Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lånar tre miljarder av EIB för att bygga hyresrätter

Det nya byggprojektet med EIB-pengar ska ge nya energisnåla och prisvärda bostäder i flera svenska städer.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Alexander Stubb, tidigare finansminister och statsminister i Finland, numera vice chef på EIB.Foto: PETTERI PAALASMAA / ALL OVER PRESS/ALL OVER PRESS ALL OVER PRESS FINLA

Heimstaden Bostad AB har tecknat ett avtal med Europeiska Investeringsbanken (EIB) om ett lån på tre miljarder kronor för att bygga 3 300 hyreslägenheter i fem svenska städer.

Bostäderna som planeras beskrivs som ”prisvärda och energisnåla”.

De 3300 nya lägenheterna ska byggas i Stockholm, Sundsvall, Helsingborg, Lund och Bålsta.

– Hyrorna är ännu inte satta, men ambitionen är att vi ska utgå från kriterierna för investeringsstöd, 1550 kronor per kvadratmeter för Stockholm, 1450 kronor per kvadratmeter för regionstäder och 1350 kronor per kvadratmeter för resten av Sverige, för en 77 kvadratmeter stor lägenhet, säger Adam LIndh, finanschef på Heimstaden Bostad AB.

Ska bidra till mindre CO2-utsläpp

Projektet stöttas av Europeiska Fonden för Strategiska Investeringar (EFSI) som är grundpelaren för Investeringsplanen för Europa. Syftet med finansieringen är att stödja byggandet av prisvärda bostäder och därigenom minska den allvarliga bostadsbristen i Sveriges största städer. 

En del av finansieringen kommer även att användas till samhällsnyttiga tjänster såsom bibliotek och stödboende för äldre. Energieffektivitetsstandarden på de nya prisvärda lägenheterna kommer att vara hög.

– Vi får inte underskatta värdet av energieffektiva bostäder i kampen mot klimatförändringar. Våra hem och kontorsbyggnader står för de högsta koldioxidutsläppen, även mer än bilar. Tillsammans med det ökade behovet av prisvärda bostäder i Sverige, gläder det mig att EIB kan bidra till att öka utbudet av hållbara bostäder, säger EIB:s vicepresident Alexander Stubb.

På grund av demografiska mönster och en kraftig urbaniseringstrend har Sverige en växande efterfrågan på social infrastruktur, inklusive bostäder. Därutöver stöder projektet de svenska och europeiska målen för energieffektivisering och bidrar till minskade CO2-utsläpp.

Lånar 3 000 miljoner kronor

EIB kommer att tillhandahålla en kreditfacilitet om 3 000 miljoner kronor, icke säkerställd och tillgänglig under en treårsperiod. Varje lån har en löptid på upp till max tio år - i svenska kronor eller euro, rörlig eller fast ränta.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!