Landsting köpte ett par strumpor för 6 000

"Det som har hänt är att vi och leverantören har olika uppfattning om hur avtalet ska tolkas och därför pågår en dialog oss emellan", säger Barbro Naroskyin, hälso- och sjukvårdsdirektör i ett pressmeddelande.
Foto: Fredrik Persson/PRESSBILD/STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

SLL:s avtal med medicinleverantören blev mycket dyrare än vad landstinget beräknat – och avtalet har nu sagts upp i förtid.

Nu har finansminister sagt vad hon tycker om den här typen av avtal:

– Att hantera skattebetalarnas pengar på det sättet, det är anmärkningsvärt, sade hon i Expressen TV.

År 2014 ingick Stockholms läns landsting ett avtal med medicinleverantören Onemed, som skulle få sälja förbrukningsvaror till landstinget.

Kostnaden för SLL skulle bli 500 miljoner fördelat på fem år – och skulle innebära en besparing.

Men efter ett år har landstinget redan köpt förbrukningsvaror för nästan hela den avtalade summan. Totalt 465 miljoner kronor, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.

– Det låter väldigt konstigt. Det är inte så som det normalt går till i offentliga upphandlingar, att det är sådana missberäkningar. Skenar det i väg på det här sättet beror antingen på att det är någonting fel i prisbilden, sade Andrea Sundstrand som är docent i offentlig rätt vid Stockholms universitet till SVT Nyheter Stockholm.

Går att få i två versioner

Varje produkt som Onemed säljer går enligt avtalet att få i två versioner, ett förstahands- och ett andrahandsval. Enligt avtalet ska förstahandsvalet, det billigare alternativet, levereras i 91 procent av fallen.

Priserna mellan de olika alternativen kan skilja mycket åt. Ett exempel är priset för en kompressionsstrumpa, där en version kostar 100 kronor och den andra versionen kostar nästan 6 000.

Nu har SLL och företaget varit oense om vad denna 91-procentsregel innebär. Onemed ska också ha flyttat produkter mellan de olika prisversionerna, skriver SVT Nyheter Stockholm.

Inga böter för kompressionsmaterial

– Byter man plats på de här och det är förklaringen, så kan man ju förstå att priserna har skenat. Man har inte rätt att byta plats på de här, och det har ingen betydelse om Stockholms läns landsting har godkänt det eller inte, sade Andrea Sundstrand till SVT Nyheter.

Dagens Nyheter har tagit del av avtalet och skriver att en klausul gör att Onemed har kunnat förse SLL med andra produkter än de begärda.

Om leverantören inte kan förse kunden med det billigare förstahandsvalet i 91 procent av fallen måste leverantören betala vite. Men enligt DN har kompressionsmaterial (byxor, strumpor och tröjor) undantagits vite.

Det innebär att Onemed har kunnat leverera kompressionsmaterial till ett betydligt dyrare styckpris – utan att riskera böter.

Avtalet upphör i förtid

Bråket mellan landstinget och Onemed har lett till att avtalet nu upphör i förtid. Det blev känt på måndagen.

– Hälso- och sjukvårdsförvaltningen och leverantören av förbrukningshjälpmedel har under en längre tid haft en dialog eftersom vi haft olika syn på hur avtalet ska tolkas. Dialogen har lett fram till att vi enats om att avtalet upphör i förtid genom att vi tecknar ett avslutsavtal, säger Barbro Naroskyin, hälso- och sjukvårdsdirektör i ett uttalande.

Den nya informationen ska inte hindra de brukare som behöver förbrukningshjälpmedel att få vad de behöver.

Det tecknade avslutsavtalet innebär ett takpris på 450 miljoner kronor per driftsår för de kommande två åren, skriver SLL i ett pressmeddelande.

Onemed uttalar sig inte

På Onemed vill man inte kommentera ärendet.

– Vi uttalar oss aldrig om specifika kunder eller avtal, säger marknadsansvarig på Onemed Robert Scmidt.

Han hänvisar vidare till ett pressmeddelande angående SVT:s avslöjande. Där skriver Onemed:

– Inslaget visar att offentlig upphandling är ett komplext område men att fokusera på enskilda exempel och produkter som görs i inslaget ger inte en korrekt helhetsbild. Onemeds målsättning är alltid att sörja för bästa möjliga vårdkvalitet till lägsta möjliga totalkostnad.

Fick finansministern att reagera

På tisdagen deltog finansminister Magdalena Andersson i Expressen TV efter regeringens presskonferens där de presenterade ett nytt ersättningssystem för ensamkommande barn och unga. Hon sade då så här om avtalet:

– Jag är chockad. Att hantera skattebetalarnas pengar på det sättet, det är anmärkningsvärt. Partiledaren Anna Kinberg Batra borde vara väldigt oroad av vad det ger för bild av Moderaternas sätt att hantera skattebetalarnas pengar.

Om andra landsting sitter på avtal med samma företag, vad är ditt budskap till dem?

– Självklart bör man inte sluta den här typen av avtal.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!