Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet under black week: Stor trängsel i butikerna

Larm om trängsel under Black Week
Foto: KARIN WESSLéN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det är trångt i butikerna och handlarna gör för lite för att minimera trängseln. Det framgår av en undersökning som fackförbundet Handels har gjort bland förbundets skyddsombud, rapporterar Ekot.  

Under de första dagarna av Black week har samtalen om trängsel fördubblats. 

Handels enkät skickades ut till nästan 3000 skyddsombud i början på oktober, och bland de 900 svarande framgår flera brister när det gäller åtgärder smittspridning. 

Enligt svaren har var tredje butik i detaljhandeln inte har gjort en riskbedömning av risken för att anställda eller kunder smittas av covid-19. 

När riskbedömningar har gjorts är det inte alltid som riskerna åtgärdas. 

– Här ser vi nästan rakt över att det är illa, riktigt illa. Det är mycket som brister. Å andra sidan ser vi att företag ändå på något sätt steppar upp nu när larm och signaler kommer om ökad smitta. Så det har blivit bättre men just när det kommer till att undersöka arbetsmiljön och göra så kallade riskbedömningar, det är där det brister, säger Mikael Willman, regionalt skyddsombud i Malm till Ekot. 

”Finns förbättringspotential”

Arbetsgivarorganisationen Svensk Handel säger att skyddsombuden måste involveras i arbetet och att det ”finns förbättringspotential” tills alla butiker gör det. 

Mats Hedenström, näringspolitisk chef för Svensk Handel säger att det kan bli aktuellt med maxgräns i butikerna: 

– Vi kommer nog att kunna behöva sätta stopp för att släppa in folk i butikerna. Det ligger i alla parters intresse att det här fungerar. Och det är klart att vi behöver också ha ett bra samspel med våra kunder så att det finns en förståelse för att den här julhandeln blir lite annorlunda, vi måste hjälpas åt för att det här ska ske på ett tryggt och bra sätt. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!