Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkare har kopplats in i arvstvisten kring Ribbing

Läkare har kopplats in i arvtvisten efter Magdalena Ribbings och Thomas Hempels bortgång.
Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
I veckan såldes Magdalena Ribbings och Thomas Hempels bostadsrätt på Östermalm i Stockholm.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Läkare har kopplats in i arvtvisten efter Magdalena Ribbing och Thomas Hempel.

Samtidigt meddelar Hempels bröstarvingar att arvfördelningen kommer att bestridas i domstol.

– Pappa var förtvivlad över gåvobrevet. Jag och min bror känner att vi inte bara kan strunta i det, säger Linda Hempel Gustafsson, dotter till Thomas Hempel.

Thomas Hempels arvingar går vidare för att få sin pappas gåvobrev till Magdalena Ribbing ogiltigförklarat.

Arvsfördelningen, som efter veckans försäljning av Thomas Hempels och Magdalena Ribbings bostadsrätt på Östermalm i Stockholm är helt klar, kommer att bestridas.

Dessutom har Thomas Hempels barn att träffa sin pappas läkare för att via samtal och journaler få en tydligare bild av hur och om sjukdomsförloppet påverkade beslutet att halvera deras arvslott.

– Många har hört av sig till oss och uttryckt sitt stöd. Alla tycker förstås att det är märkligt att ett gåvobrev upprättas under de här omständigheterna och vi kommer därför att fortsätta driva linjen att pappa har rätt till 50 procent av lägenheten. Framförallt kommer vi att göra detta för det är var pappas var så förtvivlad och tyckte att allt detta var moraliskt fel, säger dottern Linda Hempel Gustafson.

I förlängningen kan processen sluta med förhandlingar i rätten.

– Allra helst skulle jag önska att syskonbarnen ville prata med oss och att vi kunde hitta en överenskommelse utan att vi behövde ta detta till tingsrätten, säger Linda Hempel Gustafson.

Samtalen med läkaren och journalernas innehåll stärkte dottern Lindas och sonen Tobias uppfattning att gå vidare i arvstvisten.


Avled med kort mellanrum

Det var i september i fjol som journalisten, författaren och folkvettsprofilen Magdalena Ribbing avled efter en fallolycka i hemmet. Hon blev 77 år gammal.

Hennes make Thomas Hempel, tidigare radiojournalist på Ekot, dog i februari i år efter många års kamp mot Parkinsons sjukdom. Han blev 76 år gammal.


Arvstvisten som följde har sin upprinnelse i ett gåvobrev som upprättades mellan Magdalena Ribbing och Thomas Hempel 2013, tre år efter makarnas testamente.

I brevet, som undertecknades 10 april 2013, skriver Thomas Hempel över hälften av sitt ägande i gemensamma bostadsrätten till sin hustru Magdalena Ribbing.


Gåvobrevet.

Gåvobrevet dök upp vid bouppteckningen efter Magdalena Ribbing.

I brevet framgår det att Ribbings arvingar, sju syskonbarn, ärver 75 procent av makarnas bostadsrätt.

Thomas Hempels bröstarvingar lämnas med 25 procent.


Tvisten handlar om 2,5 miljoner

Efter försäljningen av bostadsrätten tidigare i veckan blev det klart 7,5 miljoner kronor tillfaller Ribbings arvingar, medan 2,5 miljoner går till Hempels biologiska barn.

Själva arvtvisten handlar därmed om 2,5 miljoner kronor.

Barnen Linda och Tobias Hempel har hela tiden hävdat att deras pappa inte var medveten om vad han skrev på.

Enligt barnen försökte Thomas Hempel under sina sista månader få gåvobrevet ogiltigförklarat.

– Han förstod inte gåvobrevet, han skrev på något han inte förstod till fullo. Det är omöjligt att det var hans vilja att ta halva arvet från sina barn, har sonen Tobias Hempel tidigare sagt till Expressen.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!