Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet: Över en miljard falska Facebook-konton

Mark Zuckerberg, Facebooks vd.Foto: NOAH BERGER / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: LISA MATTISSON / LISA MATTISSON EXPRESSEN

Facebook är världens i särklass största sociala plattform. 

Men hur stor är den egentligen?  

Enligt en ny rapport, skriven av Mark Zuckerbergs gamla klasskompis, stämmer inte Facebooks egna siffror. Det rapporterar techsajten Mashable

Hur ofta är du inne på Facebook?

Enligt en 75 sidor lång rapport skriven av Aaron Greenspan är nära hälften av alla konton som varje månad loggar in på Facebook falska. 

Greenspan menar att Facebook inte har tillräckligt bra metoder för att mäta sin sanna användarskara, alltså om ett konto faktiskt är knutet till en individ, och att de kraftigt överskattar antalet människor som använder plattformen regelbundet.

Därför menar han att siffran över ”monthly active users”, MAU – det vill säga hur många användare som använder Facebook minst en gång i månaden – är fel. 

Under tredje kvartalet 2018 visade Facebooks statistik att 2.27 miljarder människor loggar in minst en gång per månad. Enligt Greenspan kan så mycket som hälften av dessa utgöras av fejkade konton. 

Facebooks kurva över användare under de senaste tio åren.

Konflikt mellan Greenspan och Zuckerberg

Noterbart är att rapportens författare, Aaron Greenspan, och Facebooks grundare Mark Zuckerberg studerade tillsammans på Harvard. De har tidigare legat i en varumärkestvist gällande namnet ”the Face Book” och för tio år sedan rapporterade sajten Adweek att Facebook och Greenspan nått fram till en förlikning.

Om siffrorna i rapporten skulle visa sig stämma kan det vara ett hårt slag för Facebook och värderingen av företaget. Den 24 januari, kort efter det att Greenspan släppt sin rapport, föll Facebooks aktie. Den reste sig emellertid redan dagen därpå.

Facebook har kraftigt tillbakavisat Greenspans analys av läget. 

”Detta är otvetydigt fel och ansvarsfullt rapporterande innebär rapportering av fakta, även när det handlar om fejkade konton”, skriver en talesperson i ett mejl till Mashable.

Tidigare rapporter om falska konton

Om rapporten stämmer, eller om den är ett försök till hämnd på Mark Zuckerberg, lär experter fortsätta gräva i. 

”Läsare är välkomna att avfärda min analys med anledningen av min partiskhet, men bör samtidigt vara medvetna om att den oavsett det kan vara helt korrekt”, skriver Greenspan i rapporten. 

Facebook har tidigare, på eget bevåg, lyft problemet med fejkade eller så kallade multipla användare, alltså fall då en och samma person har två konton eller fler. År 2017 berättade företaget att uppemot 270 miljoner konton kan falla inom någon av dessa kategorier.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!