Elpriserna fortsätter stiga när extremkylan håller sitt grepp om landet. Foto: Henrik Isaksson/Ibl-AopElpriserna fortsätter stiga när extremkylan håller sitt grepp om landet. Foto: Henrik Isaksson/Ibl-Aop
Elpriserna fortsätter stiga när extremkylan håller sitt grepp om landet. Foto: Henrik Isaksson/Ibl-Aop
Jakob Eliasson är samhällspolitisk chef på Villaägarna. Foto: Jeanette HägglundJakob Eliasson är samhällspolitisk chef på Villaägarna. Foto: Jeanette Hägglund
Jakob Eliasson är samhällspolitisk chef på Villaägarna.  Foto: Jeanette Hägglund
Elledning. Foto: Cornelia NordströmElledning. Foto: Cornelia Nordström
Elledning. Foto: Cornelia Nordström

Kylan fortsätter – då rusar elpriserna

Publicerad

Kylan släpper inte taget om landet och elpriset fortsätter att stiga.

För många kan elen därför bli en dyr historia de kommande månaderna.

I vissa delar av landet kan priserna öka med 60 procent.

Under hösten har elpriserna legat på rekordlåga nivåer. Men extremkylan som har tagit stora delar av landet i ett järngrepp sedan nyår har drivit upp både priser och förbrukning. Något som naturligtvis ger en ökad elkostnad för konsumenterna. Den 15 januari låg dagspriset på runt 54 öpre per kilowattimme, jämfört med ett pris på runt 15 öre per kilowattimme i början av året, skriver Svenska Dagbladet.

 

LÄS OCKSÅ: Oljeraset pressar världens börser.

 

Med minusgrader som ser ut att fortsätta januari ut innebär det även höga elpriser ett tag framöver. Även tillgången på vatten och kärnkraft spelar roll för priset på el och Sveriges elproduktion räcker knappt till när den kraftigaste vinterkylan slår till.

I dagsläget kan man, enligt SvD, räkna med en prisuppgång på runt 57 procent för hela Sverige. Men i elområde tre och fyra, det vill säga Stockholm, Mälardalen och södra Sverige bedöms priserna stiga med 61 procent under januari enligt jämförelsesajten Elskling. Januari ser ut att landa på 29 öre per kilowattimme i snittpris för ovan nämnda område, jämfört med december då snittpriset låt på 18 öre per kilowattimme.

 

LÄS OCKSÅ: Här är elavtalet du ska passa dig för.

 

Och det är de som har elavatal med rörligt pris samt de som har ett anvisat pris (det som tidigare kallades tillsvidarepris) som drabbas hårdast, vilket är cirka 61 procent av Sveriges privatkunder. Tillsvidareavtalen är dyrast, enligt Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef på Villaägarna.

– De är så uppåt väggarna höga i jämförelse och det gäller oavsett vilken temperatur vi har ute, säger han till SvD och råder alla att se över sitt elavtal samt att se till att ha en buffert för att kunna betala den extra kostnaden som blir under en köldknäpp likt den vi ser nu.

Det finns också andra saker man kan göra för att försöka minska kostnaden.

– Täta fönster, se till att ytterdörren inte släpper in för mycket kyla och stänga vädringsventilerna de kallaste perioderna, tipsar Jakob Eliasson.

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen