Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lagen görs om – lättare för alla att få ersättning för resa

Foto: KENNETH JONASSON
Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Allt fler väljer att själva sätta ihop sin resa, i stället för att boka en charter.

Trots det har resegarantin hittills endast gällt paketresor.

Nu görs lagen om. 

– Resenärer får ett bättre konsumentskydd, säger finansmarknadsminister Per Bolund. 

Borta är de tider då den svensk som ville resa utomlands per automatik beställde en charterresa med något av de stora resebolagen. Allt fler av oss bokar i stället flyg med det flygbolag som erbjuder en prisvärd biljett, det hotell som rankas högt på någon jämförelsesajt och slutligen transport med Uber eller något annat bolag på plats på resmålet. Kort sagt; vi bokar delar i en resa separat. 

Trots det ser resegarantilagen fortfarande ut som den gjorde på 1960-talet, decenniet då charterturismen började växa i Sverige. Resegarantin innebär att du som konsument har möjlighet att få ersättning om resebolaget du bokat resan med skulle gå i konkurs.


LÄS OCKSÅ: Så får du ersättning för din tåg- eller flygresa 

"Nytt sätt konsumera resor"

Men – garantin gäller i dag endast för paketresor eller "paketliknande resor". Det vill regeringen nu ändra på med en ny resegarantilag. 

– Vi har ett helt nytt sätt att konsumera resor, numera plockar vi ihop dem själva på nätet från flera olika aktörer. Nu kommer fler typer av researrangemang omfattas av garantin och man kan få ett skydd för helheten, säger finansmarknadsminister Per Bolund.

Per Bolund (MP): ”Konsumenterna har inte alltid fått full täckning för alla sina kostnader, utan bara för en del. Det ändrar vi också på nu.”
Foto: HOSSEIN SALMANZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det kommer dessutom bli möjligt för resenären att få en högre ersättning än tidigare, om resebolaget skulle gå i konkurs. 

– Konsumenterna har inte alltid fått full täckning för alla sina kostnader, utan bara för en del. Det ändrar vi också på nu. 


LÄS OCKSÅ: Flygbolagen med flest förseningar 

Rätt till boende

Den nya lagen ställer högre krav på att resenären ska få förhandsinformation om resan och sina rättigheter. Resenären får också rätt att få lämplig assistans från resebolaget om han eller hon befinner sig i svårigheter och ges därtill rätt till boende när en transport hem inte kan ordnas.  

Men också resebranschen lär bli nöjd över den nya lagen. Systemet med resegaranti bygger på att resebolagen varje år avsätter pengar i en gemensam fond hos Kammarkollegiet, i från vilken ersättning betalas ut till konsumenten om ett företag går i konkurs. Per år uppgår reseföretagens insättningar enligt Per Bolund till 50 miljoner kronor och hela fondens värde uppgår nu till 6 miljarder kronor. 


LÄS OCKSÅ: Fler betalar för att få hjälp mot flygbolagen 

Lägre kostnad för konsument

Men att ett reseföretag går i konkurs är ovanligt, och bara en bråkdel av de pengar som betalas in används. Därför får resebolagen i stället möjlighet att teckna en försäkring hos ett försäkringsbolag, i stället för att använda sig av fonden. 

– Det kommer sänka kostnaderna för reseföretagen, vilket bör innebära lägre kostnad för resor för konsumenterna. Det är positivt, säger Per Bolund.

Förslaget har varit på remiss och godkänts av Lagrådet. Den nya resegarantilagen föreslås träda i kraft 1 augusti i år. 

Resegarantin idag

Resegarantin kan ge dig ersättning om du har köpt en resa som blir inställd eller avbruten.

Ett skäl kan vara att researrangören har gått i konkurs.

Alla som säljer eller marknadsför något som omfattas av resegarantilagen måste ha resegaranti hos Kammarkollegiet för att skydda sina resenärer.

Resegarantin omfattar paketresor och vissa andra arrangemang. 

Källa: Kammarkollegiet

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!