Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lånade 190 000 – tvingas betala tillbaka 522 924 kr

Evalis Åhlenius tog ett blancolån för att renovera lägenheten – det har hon ångrat. ”Man känner sig som en jäkla ärthjärna.”Foto: SVT
”Jag har varit själv med barnen hela tiden så jag har inte haft råd att renovera. Jag måste fixa golv och väggar och det är inget som går på 5 000 kronor.”Foto: SVT
Bank Norwegians hemsida – så här beskriver man blancolånen.
Karin Hellgren, informationschef SBAB. Foto: SBAB

Evalis Åhlenius, 63, behövde renovera lägenheten. Hon gjorde som allt fler svenskar och tog ett blancolån utan säkerhet. 

Lånet har 17-procentig ränta och när det löper ut om 15 år kommer hon att ha betalat över en halv miljon kronor.

– Man känner sig som en jäkla ärthjärna. Men jag behövde verkligen pengarna, säger hon till Dina Pengar. 

Evalis Åhlenius, vars fall SVT tidigare har berättat om, har bott i samma trerumslägenhet på Södermalm i Stockholm sedan drygt 25 år tillbaka. 

Åren, och två barns uppväxt, har satt sina spår på bostadens skick. Och eftersom Evalis Åhlenius hade planer på att sälja lägenheten och flytta utanför tullarna bestämde hon sig för att det var dags att renovera den.

– Jag har varit själv med barnen hela tiden så jag har inte haft råd att renovera. Jag måste fixa golv och väggar och det är inget som går på 5 000 kronor, säger hon. 

Lägenheten värd 5,5 miljoner – nekades ändå bolån

Priset på lägenheter  i Stockholms innerstad har ökat explosionsartat under de senaste 20 åren och Evalis Åhlenius räknade med att kunna betala renoveringen genom att utöka sitt bostadslån hos SBAB. 

När hon ansökte om lånet så var hennes lägenhet värderad till 5,5 miljoner, medan hennes bostadslån låg på 1,6 miljoner kronor. 

 

LÄS MER: Experten varnar för blancolånen • ”Fullständigt vansinnigt”

 

Men Evalis Åhlenius fick nobben. Hon är egenföretagare och tar ut en blygsam lön. 

– SBAB tittade bara på min inkomst och sa "Tyvärr så går det inte. Du tjänar för lite". De hänvisar till Finansinspektionens regler. Hade jag fått lånet av SBAB så hade det blivit en höjning av månadskostnaden med ungefär 300 kronor, med tanke på ränteläget. 

Enligt SBAB handlar det om en vanlig kreditprövning. 

– Vi gör det på alla som söker och då räknar man med inkomst och alla utgifter man har, som till exempel övriga lån och avgift för lägenheten, och i slutändan måste det här gå ihop på nedersta raden. Även om hon har haft en värdeökning på bostaden är inte det något som det tas hänsyn till i själva kalkylen, även om det kan komma att påverka amorteringen och räntesatsen, säger Karin Hellgren, informationschef för SBAB.  

Evalis: "Jag kände att jag måste ha de här pengarna"

Men lägenheten behövde renoveras och desperationen tilltog.

– Det var panik. Jag kände att jag måste ha de här pengarna så att jag kan fixa lägenheten. 

Evalis Åhlenius surfade runt och letade efter andra långivare. Hon hittade då Bank Norwegian och fyllde i en ansökan. 

Efter ett par dagar hade lånet beviljats och pengarna, 190 000 kronor, var hennes. 

Till priset av en ränta på 17,3 effektiv procent med en månadskostnad på 2 886 kronor i 15 år. 

Vilket innebär att hon kommer att ha betalt 522 924 kronor och 21 öre.

Läste du villkoren innan du tog lånet? 

– Nej, det gjorde jag inte och då känner man sig som en jäkla ärthjärna. Men jag behövde verkligen pengarna. Jag kände att jag ville flytta utanför stan och kanske få loss lite pengar på lägenheten.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!