Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lallerstedts bearnaise kan bli ’Årets matbluff’

”Borde kallas bearnaise smaksatt med tryffel. Det är en korrektare benämning”, säger stjärnkocken Erik Lallerstedt om tryffelbean som bär hans namn och signatur. Foto: Christian Örnberg

Erik Lallerstedts Tryffelbearnaise har nominerats till konsumentföreningen Äkta mats pris ”Årets matbluff”.

Anledningen är att den är gjord utan smör – och bara innehåller 0,005 procent tryffel.

– Erik Lallerstedt har en massa restauranger och är känd för att vara krögare. Men jag tror aldrig den här såsen skulle platsa på hans egen restaurang, säger Äkta mats ordförande, Björn Bernhardson.

”Årets matbluff” är ett antipris som delas ut av konsumentföreningen Äkta vara sedan förra året. Under året har privatpersoner kunnat nominera produkter som de ansett vara vilseledande på något sätt och drygt 40 nomineringar kom in. En jury bestående av fyra personer har sedan tagit fram fem stycken finalister, där vinnaren koras på onsdag nästa vecka.

En av de produkter som nominerats är Eriks tryffelbearnaise, som ägs av Kavli. Enligt pressmeddelandet som släpptes i samband med lanseringen i våras är såsen ”gjord på äkta tryffel”.

 

LÄS MER: Här är produkterna som kan bli ”Årets matbluff”

– Det som är vilseledande med den här produkten är att den innehåller 0,005 procent tryffel. Vi gjorde en beräkning att om man skulle ta en normalstor tryffel på 50 gram så skulle det räcka till ett ton färdig sås, säger Äkta Varas ordförande, Björn Bernhardson.

Inget smör i bearnaisen

Men såsen valdes också ut på grund av en annan anledning.

– Om man slår upp ett recept på bearnaise så är huvudgrejen smör. Och det finns inget smör i den här produkten. Så varför heter den bearnaise, säger Björn Bernhardson.

Tycker du man kan kalla det för bearnaisesås?

Lallerstedts tryffelbearnaise.

– Nej, jag tycker inte att man kan kalla det bearnaise. Snarare majonnäs.

Såsen har ett rekommenderat cirkapris på 21 kronor. Förpackningen pryds av en bild på stjärnkocken Erik Lallerstedt, som också gett såskedjan dess namn.

– Jag tycker att han i allra högsta grad har stort ansvar. Det är väldigt konstigt om man bygger upp sitt eget varumärke, för att man står för kvalitet. Sedan säljer man sitt varumärke bara för att man får väldigt mycket pengar. Till något som inte alls är kvalitet, säger Björn Bernhardson.

Erik Lallerstedt: Ser inte bluffen

Men Erik Lallerstedt själv ställer sig frågande till att såsen nominerats.

– Jag ser inte vari bluffen ligger, om man håller sig till Livsmedelsverket regler, säger han.

Att såsen innehåller 0,005 procent tryffel ser han inte som ett problem.

– Tryffel är ju en arom, det finns ju ingen som tuggar i sig rå tryffel och säger vad gott det är. Skulle du sätta i mer tryffel i den, så blir det inte gott. Det är väl skälet till att det är så lite, säger han.

Erik Lallerstedt: Måste inte innehålla smör

Han håller inte med om att såsen måste innehålla smör för att kunna kallas bearnaise. Att man valt att göra såsen utan smör menar han beror på praktiska skäl.

– Om man ska göra en bearnaise på smör, då kan du aldrig sälja den på det sättet, säger han och tillägger:

Såserna med Erik Lallersteds namn och signatur säljs i enorma upplagor. Foto: Stefan Lindblom/ Helsingborgs-Bild

– Vad man skulle kunna göra, och det har jag reagerat på tidigare, det är att det skulle kunna vara bearnaise smaksatt med tryffel. Det är en korrektare benämning. Men då skulle det stå det på alla. Vem blir mätt och glad av det, säger han.

Men Erik Lallerstedt berättar att han ändå först var tveksam inför att göra en bearnaise med tryffel.

– Men sedan så var efterfrågan stor och då gjorde vi det. Det här säger jag inte för att jag skäms, det gör jag absolut inte, säger han.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!