare och är rasande på Riksbanken: ”Istället för att få folk att behålla sina gamla, fina silvermynt så ska dessa ersättas med värdelösa mynt.” Foto: TT och
Foto: Privat.

Sedlarna ska matas i pappersstrimlaren och brännas – mynten smältas ner. 

Fredagen är sista chansen att använda dina gamla pengar och myntsamlaren Lars Öjegran, 86, är fly förbannad: 

– Riksbanken har snuvat svenska folket på över en miljard kronor, säger han till Dina Pengar. 

På några dagar har före detta avelsbonden, numera myntsamlaren, Lars Öjegran från Flen blivit kändis vid 86 års ålder. 

Såväl lokal- som riksmedier, bland annat SVT, har hört av sig för att få en kommentar från den mest frispråkiga motståndaren till Riksbankens stora pengaväxling

Myntsamlaren: ”Det är skrämmande”

Lars Öjegran skräder inte orden när Dina Pengar talar med honom under torsdagen. 

– Riksbanken har snuvat svenska folket på över en miljard kronor. Det är skrämmande med den situation vi befinner oss i, när Riksbanken går ut och säger "du ska lämna in eller handla för dina mynt". Istället för att få folk att behålla sina gamla, fina silvermynt så ska dessa ersättas med värdelösa mynt. 

 

LÄS MER: Så lämnar du in dina gamla pengar

 

Före 1968 tillverkade Riksbanken mynt med hjälp av silver och nickel, berättar Lars Öjegran. Därefter så togs silvret bort. 

Därför kan vissa mynt vara värda betydligt mer än den inpräntade siffran.  

Äldre dam hade 39 silvermynt

– Jag var hos en äldre dam. Hon hade ungefär 150 enkronor, som hon bad mig titta på. Hon hade fått höra att jag var en någotsånär ärlig person (skratt). Jag gick igenom dem. Jag hittade 39 enkronor som var silver. De enkronorna var den dagen värda åtta kronor, hon fick 320 kronor i stället för 39, säger Lars Öjegren som köpte enkronorna. 

Han uppmanar andra som vill undersöka sina mynt att höra av sig. 

– Jag har det här som en hobby, kan man säga. Det är många som har kommit och alla som jag haft att göra med skulle ha förlorat mellan 300 och 5000 kronor om de hade lämnat in sina pengar på banken. 

Lars Öjegran kommer fram till att svenska folket förlorar över en miljard kronor på penningväxlingen genom att räkna på andelen mynt med silverhalt av de mynt som fortfarande finns hos hushållen och som efter fredagen förklaras värdelösa i handeln.

Riksbanken om silvret: ”Det är ingen hemlighet”

Riksbanken vänder sig mot Lars Öjegrans anklagelse om att de fört svenska folket bakom ljuset: 

– Att det finns silver i vissa äldre mynt är ingen hemlighet. Det kan man läsa på vår hemsida, vilka årgångar som innehåller silver, säger Leif Jacobsson, som är projektledare hos Riksbanken. 

Känner du att Riksbanken har nått ut med den här informationen till folk? 

– Det har funnits på vår hemsida. Riksbanken gör ingen vinst på att få in mynt med silver. Vi säljer mynten i ett standardiserat avtal och får inte mer betalt för mynten innehåller silver. Om folk vill få ut andra värden i mynt för att de innehåller silver eller för att de har affektionsvärden så är de upp till var och en att ta ut det värdet, säger Leif Jacobsson. 

Mynt och sedlar värda miljarder är på vift

Under onsdagen berättade Dina Pengar att mynt till ett värde av 1,8 miljarder kronor fortfarande inte har lösts in. Motsvarande siffra för de 100-kronorssedlar och 500-kronorssedlar, som efter fredagen blir värdelösa i affären, är 6,4 miljarder kronor. 

– Har man kvar gamla sedlar och mynt ska man se till att göra sig av med dem. Men det är inte helt kört efter 30 juni, det går fortfarande lösa in dem på banken, säger Leif Jacobsson. 

Men Lars Öjegrans råd till människor är det motsatta. 

– De ska lugna ned sig och behålla mynten, säger han. 

 

Så gör du dig av med pengarna

Om du inte vill lyda myntsamlaren Lars Öjegrens uppmaning om att sitta på slantarna så kan du göra så här för att bli av med dina gamla en-, två- och femkronor, eller dina gamla 100- och 500-kronorssedlar. 

Fram till 30 juni

I handeln: 

Du är välkommen att handla med både sedlar och mynt till den 30 juni. Sedlar är i regel inga problem – men många handlare kan inte ta emot stora mängder mynt. Flera har begränsat sig till max 25 mynt.

– Har man inte så många mynt är man välkommen men ska man tömma spargrisarna är det bättre att gå till sin bank, säger Bengt Nilervall på Svensk handel.

Hos bankerna: 

Samma regler som efter 30 juni.

1 juli-31 augusti

I handeln: 

De gamla mynten och sedlarna är ogiltiga.

Hos bankerna: 

Både mynt och sedlar går att växla in. De fyra storbankerna har liknande regler: gå till ett kontor som har kontanthantering. Kolla upp vilka öppettider som gäller och hör av dig i förväg om du har stora eller tunga mängder pengar. Alla bankkontor har inte kontanthantering så du kan behöva ta dig till ett annat kontor.

Pengarna sätts in på det egna kontot. Det är kostnadsfritt hos de flesta, men enskilda av Handelsbankens kontor tar betalt – dock sätter barn in gratis.

Bankomat har insättningsautomater för sedlar på 150 orter för kunder hos SEB, Handelsbanken, Nordea, Länsförsäkringar och Swedbank och Sparbankerna, samt insättningsautomater på 40 orter för mynt för kunder hos Swedbank och Sparbankerna. Kolla in insättningsautomater för sedlar här och för mynt här.

Riksbankens myntkartan.se samlar alla insättningsautomater och bankkontor där du kan lämna in mynt.

Är du osäker? Ring din bank!

Skänk bort pengarna:

Flera välgörenhetsorganisationer är intresserade av dina överblivna mynt. Du kan till exempel sätta in dem gratis på Unicefs plusgirokonto hos Forex, eller via myntbrev.se skänka dem till Barncancerfonden. Läs mer om det här.

Från 1 september

Hos bankerna:

Bankerna tar inte längre emot mynt men sedlar går att sätta in till den 30 juni 2018.

Därefter går det skicka in ogiltiga sedlar till Riksbanken – de blir aldrig värdelösa. Men du kommer troligtvis krävas på en utförlig förklaring om varför du inte använde dem medan de var giltiga.

 

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!