Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läckberg pekas ut som ny Millenniumförfattare

Camilla Läckberg blir nästa Millenniumförfattare enligt uppgifter i Förlagspodden.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Förläggaren Kristoffer Lind.Foto: BINGO RIMÉR / KRISTOFFER LIND
Lasse Winkler, ena halvan bakom Förlagspodden.Foto: FOTO: OLA KJELBYE/SVENSK BOKHAND / SVENSK BOKHANDEL

Camilla Läckberg skriver fortsättningen på Stieg Larssons Millenniumserie åt Petter Stordalens förlag.

Uppgiften framförs i Förlagspodden med Lasse Winkler och Kristoffer Lind.

– Vi kommenterar ingenting för det är många som konkurrerar om att få Millennium, säger Petter Stordalen.

Den senaste romanen i Millenniumserien, ”Hon som måste dö”, har just släppts på Norstedts förlag. Det är tredje boken i serien skriven av författaren David Lagercrantz. Upphovsmannen Stieg Larsson hann själv skriva tre Millenniumromaner innan han dog 50 år gammal 2004.

Ryktena surrar: Vem blir nästa?

Då Lagercrantz sagt att han nu ska ägna sig åt en egen trilogi har rykten surrat ett tag i förlagsbranschen och vem som ska skriva nästa Millenniumroman – om det blir någon. Och vilket förlag som tar över rättigheterna efter Norstedts.

I senaste avsnittet av Förlagspodden, som görs av Lasse Winkler, tidigare chefredaktör på branschtidningen Svensk Bokhandel, och Kristoffer Lind, förlagschef på Lind & Co, framförs uppgifterna att deckarförfattaren Camilla Läckberg är ett hett namn för uppdraget.

Stordalen på jakt efter stort namn

Bakom detta ligger enligt Förlagspoddens uppgifter den norske hotellkungen och ägaren till förlaget Strawberry Publishing, Petter Stordalen.

– Det kan vara ett önsketänkande eller så har man skrivit ett kontrakt. Men namnet vi hört är Camilla Läckberg, säger Lasse Winkler i podden och fortsätter: 

– Jag tror Stordalen ser det som ett sätt att komma åt Camilla Läckberg i andra ändan. 

Bästsäljande deckardrottningen skrev nyligen ett kontrakt med Bokförlaget Forum om ytterligare fyra böcker.Foto: / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

Det betonas att uppgifterna, som inhämtats hos olika källor, är obekräftade och att man inte sett några skrivna kontrakt.

Lasse Winkler vill inte kommentera uppgifterna ytterligare, utan hänvisar till podden.

Något som ytterligare spätt på ryktena är Camilla Läckbergs hemlighetsfulla uppdatering på Instagram nyligen:

”Den här hösten. Herregud. Så mycket som händer. Så mycket att berätta. Ni kommer få veta allt eftersom. En del saker kommer att förvåna er. Jag tror aldrig jag vibrerat så mycket arbetsmässigt av förväntan. Stay tuned.”

https://www.instagram.com/p/B1iHySNIrnU/

”Många som konkurrerar om Millennium”

Petter Stordalen säger i samband med presentationen av ett nytt hotellprojekt i Göteborg på måndagen till Expressens reporter Eva Rogsten att intresset för Millenniumserien är stort bland många förlag.

– Jag tror inte det finns något förlagshus i Norden som inte vill vara med och ta Millennium vidare, förklarar Stordalen.

Stämmer det att ditt förlag vill att Läckberg ska skriva uppföljningen?

– Vi kommenterar ingenting för det är många som konkurrerar om att få Millennium. Jag tror det är väldigt många författare som säkert är intresserade av att skriva oavsett vilket förlag som vinner, svarar Petter Stordalen.

Camilla Läckberg har dock kontrakt på ytterligare böcker med Bonnierförlaget Forum. Det bekräftar Adam Dahlin, förlagschef på Forum.

– Camilla ska ge ut fyra böcker till hos oss enligt kontraktet. Två romaner, en fackbok och en ”specialare”. Jag har inte hört något om att hon skulle skriva en Millenniumbok, och jag har svårt att se hur det skulle gå till när hon är kvar på Forum flera år framöver, uppger Forumchefen som inte heller undgått ryktesfloden om Millennium.

– Det har varit branschens snackis i ett par veckor, konstaterar han.

Värvade profiler från konkurrent

Strawberry Publishing värvade för övrigt två rutinerade förlagsprofiler, Anders Sjöqvist och Karin Linge Nordh, från Forum inför starten av den svenska delen av förlaget.

Dessutom lockade man över marknadschefen Sara Lindegren som varit ansvarig för lanseringen av Läckbergs böcker på Forum.

Rättigheterna till Stieg Larssons Millenniumkoncept, med karaktären Lisbeth Salander som frontfigur, ägs av författarens bror och pappa genom bolaget Moggliden AB.

Brodern Joakim Larsson har tidigare bekräftat för Expressen att man förhandlar med flera förlag om nya böcker i den framgångsrika serien.

Expressen har sökt Camilla Läckberg.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!