Oväntat stor spridning för MP:s lådcykeluttalande

Enligt Gustav Fridolin är partikollegans uttalande om lådcyklar något många har valt att medvetet missförstå.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Karin Svensson Smith, ordförande i riksdagens trafikutskott och Miljöpartiets trafikpolitiska talesperson, skrev tillsammans med sin partikollega Emma Berginger på Dagens industris debattsida om hur man ska ”bryta den bilnorm som råder i dag”.
Foto: PRESSBILD

MP-politikern Karin Svensson Smiths uttalande om lådcyklar har spridit sig som en löpeld.

Det har nu engagerat mer än vad Miljöpartiets alla Facebookinlägg har gjort totalt – hittills i år.

– Andra fokuserar på att missförstå oss, säger partiets språkrör Gustav Fridolin.

Det var i torsdags kväll som MP-topparna Karin Svensson Smith och Emma Berginger lanserade flera nya förslag på Dagens industris debattsida. Ett av förslagen handlade om att ge kommuner rätt att ta ut parkeringsskatt vid externa köpcentrum utanför stadskärnorna, där parkeringen i dag är gratis.

När Expressen sedan intervjuade Karin Svensson Smith, MP:s trafikpolitiska talesperson och ordförande i riksdagens trafikutskott, sa hon att lådcykel kan vara ett alternativ till bilen för den som storhandlar utanför centrum.

Reaktionerna lät inte vänta på sig – och Expressens artikel fick enorm spridning. Även Aftonbladet skrev om lådcykelförslaget.


LÄS MER: Gustav Fridolin: ”Blir olyckligt när man börjar prata om lådcyklar” 


Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin menade att uttalandet rörde sig om ett missförstånd.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stor spridning för MP-toppens uttalande om lådcyklar

De båda artiklarna har ett och ett halvt dygn senare fått drygt 140 700 respektive drygt 38 200 interaktioner på Facebook. Det innebär totalt nästan 179 000 interaktioner – ett engagemang Aftonbladets Erik Carlsson har uppmärksammat på Twitter.

Det är större engagemang än vad MP själva lyckats skapa på sin Facebooksida hittills i år. Under årets första åtta månader har MP fått totalt 132 700 interaktioner på sina Facebookinlägg, ett genomsnitt på 19 000 interaktioner i månaden.

Bland annat har lokala M-föreningar och Sverigedemokraterna spridit Karin Svensson Smiths uttalande.

– Det säger så klart en del om den här valrörelsen när det som i grunden är medvetna missförstånd sprids mer än det politiska innehållet, säger Gustav Fridolin.


LÄS OCKSÅ: Karin Svensson Smiths riksdagsförslag om parkeringsskatt 


Han har också tagit avstånd från uttalandet och sagt att ”det är olyckligt att man börjar prata om lådcyklar”.


https://www.facebook.com/gustavfridolin/posts/10160642615860034?__xts__[0]=68.ARDrwi2PVhe4OKQAd1zWGnDxhkqLeJVSzKjmexE8j_LuqA2VXYxg2tbB9nRMi_5uqsjJ7l0YM9uVKyImo5whQ9CwldslFozAe4A-_SRvuXAaoVFIe6FshXKYQU2PTV5M_EzVv6APlNUN&__tn__=-R

Vad menar du att det säger om valrörelsen?

– Partierna har väldigt olika resurser för att kunna sprida sina budskap i sociala medier. När både SD och M går ut för att sprida medvetna missförstånd är det klart att det är svårt för oss som ett parti med mycket mindre ekonomiska resurser.


LÄS MER: MP-språkrören ryter ifrån: ”Köp och släng-samhälle" 


Gustav Fridolin: ”Får kämpa hårdare”

Att vad Gustav Fridolin kallar ett missförstånd får sådan enorm spridning får konsekvenser för Miljöpartiet. Nu sätter han sin tilltro till partiets gräsrötter – och till personliga möten.

– För oss innebär det att vi får kämpa hårdare. Det finns en massa miljöpartistiska gräsrötter som är ute i landet och pratar direkt med människor om vad vi verkligen vill göra. De samtalen tror jag är ännu viktigare än vad som finns i flöden på sociala medier, säger språkröret.

Gustav Fridolin hör sedan av sig på sms för att förtydliga:

”Jag hade väl önskat att SD och M la sina pengar på att berätta om sin politik. Men vi vet att valrörelsen inte är rättvis. När andra fokuserar på att missförstå oss, handlar det bara om att de inte har tillräcklig miljöpolitik själva. Då jobbar vi hårdare. För jag vet att de flesta förstår att det faktiskt inte är Miljöpartiet som är problemet, utan miljöförstöringen”, skriver han.

På sociala medier gör folk sig lustiga över uttalandet om lådcyklar. De gör egna bildmontage och filmer, skriver om hur de ska få med sig sina barn i en lådcykel och målar upp hur långt – och länge – de skulle behöva cykla.

Här är tre exempel:


https://twitter.com/samuel_dalevi/status/1030511683939323905https://twitter.com/flatapadingata/status/1030893220530675717https://twitter.com/ankarstickan/status/1030802946840309760?s=21

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!