Evalis Åhlenius tog ett blancolån för att renovera lägenheten – det har hon ångrat. ”Man känner sig som en jäkla ärthjärna.” Foto: SVTEvalis Åhlenius tog ett blancolån för att renovera lägenheten – det har hon ångrat. ”Man känner sig som en jäkla ärthjärna.” Foto: SVT
Evalis Åhlenius tog ett blancolån för att renovera lägenheten – det har hon ångrat. ”Man känner sig som en jäkla ärthjärna.” Foto: SVT
”Jag har varit själv med barnen hela tiden så jag har inte haft råd att renovera. Jag måste fixa golv och väggar och det är inget som går på 5 000 kronor.” Foto: SVT”Jag har varit själv med barnen hela tiden så jag har inte haft råd att renovera. Jag måste fixa golv och väggar och det är inget som går på 5 000 kronor.” Foto: SVT
”Jag har varit själv med barnen hela tiden så jag har inte haft råd att renovera. Jag måste fixa golv och väggar och det är inget som går på 5 000 kronor.” Foto: SVT
Bank Norwegians hemsida – så här beskriver man blancolånen.Bank Norwegians hemsida – så här beskriver man blancolånen.
Bank Norwegians hemsida – så här beskriver man blancolånen.
Karin Hellgren, informationschef SBAB. Foto: SBABKarin Hellgren, informationschef SBAB. Foto: SBAB
Karin Hellgren, informationschef SBAB.  Foto: SBAB

Lånade 190 000 – tvingas betala tillbaka 522 924 kr

Publicerad

Evalis Åhlenius, 63, behövde renovera lägenheten. Hon gjorde som allt fler svenskar och tog ett blancolån utan säkerhet. 

Lånet har 17-procentig ränta och när det löper ut om 15 år kommer hon att ha betalat över en halv miljon kronor.

– Man känner sig som en jäkla ärthjärna. Men jag behövde verkligen pengarna, säger hon till Dina Pengar. 

Evalis Åhlenius, vars fall SVT tidigare har berättat om, har bott i samma trerumslägenhet på Södermalm i Stockholm sedan drygt 25 år tillbaka. 

Åren, och två barns uppväxt, har satt sina spår på bostadens skick. Och eftersom Evalis Åhlenius hade planer på att sälja lägenheten och flytta utanför tullarna bestämde hon sig för att det var dags att renovera den.

– Jag har varit själv med barnen hela tiden så jag har inte haft råd att renovera. Jag måste fixa golv och väggar och det är inget som går på 5 000 kronor, säger hon. 

Lägenheten värd 5,5 miljoner – nekades ändå bolån

Priset på lägenheter  i Stockholms innerstad har ökat explosionsartat under de senaste 20 åren och Evalis Åhlenius räknade med att kunna betala renoveringen genom att utöka sitt bostadslån hos SBAB. 

När hon ansökte om lånet så var hennes lägenhet värderad till 5,5 miljoner, medan hennes bostadslån låg på 1,6 miljoner kronor. 

 

LÄS MER: Experten varnar för blancolånen • ”Fullständigt vansinnigt”

 

Men Evalis Åhlenius fick nobben. Hon är egenföretagare och tar ut en blygsam lön. 

– SBAB tittade bara på min inkomst och sa "Tyvärr så går det inte. Du tjänar för lite". De hänvisar till Finansinspektionens regler. Hade jag fått lånet av SBAB så hade det blivit en höjning av månadskostnaden med ungefär 300 kronor, med tanke på ränteläget. 

Enligt SBAB handlar det om en vanlig kreditprövning. 

– Vi gör det på alla som söker och då räknar man med inkomst och alla utgifter man har, som till exempel övriga lån och avgift för lägenheten, och i slutändan måste det här gå ihop på nedersta raden. Även om hon har haft en värdeökning på bostaden är inte det något som det tas hänsyn till i själva kalkylen, även om det kan komma att påverka amorteringen och räntesatsen, säger Karin Hellgren, informationschef för SBAB.  

Evalis: "Jag kände att jag måste ha de här pengarna"

Men lägenheten behövde renoveras och desperationen tilltog.

– Det var panik. Jag kände att jag måste ha de här pengarna så att jag kan fixa lägenheten. 

Evalis Åhlenius surfade runt och letade efter andra långivare. Hon hittade då Bank Norwegian och fyllde i en ansökan. 

Efter ett par dagar hade lånet beviljats och pengarna, 190 000 kronor, var hennes. 

Till priset av en ränta på 17,3 effektiv procent med en månadskostnad på 2 886 kronor i 15 år. 

Vilket innebär att hon kommer att ha betalt 522 924 kronor och 21 öre.

Läste du villkoren innan du tog lånet? 

– Nej, det gjorde jag inte och då känner man sig som en jäkla ärthjärna. Men jag behövde verkligen pengarna. Jag kände att jag ville flytta utanför stan och kanske få loss lite pengar på lägenheten.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen