Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet: Sverige kan förlora 80 000 jobb

Flygstoppar kan kosta Sverige 80 miljarder kronor.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Inställda avgångar, varsel och andra nedskärningar.

Flygbranschen har drabbats hårt av coronaviruset.

Kostnaden för den svenska ekonomin kan bli 80 miljarder kronor, skriver SvD Näringsliv.

Det nya coronaviruset, som orsakar sjukdomen covid-19, har slagit mot världen och ekonomin är hårt drabbad. I Sverige har flera företag gått i konkurs och vi läser om varsel efter varsel.

Flygbranschen är en av de mest utsatta branscherna där många bolag fått göra förändringar för att klara av krisen. Bland annat har bolagen SAS, Norwegian och BRA fått ställa in många av sina flyg.

De europeiska flygbolagen kan förlora 750 miljarder kronor i försäljning då flygplanen står stilla, enligt flygbranschens egen intresseorganisation, IATA, rapporterar SvD Näringsliv.

86 000 jobb förlorade

Att flygen står stilla drabbar även övriga Sverige och dess ekonomi.

Landet kan förlora 86 000 jobb när flygen inte går då mängder av arbetstillfällen i andra branscher påverkas, enligt IATA.

Kostnaden kan bli 80 miljarder kronor på grund av flygstoppet – men också mer beroende på hur lång och omfattande krisen blir. IATA varnar nu för hur utvecklingen kommer bli och vill att regeringen hjälper till med mer stöd till flygbolagen.

– Då kan vi undvika en omfattande ekonomisk skada genom att flygbolagen snabbt kan få fart på verksamheten när reserestriktionerna släpps, säger Rafael Schvartzman, IATA:s europachef i en skriftlig kommentar, till SvD Näringsliv.

Fler drabbade länder där jobb kan försvinna på grund av att flygen står stilla:

I Spanien beräknas 750 000 jobb försvinna.

I Turkiet 427 000 jobb.

I Storbritannien 402 jobb.

I Tyskland 400 jobb.

Beräkningarna är från IATA.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!