Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Larm: Svenska pensionärer missar hundratals miljoner

Agneta Claesson, expert hos Pensionsmyndigheten. Foto: / © Daniel Roos
Expressen har tidigare skrivit om fattigpensionären Elsy Winblad von Walter, 79, som får bostadstillägg på 1 537 kronor. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD
Även om du bor i bostadsrätt värderad till miljoner eller i en sliten hyresrätt kan du vara kvalificerad till bostadstillägg, så länge du har fyllt 65 år och har lägre månadsinkomst än 15 000 kronor efter skatt. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Cirka 100 000 svenska pensionärer uppskattas gå miste om hundratals miljoner kronor i bostadstillägg varje år. 

Tillägget är pensionssystemets dolda skattkista – och kan gälla för såväl slott som koja. 

– Det finns många som inte söker eftersom de tror att permanentbostadens värde påverkar beräkningen, säger Agneta Claesson, expert hos Pensionsmyndigheten. 

De viktigaste grundstenarna till en hygglig pension kan räknas på den ena handens fingrar: 

– Jobba, betala skatt och ha en tjänstepension, säger Agneta Claesson, pensionsexpert vid Pensionsmyndigheten. 

LÄS MER: Städar och säljer korv för att få det att gå ihop

Pensionssystemets glömda tillägg ger tjockare plånbok

Men även om det gäller att kavla upp ärmarna och jobba på så länge man orkar och vill, och det inte finns några genvägar, så finns en skattkista för att maxa pensionen som många aldrig bryr sig om att öppna: bostadstillägget. 

Ett skattefritt tillägg som är en del av pensionssystemet och inte ett bidrag. Takbeloppet ligger på 5 560 kronor per månad för en ensamstående. 

Elsy Winblad von Walter har fått sälja varmkorv och städa lägenheter för att dryga ut pensionen. Hon har bostadstillägg på 1 537 kronor. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD

Expressen har tidigare berättat om Elsy Winblad von Walter, 79, i Östersund, som fått sälja varmkorv och städa grannars lägenheter för att dryga ut pensionen. Hon har en pension efter skatt på 10 500 kronor och bostadstillägget på 1 537 kronor gör att hon ändå får en månadsinkomst på drygt 12 000 kronor. 

LÄS MER: En av tre kvinnor tror inte de kan leva på sin pension

Experten: "Finns det fler som har rätt till det än som ansöker"

Cirka 290 000 andra svenskar har också upptäckt tillägget som ger en rejäl ekonomiskt skjuts för dem som behöver det – men en stor grupp pensionärer går miste om det trots att de är berättigade. 

Agneta Claesson, pensionsexpert hos Pensionsmyndigheten. Foto: Pensionsmyndigheten

– Vi har ett mörkertal som vi uppskattar till upp mot 100 000 personer, säger Agneta Claesson. 

Orsaken till att så många går miste om tillägget beror sannolikt på att de inte tror sig ha rätt till det. 

– Helt klart finns det fler som har rätt till det än som ansöker eftersom många tror att permanentbostadens värde påverkar beräkningen. Så det är viktigt att förstå att värdet på en bostadsrätt i ett hus inte påverkar, om det är en permanentbostad. 

LÄS MER: Det okända knepet höjer kvinnors pensioner rejält

Husägare, bostadsrättsinnehavare och hyresgäster kan få tillägg

Även om du bor i bostadsrätt värderad till miljoner eller i en sliten hyresrätt kan du alltså vara kvalificerad. Likaså om du bor i enfamiljshus, tvåfamiljshus, lantbruksfastighet och en rad andra boendeformer. Information om vad som gäller för just ditt boende finns på Pensionsmyndighetens hemsida. 

Det finns en enkel tumregel för vilka som har rätt till bostadstillägg: 

– Har du fyllt 65, är ensamboende och har en inkomst som är lägre än 15 000 kronor i månaden, efter skatt, då kan du ha rätt till bostadstillägg, säger Agneta Claesson. 

Det finns dock möjlighet även för gifta personer, och samboende, att få tillägg. Boendekostnaden delas då på hälften för att räkna på tillägget och maxbeloppet per person ligger på 2 780 kronor er månad. 

Det finns även omständigheter där gifta eller samboende kan räknas som ensamstående, exempelvis om ens partner vistas på sjukhem. 

Det finns dessutom möjlighet för en person som vistas i tvåbäddsrum på ett särskilt boende, som sjuk- eller vårdhem, att få bostadstillägg på maximalt 2 478 kronor i månaden. 

LÄS MER: Smarta tricket – för att höja din pension 

Pensionsmyndigheten: "Alla kan söka men alla har inte rätt att få"

Även om gruppen som har rätt till bostadstillägg uppskattas till 100 000 personer, och det kan handla om ensamstående, gifta, boendeplacerade, boende i bostadsrätt eller hyresrätt, så är det en minoritet av de 2,2 miljoner svenskar med allmän pension som den låga inkomst efter skatt som krävs för att få tillägget beviljat. 

– Alla kan söka men alla har inte rätt att få det, säger Agneta Claesson. 

Du kan själv räkna ut om du har rätt till bostadstillägget på: www.pensionsmyndigheten.se/bostadstillägg

De kan få bostadstillägg

Du som bor i Sverige kan få bostadstillägg om du har

• hel allmän pension inklusive hel premiepension och är över 65 år

• pension eller invaliditetsförmån från ett annat EES-land, som motsvarar svensk pension eller förmån

• änkepension. 

Källa: Pensionsmyndigheten

 

Så mycket kan du få i bostadstillägg

 

Hur mycket du kan få beror på hur mycket du betalar för din bostad och hur stora inkomster du har.

Du kan få ersättning för bostadskostnader upp till 5 600 kronor per månad om du är ogift och 2 800 kronor om du är gift. 

Ersättningsgraden är 96 procent av bostadskostnader upp till 5 000 kronor för dig som är ogift och 2 500 kronor för dig som är gift. Ersättningsgraden för bostadskostnader därutöver är 70 procent. Det görs ett tillägg med 340 kronor om du är ogift och med 170 kronor om du är gift. Det betyder att den högsta ersättningen som kan betalas ut är 5 560 kronor per månad för dig som är ogift respektive 2 780 kronor per månad för dig som är gift.

De som har ingått registrerat partnerskap räknas som gifta, och normalt räknas också personer som sammanbor som gifta.

I vissa fall kan gifta personer räknas som ogifta. Det kan till exempel gälla om den ena maken vistas på ett sjukhem.

Om du bor i tvåbäddsrum i särskild boendeform – exempelvis sjukhem eller ålderdomshem – kan du få bostadstillägg för kostnader upp till 2 250 kronor per månad. Den högsta möjliga ersättningen blir då 2 478 kronor i månaden.

Storleken på bostadstillägget bestäms genom att vi först räknar ut hur mycket bostadstillägg dina bostadskostnader maximalt kan ge dig rätt till. Från den summan drar Pensionsmyndigheten sedan av en viss del av din inkomst om den är högre än fribeloppet. Fribeloppet är 98 735 kronor per år för ogifta och 88 043 kronor per år för gifta. 

Du kan själv räkna ut om du har rätt till bostadstillägg via www.pensionsmyndigheten.se/bostadstillägg 

Källa: Pensionsmyndigheten

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!