Foto: Ron Chapple
 Foto: Ron Chapple

Lärarnas sommarlov blir kvar

Publicerad
Uppdaterad
Lärarna får behålla sina sommarlov.
Efter avtalsförhandlingar som kantats av avhopp och hårda ord släppte arbetsgivarna kravet på en ändring av lärarnas arbetstid.
Överenskommelsen mellan arbetsgivarna Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och facken Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund (LR) på torsdagen ger 3,5 procents löneökningar under den 25 månader långa avtalsperioden. Förutom lönepåslagen kommer lärarna lokalt att ha möjlighet att förhandla upp lönerna.
Men den stora stridsfrågan har gällt arbetstiden. Lärarna jobbar i dag 45 timmar i veckan under terminerna men får i gengäld längre ledighet under loven – så kallade ferietjänster. Arbetsgivarna ville ha en annan modell, ett krav som facken vägrat gå med på.

Nöjda lärare

Lärarförbundet är därför nöjda med avtalet.
- Vi har gått från ett generalangrepp mot lärarnas arbetstider till att säkra dagens arbetstidsmodell, säger Eva-Lis Sirén, Lärarförbundets ordförande.
De har däremot möjligheten att förhandla bort de friare arbetstiderna lokalt.
- Vi har nu fått stabila spelregler för hur det här ska gå till och en rejäl ersättning, säger Eva-Lis Sirén.
Hos LR är tongångarna något mer dämpade, även om de är glada över att ha vunnit kampen om ferietjänsterna.
- Det har varit enormt intensiva diskussioner och vi har ett antal reservanter, säger Metta Fjelkner, ordförande för Lärarnas Riksförbund.
Hon tycker inte att lönepåslaget inte är något att höja till skyarna.
- Däremot finns det möjlighet att teckna andra avtal. Men den möjligheten har funnits i 14 år och de lärare som gör det får en liten peng för att de gör det.
SKL är också nöjda med avtalet.
- Det känns jättehärligt att vi är färdiga och framför allt att det är ett avtal som syftar till att förbättra resultaten i skolan, säger Ingela Gardner Sundström, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen