Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfvens svar efter beskedet om misstroende: ”Oseriöst”

Annika Strandhäll. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Annie Lööf vill avvakta sitt besked. Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Ulf Kristersson. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Fyra partier står nu bakom att rösta ja i en misstroendeomröstning om Annika Strandhäll. 

Men den avgörande rösten saknas fortfarande – Centerpartiet vill avvakta att ge besked i frågan. 

Och Stefan Löfven är kritisk till M:s beslut att väcka misstroende innan KU:s granskning är klar. 

– Det är oseriöst, säger han. 

Annika Strandhälls öde som minister hänger nu på en centerpartistisk tråd. Efter att M väckt en misstroendeförklaring mot henne på grund av uppsägningen av Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler har tre partier följt efter: KD, SD och L. 

– Annika Strandhäll har agerat på ett sätt som är oförsvarbart. Hon sparkade en skicklig generaldirektör på grunder som var uppenbart valtaktiska, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund till Ekot. 

Statsminister Stefan Löfven beklagar utvecklingen och kallar de fyra partiernas agerande för ”oseriöst”.

– Jag är bekymrad över hanteringen, att utfallet från Ulf Kristersson kom i går gentemot statsråd Strandhäll i ett läge när precis den frågan som han attackerar henne förät under utredning i KU som kommer med ett utlåtande om två veckor. Att inte kunna vänta på det, utan att man använder riksdagens skarpaste verktyg i en situation när man inte ens vet KU:s utlåtande, det menar jag är oseriöst, säger han på en pressträff. 

Han vill inte spekulera i om kritiken mot Strandhäll kan leda till hennes avgång, utan vill invänta KU:s slutsatser. 

– Nu avvaktar vi den här processen.

Krävs 175 röster i riksdagen

SD-ledaren Jimmie Åkesson säger att det är ”fullt rimligt” att det väcks misstroende mot Strandhäll. 

– Jag tycker att hon har gjort bort sig, rejält. Hon har lämnat olika uppgifter, olika versioner i olika sammanhang. Höga tjänstemän pekar på direkta felaktigheter, säger han.

Men för att få igenom omröstningen krävs en majoritet i riksdagen, alltså 175 röster. 

Vänsterpartiet har meddelat att man kommer att rösta nej i omröstningen. På Twitter skriver Jonas Sjöstedt att Begler ”offrades för att hon genomförde regeringens hårt kritiserade politik”, men att den egentliga skandalen ”är hur sjuka människor har behandlats av såväl S som av borgerliga regeringar”.

Eftersom V röstar nej krävs då att Centerpartiet röstar ja.

Så är mandaten i riksdagen fördelade

Riksdagen har 349 platser för riksdagsledamöter. I nuläget är mandaten fördelade som följer: 

 

Socialdemokraterna: 100 

Moderaterna: 70

Sverigedemokraterna: 62

Centerpartiet: 31

Vänsterpartiet: 28 

Kristdemokraterna: 22

Liberalerna: 19

Miljöpartiet: 16

 

Efter valet hade Liberalerna 20 mandat – men efter att ledamoten Emma Carlsson Löfdahl lämnade L i mars och blev politisk vilde har man tappat en av sina platser.

”Beskedet kommer när C har satt ned foten”

Allas ögon riktas nu mot Centerpartiet som blir den avgörande rösten i frågan om Strandhäll får sitta kvar som socialförsäkringsminister, eller om hennes förtroende är förbrukat. Men C-ledaren Annie Lööf vill vänta med sitt besked:

– En misstroendeförklaring är riksdagens skarpaste verktyg. Det här beskedet kom under i går eftermiddag, när man ska använda sig av det krävs att man har på fötterna. KU:s granskning har pågått ett år, de kommer landa i sina slutsatser om bara någon vecka och jag tycker det är viktigt att vi har respekt för KU:s mycket gedigna arbete. Det tillsammans med den diskussion vi kommer ha i Centerpartiets riksdagsgrupp kommer att avgöra hur vi kommer rösta nästa tisdag, så då kommer man få besked i hur Centerpartiet ställer sig i den här frågan. 

Så beskedet kommer efter EU-valet? 

– Beskedet kommer att komma när C har satt ned foten. Misstroendeförklaringen från M:s sida kom i går förmiddag. Vi är mitt i en EU-valrörelse och misstroendeförklaringen förtjänar den största respekten, och därför behöver man ha på fötterna när man tar ställning till det här och det kommer vi skaffa oss och sedan landa i ett beslut.

Anklagas för att uppsägningen var politisk

Misstroendefrågan grundas i socialförsäkringsminister Annika Strandhälls beslut att sparka Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler. 

Beslutet kom oväntat och Strandhäll anklagades för att beslutet togs av politiska och valtaktiska skäl.  

Sedan dess har det framkommit uppgifter om orsakerna till avskedandet som vållat ytterligare kritik mot Strandhäll och en KU-granskning kring händelsen pågår i nuläget. 

Förra veckan kunde Expressen avslöja att två tidigare toppchefer på myndigheten hade lämnat in ett brev till KU där man krävt att Ann-Marie Begler återinsätts. Toppcheferna anklagade då Strandhäll för att ha ljugit för och försökt vilseleda KU om skälen bakom uppsägningen och hur det gick till i sin utfrågning i utskottet. Även en tidigare topprevisor på myndigheten ställde sig bakom klagomålen. 

Kristersson: ”Vårt tålamod är slut”

Bägaren rann över för M-ledaren Ulf Kristersson efter utfrågningen av Stefan Löfven i riksdagen under torsdagen. Kristersson ställde Löfven till svars – men blev inte nöjd med svaret och valde att väcka ett misstroendevotum.

– Vårt tålamod är slut nu. Så här kan man inte ha det. Man kan inte ha ett statsråd som far med osanning, man kan inte ha statsråd som alldeles uppenbart av politiska skäl avskedar eller i alla fall skiljer en generaldirektör från sitt arbete av mycket oklara grumliga orsaker och sedan ändrar sin berättelse. Det här har pågått alldeles för länge, sa han då. 

Men Statsminister Stefan Löfven försäkrade dock att han har fullt förtroende för Annika Strandhäll som minister. 

Hon själv kallade efter utfrågningen M:s agerande för desperat, och menar att anklagelserna är ”komplett ogrundade”.

– Jag tycker att det känns desperat, det är inget nytt som framkommit de senaste dagarna som inte funnits med i den snart ett år långa processen som gör att de inte kunde ha avvaktat KU-granskningen. Förmodligen är det EU-parlamentsval och Ulf Kristersson behöver få upp sina opinionssiffror.

Så fungerar en misstroendeförklaring

En misstroendeförklaring kan riktas antingen mot en minister i regeringen om man kommer upp i 35 ledamöter i riksdagen som tillsammans kräver detta. Om misstroendeförklaringen riktas mot statsministern riktas det automatiskt mot hela regeringen. 

 

När en omröstning sedan hålls i riksdagen krävs att 175 ledamöter röstar ja för att misstroendet ska gå igenom. Då måste ministern, eller hela regeringen om det riktats mot statsministern, avgå. 

 

I Sverige har misstroendeförklaringar hållits nio gånger, men ingen av dessa har lyckats.  

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!