Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Larmet: Antalet spelskulder ökar

Rekordmånga personer har ansökt om skuldsanering hos Kronofogden i år. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: OLLE SPORRONG

Rekordmånga personer har ansökt om skuldsanering hos Kronofogden i år.

Minst 20 procent av ansökningarna handlar om spelrelaterade skulder, rapporterar SR. 

Enligt siffror från Kronofogden har nästan 10 893 personer ansökt om skuldsanering under den första hälften av 2019. Det är en ökning med ungefär 15 procent jämfört med samma period i fjol, skriver SR.

Per-Olof Lindh, enhetschef vid Kronofogden, uppger att det finns tre orsaker till ökningen av ansökningar. Dels är det mer känt i samhället att det går att söka skuldsanering. Dels påverkar det ökade användandet av kreditbetalning, samt att fler nu ansöker efter att ha dragit på sig spelskulder.

– Vi ser det ju framför allt i ansökningar och när vi pratar med dem som ansöker. Då vet vi att hos minst 20 procent av dem som ansöker så finns det spelrelaterade skulder, säger Per-Olof Lindh till SR.

Av de som ansöker om skuldsanering är det drygt 65 procent som beviljas.

Skuldsanering ansöks av den som har så stora skulder att den inte förväntas kunna betala av dem under överskådlig tid. Vanligtvis fungerar det så att den skuldsatta lever på existensminimun i fem år. Under tiden får personen hjälp att betala tillbaka skulderna. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!