”Borde kallas bearnaise smaksatt med tryffel. Det är en korrektare benämning”, säger stjärnkocken Erik Lallerstedt om tryffelbean som bär hans namn och signatur. Foto: Christian Örnberg
”Borde kallas bearnaise smaksatt med tryffel. Det är en korrektare benämning”, säger stjärnkocken Erik Lallerstedt om tryffelbean som bär hans namn och signatur. Foto: Christian Örnberg

Lallerstedts bearnaise kan bli ’Årets matbluff’

Publicerad

Erik Lallerstedts Tryffelbearnaise har nominerats till konsumentföreningen Äkta mats pris ”Årets matbluff”.

Anledningen är att den är gjord utan smör – och bara innehåller 0,005 procent tryffel.

– Erik Lallerstedt har en massa restauranger och är känd för att vara krögare. Men jag tror aldrig den här såsen skulle platsa på hans egen restaurang, säger Äkta mats ordförande, Björn Bernhardson.

”Årets matbluff” är ett antipris som delas ut av konsumentföreningen Äkta vara sedan förra året. Under året har privatpersoner kunnat nominera produkter som de ansett vara vilseledande på något sätt och drygt 40 nomineringar kom in. En jury bestående av fyra personer har sedan tagit fram fem stycken finalister, där vinnaren koras på onsdag nästa vecka.

En av de produkter som nominerats är Eriks tryffelbearnaise, som ägs av Kavli. Enligt pressmeddelandet som släpptes i samband med lanseringen i våras är såsen ”gjord på äkta tryffel”.

 

LÄS MER: Här är produkterna som kan bli ”Årets matbluff”

– Det som är vilseledande med den här produkten är att den innehåller 0,005 procent tryffel. Vi gjorde en beräkning att om man skulle ta en normalstor tryffel på 50 gram så skulle det räcka till ett ton färdig sås, säger Äkta Varas ordförande, Björn Bernhardson.

Inget smör i bearnaisen

Men såsen valdes också ut på grund av en annan anledning.

– Om man slår upp ett recept på bearnaise så är huvudgrejen smör. Och det finns inget smör i den här produkten. Så varför heter den bearnaise, säger Björn Bernhardson.

Tycker du man kan kalla det för bearnaisesås?

Lallerstedts tryffelbearnaise.

– Nej, jag tycker inte att man kan kalla det bearnaise. Snarare majonnäs.

Såsen har ett rekommenderat cirkapris på 21 kronor. Förpackningen pryds av en bild på stjärnkocken Erik Lallerstedt, som också gett såskedjan dess namn.

– Jag tycker att han i allra högsta grad har stort ansvar. Det är väldigt konstigt om man bygger upp sitt eget varumärke, för att man står för kvalitet. Sedan säljer man sitt varumärke bara för att man får väldigt mycket pengar. Till något som inte alls är kvalitet, säger Björn Bernhardson.

Erik Lallerstedt: Ser inte bluffen

Men Erik Lallerstedt själv ställer sig frågande till att såsen nominerats.

– Jag ser inte vari bluffen ligger, om man håller sig till Livsmedelsverket regler, säger han.

Att såsen innehåller 0,005 procent tryffel ser han inte som ett problem.

– Tryffel är ju en arom, det finns ju ingen som tuggar i sig rå tryffel och säger vad gott det är. Skulle du sätta i mer tryffel i den, så blir det inte gott. Det är väl skälet till att det är så lite, säger han.

Erik Lallerstedt: Måste inte innehålla smör

Han håller inte med om att såsen måste innehålla smör för att kunna kallas bearnaise. Att man valt att göra såsen utan smör menar han beror på praktiska skäl.

– Om man ska göra en bearnaise på smör, då kan du aldrig sälja den på det sättet, säger han och tillägger:

Såserna med Erik Lallersteds namn och signatur säljs i enorma upplagor.Foto: Stefan Lindblom/ Helsingborgs-Bild

– Vad man skulle kunna göra, och det har jag reagerat på tidigare, det är att det skulle kunna vara bearnaise smaksatt med tryffel. Det är en korrektare benämning. Men då skulle det stå det på alla. Vem blir mätt och glad av det, säger han.

Men Erik Lallerstedt berättar att han ändå först var tveksam inför att göra en bearnaise med tryffel.

– Men sedan så var efterfrågan stor och då gjorde vi det. Det här säger jag inte för att jag skäms, det gör jag absolut inte, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen