Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lars, 69, blev mång- miljardär på två dagar

Alzheimersforskaren Lars Lannfelt, professor, Uppsala universitet. Foto: PRIVAT / PRIVAT / PRESBSILD
Foto: JOHANNA SVENSSON

Efter 20 års arbete närmar sig två Uppsalaforskare ett botemedel mot tidig Alzheimers.

Nu har de blivit miljardärer – på bara två dagar.

– Det är väl trevligt, säger forskaren Lars Lannfelt till Dagens Industri.

Nyligen presenterade bolaget BioArctic sina mest lovande resultat hittills för ett nytt botemedel mot tidig Alzheimers sjukdom.

Upphovsmännen: de två Uppsalaforskarna Lars Lannfelt och Pär Gellerfors.

Och efter att de nya resultaten presenterades har aktiekursen i deras börsnoterade bolag rusat med mer än 300 procent på två dagar.

Lars Lannfelts andel i bolaget är nu värd mer än tre miljarder kronor. Kollegan Pär Gellerfors andel är värd två miljarder.

– Det är väl trevligt, även om det inte är pengarna som i första hand drivit mig i min forskning, säger Lannfelt till Dagens Industri.

"Har inte haft sådana resultat tidigare"

Lars Lannfelt är professor i geriatrik vid Uppsala universitet. Han började forska kring Alzheimers för 20 år sedan, efter att ha hittat en särskild mutation av sjukdomen när han studerade en familj i Norrland.

Han tog då fram en så kallad antikropp och började arbetet för att skapa ett botemedel mot sjukdomen. Sedan 2007 har han och kollegan Pär Gellerfors genomfört tester av preparatet.

Den senaste studien gav de bästa resultaten hittills. Efter att 856 patienter från olika delar av världen behandlats med antikroppen under 18 månader slog man fast att den både bromsar och minskar tidig Alzheimers.

– Fältet har inte haft sådana här resultat tidigare, det här är första gången så här robusta resultat har noterats i en stor studie, sa Lannfelt till UNT efter att studien publicerats.

Ytterligare tester

Nu väntar nya tester innan ett botemedel förhoppningsvis kan lanseras på marknaden om några år.

– Det är väldigt roligt att hypotesen som vi jobbat efter stämmer. Det är helt otroligt. Det är också väldigt glädjande för patienterna och deras anhöriga, för mig personligen och de många forskare som genom åren varit inblandade i projektet – och för Uppsala universitet och för svensk forskning i allmänhet, säger Lars Lannfelt till DI.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!