Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Låneguide: Tänk på det här innan du ansöker

Det kan gå snabbt att låna pengar – men onödigt dyrt om du inte ser upp. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
40 procent av alla privatlån går till bil, enligt en tidigare undersökning. Foto: MARY ALTAFFER / AP TT NYHETSBYRÅN
Vart femte lån går åt att renovera hemma. Med eller utan Ernst händiga tips. Foto: FOTO: FILIPS CEDERHOLM/TV4 / TV4

Så du behöver låna lite pengar?

Det finns inget lättare än att ta ett lån. Men det kan bli orimligt dyrt om du inte tänker dig för. Anledningen är att det finns många oseriösa lånegivare.

Så tänk på det här innan du gör din ansökan.

Behöver du verkligen låna?

Vill du låna pengar snabbt? Då är du i gott sällskap. Den första frågan du ska ställa dig är om du måste låna, eller du bara vill ta ett lån.  

Hur mycket kan du betala i månaden?

Nästa steg är att du tar reda på om du har råd med ett lån. Hur mycket kan du betala till lånegivaren? Och under hur lång tid?

 

LÄS MER: Fler artiklar om din ekonomi på Dinapengar.se

 

Gör en vettig uträkning av dina kostnader. Avstå glädjekalkyler typ "jag kommer inte att behöva laga mina tänder på tre år", eller "min bil går aldrig sönder."

 

Fakta: Detta är ett lån

Ett lån är en överenskommelse mellan dig och ett kreditinstitut där du först får pengar och sen ska betala tillbaka det över en given tidslängd och mot ränta. Observera att räntan kan ändras om ni inte kommer överens om annat.

Bestäm hur mycket du ska låna

Låna aldrig mer än nödvändigt. Visst är det lätt att lägga på lite till låneansökan, men gör det inte. För ju mer du lånar desto dyrare blir ditt lån i slutändan.

Så väljer du rätt sorts lån

Här ska du tänka som banken. Hur säker är du som låntagare? Är det alldeles säkert att du kan betala i tid? Se till att samla allt som talar för dig.  

 

Är du alldeles säker på att du ska låna? Foto: / SHUTTERSTOCK

För ju bättre säkerhet desto lägre ränta får du. Har du ett pantbrev i en fastighet, pant i bostadsrätt eller en borgensman får du i regel lägre ränta än om du tar ett lån utan säkerhet, skriver Konsumenternas Bank- och finansbyrå. Ett lån bör också vara långsiktigt hållbart. Kolla därför den effektiva räntan som visar lånets totala kostnader, inklusive avgifter. 

Får du en hög ränta kommer du bara att skjuta upp dina betalningsproblem.

Många fackförbund kan förmedla ett medlemslån. Det betyder att du kan få bättre ränta, men det är inte säkert. Kolla med ditt fack.

Men, det har sagts förr. Undvik att ta sms-lån. Har du inte råd att betala i dag kommer du med största sannolikhet inte att ha råd att betala fakturan för lånet om två till fyra veckor.

Så väljer du bank eller kreditinstitut

Sajten Pricerunner har samlat både kreditgivare och erbjudanden från låneförmedlare på den här sidan. Hos en låneförmedlare gör du bara en ansökan och får (förhoppningsvis) svar från ett stort antal kreditgivare, där du får veta vilken ränta du erbjuds, om det är rak amortering eller ett annuitetslån.

Fakta: Ränta och amortering

Ränta är det du betalar för att du har ett lån. 

Amortering är det du betalar av på skulden.

Skillnaden mellan rak amortering och annuitetslån är att med rak amortering betalar du alltid av på skulden med samma belopp. Det innebär att kostnaden är högre i början av låneperioden för att minska allteftersom du inte behöver betala så mycket i ränta. 

 

LÄS MER: Vill du ta nytt banklån? Gör det före du fyllt 60

 

Ett annuitetslån betyder att du betalar lika mycket varje månad, i början betalar du mer i ränta och mindre i amortering.

Fakta: Räntefria köp – inte så billigt

Många affärer lockar med räntefria lån. Men ofta tillkommer en uppläggningsavgift på kanske 295 kronor och en administrativ avgift på 29 kronor, vilket gör att ditt räntefria lån har kostat dig 643 kronor extra när varan är betald efter tolv månader.

Får jag låna även om jag inte har fast inkomst?

Bankerna föredrar att du har fast inkomst. Men du kan även få lån om du har någon säkerhet eller om du har betalningsanmärkningar.

Åtta frågor du ska besvara innan du accepterar ett lån

Får du lösa lånet i förtid eller delamortera utan att betala extra? Du kanske blir erbjuden ett lån med bättre villkor. Då kan det vara ekonomiskt att byta.

 

Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Finns det några dolda kostnader i form av aviavgifter eller liknande? Kan du betala med autogiro utan extra kostnad?

Vad händer om du blir långtidssjuk eller arbetslös? Kan du teckna en försäkring mot det?

Kostar det något att ansöka om lån? Detta ska du aldrig acceptera.

Är lånegivaren med på svarta listan? Bank24 listar företag som står under övervakning av Finansinspektionen. Kolla den först innan du skriver på.

Är lånegivaren registrerad och anmäld hos Finansinspektionen? Det måste den vara, för din och dina pengars skull. Du ska också kolla lånegivarens hemsida och se om de har en adress telefonnummer och människor som arbetar dig. Seriösa företag anger även sitt organisationsnummer på sajten. 

Misstänker du att lånegivaren vill gömma sig ska du välja en annan bank. Se upp för lånegivare som vill veta lite mer av dig än du vill berätta, som lösenord eller inloggningsuppgifter till din bank eller annan känslig information.

 

LÄS MER: Ryssen lever lyxliv på svenskarnas sms-lån

 

Vad händer om du skulle glömma betala eller betala för sent? Många lånegivare har bra villkor för den som alltid är i tid, men kan ha extrema förseningsavgifter.

Vet du vad ditt lån kommer att kosta dig? Lägg ihop alla kostnader och ta en sista funderare om det verkligen är värt det.

Phi Phi Islands. Omtyckt resmål i Thailand. Foto: SHUTTERSTOCK

 

Vad är konsumentkredit?

Konsumentkredit är ett lån som ges till privatpersoner av en långivare som har tillstånd att bedriva utlåning enligt konsumentkreditlagen,  Lag (2014:275). Det är Finansinspektionen som beviljar tillstånden.

Lånet får användas för att köpa saker för personligt bruk, till exempel bil eller bostad. 

Bostadslån skiljer sig dock från andra typer konsumentkrediter eftersom den typen av lån kräver en säkerhet, en pant. Handlar det om ett bostadslån så är det bostaden som säkerheten för lånet. Vid bostadslån gäller dessutom en annan lagstiftning än vid vanliga konsumentkrediter. Konsumentkrediter är enkelt förklarat lån utan säkerhet.

Man ska dock inte blanda samman konsumentkrediter med privatlån och blancolån. regelverket må vara detsamma men de skiljer sig ändå åt.

Det här lånar vi till

1. Köp av bil, 40 procent.

2. Renovering hemma, 22 procent.

3. Betala av andra lån, 8 procent.

4. Köp av annat fordon, 6 procent.

5. Semester, 5 procent.

6. Renovering av fritidshus, 3 procent.

7. Båtköp, 2 procent.

Källa Advisa, efter en undersökning från YouGov sommaren 2013.

NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!