FRAMGÅNGSRIK FÖRETAGARE. Therese Albrechtson, 25 år i Göteborg är en av Sveriges unga entreprenörstalanger. På sex år har hon startat fem företag. "Jag orkar med flera företag eftersom jag brinner för dem", säger hon. Foto: Jan Düsing
FRAMGÅNGSRIK FÖRETAGARE. Therese Albrechtson, 25 år i Göteborg är en av Sveriges unga entreprenörstalanger. På sex år har hon startat fem företag. "Jag orkar med flera företag eftersom jag brinner för dem", säger hon.  Foto: Jan Düsing

Länen som har högst löner

Publicerad
Uppdaterad
Svenskarnas inkomster växer - men ökningen är ojämnt fördelad i landet.
Snabbast ökar inkomsterna på Västkusten.
- På några år har jag fördubblat min månadslön till 40 000 kronor, säger Therese Albrechtsson, 25, företagare i Göteborg.
Nu är Skatteverket färdigt med alla deklarationer för 2009. Expressen har låtit ta fram en lista över de som tjänat mest på sitt arbete förra året.
Listan är bara en topplista, men visar ändå tydligt de geografiska skillnader som finns i landet och stämmer överens med färsk statistik från SCB.

Högst lön i Stockholm

SCB:s siffror visar att högst lön får man i Stockholm där medianlönen är 251 604 kronor per år. Men Halland är på offensiven och är tvåa med 231 704 kronor per år, enligt Statistiska centralbyrån.
Halland har många snabbt växande företag och inkomsterna i länet har ökat med 20,7 procent sedan år 2000, enligt SCB.
- Det är ett bra entreprenörs-klimat där och många företag går bra, också i Göteborg, säger Therese Albrechtson.
Hon ligger på 16:e plats på Veckans affärers lista över landets företagartalanger. Hon är också utsedd till Europas bästa unga entreprenör av den amerikanska tidskriften Business Week.
- Mina inkomster har ökat stadigt på senare år. Nu kan jag ta ut en lön på 40000 kronor i månaden. Det är säkert mer än vad andra i min ålder tjänar, men samtidigt så jobbar jag väldigt hårt, säger Albrechtson.

Fem företag

På sex år har hon startat fem företag och sålt två av dem. Bodyguard, som säljer lagliga självförsvarsprodukter och IT-företaget Iboard.
- Min styrka är att starta upp nya företag. Nu fokuserar jag på Academy of Excellence som är en speciell entreprenörsutbildning, säger hon.

Sämst i Skåne län

Sämst inkomstökning har det varit i Skåne län med 14,3 procent.
I hela riket har inkomsterna ökat med 15,9 procent, under perioden, enligt SCB.
I Ydre kommun i Öster-götland har lönerna ökat mest i hela landet, plus 23,7 procent på nio år.
- Tillväxten i näringslivet påverkar inkomstutvecklingen starkt. Har många arbete blir inkomsterna bättre, säger Hans Heggemann, analytiker på SCB.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen