Larmet om bostäderna: ”Är en tickande bomb”

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Hallunda, ett av Sveriges många miljonprogramsområden.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Henrik Landelius, chef NCC Building Sverige.
Foto: Press / NCC Building

Över 330 000 bostäder i Sveriges såkallade miljonprogramsområden är i behov av renovering, och i 140 000 av dessa hem är situationen akut.

Notan för att rusta upp miljonprogrammet uppskattas landa på runt 500 miljarder kronor, enligt Sveriges Allmännytta och byggföretaget NCC.

– Det rör sig om flera hundra tusen familjer, säger Henrik Landelius, chef NCC Building Sverige.

330 000 lägenheter i miljonprogrammet måste renoveras. För 140 000 lägenheter är behoven akuta. Det menar Sveriges Allmännytta och byggföretaget NCC som tillsammans går ut i en debattartikel på DN Debatt

– Vi har omkring 330 000 lägenheter med eftersatt underhåll i Sverige, i miljonprogramsområden som i ofta står inför andra sociala utmaningar och det rör sig om flera 100 000 familjer, säger Henrik Landelius, chef NCC Building Sverige och fortsätter:

– Det är en tickande bomb och ju längre vi väntar desto dyrare kommer det att bli.

Kostnaden: 500 miljarder 

Boverket uppskattar att det kan behövas investeringar på uppemot 500 miljarder kronor för att rusta upp hela det befintliga beståndet av miljonprogrammet och komma i fatt den upprustningsskuld som finns. 

I en rapport från NCC som släpps på torsdagen skriver byggbolaget att den främsta orsaken till att den nödvändiga upprustningen inte äger rum är för att det inte är möjligt att göra en motsvarande hyreshöjning. 

NCC uppmärksammar att kostnaderna av upprustningen riskerar att slå hårt mot hyresgästerna som inte sällan är låginkomsttagare med begränsad möjlighet att klara av kraftiga hyreshöjningar.

– Om vi bara skulle finansiera renoveringar i de här bostäderna med hyreshöjningar, så skulle det innebära en enorm utflyttning, säger Henrik Landelius.

Tillsammans med Sveriges Allmännytta har NCC listat tio förslag som de tror skulle vara lösningar som möjliggör för renoveringar men som inte innebär för höga kostnader för de som bor i lägenheterna i dag. 

Efterfrågar fler verktyg

Bland annat efterfrågar Sveriges Allmännytta och NCC fler statliga stöd och ett riktat rot-stöd för upprustning av hyresfastigheter. 

För att öka antalet fastigheter som renoveras vill de också att möjligheterna för bostads- och fastighetsbolag att gå samman i gemensamma upphandlingar ska undersökas och att tillgången på långsiktigt kapital ökar. Ett sätt är enligt de båda aktörerna att de statliga pensionsfonderna ges i uppdrag att utöka innehavet och att deras roll som långsiktiga ägare och förvaltare av det hållbara samhällsbygget förtydligas. 

– Många av de här förslagen måste samverka för att vi ska klara av den här utmaningen under de kommande åren. Om vi inte väldigt snart tar tag i upprustningsskulden så kommer många av de berörda lägenheternas tekniska livsläng snart ha passerat. 


SE OCKSÅ: Hyresgästernas kritik mot Erik Selin

Fastighetskungen Erik Selin får skarp kritik från de egna hyresgästerna.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!