Kycklingen i mackorna kommer från Thailand

Subway säljer kycklingkött i sina mackor. Kycklingen kommer från en leverantör i Thailand – ett land som fått kritik för sin djurhållning. Men enligt Subway uppfyller köttet kraven i alla länder det importeras till.
Foto: / Ap / TT / NTB Scanpix
Danska Joe & the juice finns på flera håll runtom i Sverige, bland annat på Arlanda. Kedjans kyckling kommer från Thailand.
Kafékedjorna är bäst på att välja svenskt – i alla fall när det kommer till kyckling. Enligt Svensk fågels undersökning väljer både Espresso house och Wayne's coffee kyckling med svenskt ursprung till sin mat.
Foto: Bertil Ericson / TT NYHETSBYRÅN
Uppfödda kycklingar som sedan blir till kött. Kycklingfarmen på bilden har ingenting med artikeln att göra.
Foto: Colourbox

Flera snabbmatskedjor väljer importerat kött.

Hos Joe & the juice och Subway kommer kycklingen hela vägen från Thailand, enligt Svensk fågel – trots Världsnaturfondens varningar.

Båda hävdar ändå kvalitet och hög standard.

– Vår prioritet är produktsäkerhet, skriver Subway i ett mejl.

Endast tre av nio undersökta snabbmats- och kafékedjor har 100 procent svenskt kycklingkött. Resten importerar kyckling från Nederländerna, Thailand och Tyskland.

Det visar en färsk undersökning från branschorganisationen Svensk fågel.

Härifrån kommer kycklingen

– Kyckling marknadsförs ofta som snabbmatskedjornas hälsosamma alternativ vilket kan kännas missvisande när det uppdagas att kycklingen importerats, säger Maria Donis, vd Svensk fågel, i ett uttalande.

Undersökningen visar följande:

Burger king: Tysk kyckling.

Espresso house: Svensk kyckling.

Joe & the juice: Thailändsk kyckling.

KFC: Nederländsk kyckling.

Max hamburgare: Svensk kyckling, dock förädlad/tillagad i Danmark.

McDonald's: Svensk, tysk och nederländsk kyckling. Den svenska förädlas/tillagas i Danmark.

Pizza hut: Delvis svensk kyckling.

Subway: Thailändsk kyckling.

Wayne's coffee: Svensk kyckling.


Snabbmatskedjorna serverar bland annat wraps, burgare och smörgåsar med kyckling. Men det är få kunder som frågar varifrån kycklingen kommer.
Foto: Colourbox

Svensk fågel har ställt frågan om ursprung direkt till personal på plats, och frågat på minst två restauranger från varje kedja.

Subway om thailändska leverantören

Subway är ett multinationellt företag som har en och samma leverantör av kyckling. Kommunikationschefen i Europa, Michelle Smith, bekräftar att leverantören är baserad i Thailand.

"Den följer våra strikta höga krav på livsmedelsproduktion och har förmågan att tillhandahålla en produkt av konsekvent hög kvalitet till de många länder vi har verksamhet i", skriver hon i ett mejl.


LÄS MER: Farliga bakterier i Kronfågels kyckling 


Hon skriver också att Subway följer EU:s regler vad gäller antibiotika och att man bara ger djuren antibiotika när det är "absolut nödvändigt" – då under veterinärkontroll.

Joe & the juice: "Uppfyller EU:s krav"

Världsnaturfonden har tidigare varnat för kyckling från Thailand just på grund av att antibiotika används på ett "okontrollerat sätt".

"Vi är medvetna om rapporterna från WWF. Vi står till fullo bakom de kycklingprodukter som säljs i Sverige", skriver Michelle Smith.

Enligt henne sätter Subway produktsäkerhet och kvalitet i främsta rummet. Hon skriver att den thailändska leverantören uppfyller alla kedjans "egna strikta krav".


Så här kan det se ut på en kycklingfabrik. Bilden har ingenting med snabbmatskedjorna i texten att göra.
Foto: Colourbox

Chefen för Joe & the juice, Morten Askekilde, skriver i ett mejl till Dina pengar att kedjan har stort fokus på sina råvaror och att kycklingen importeras från Thailand för att den "näringsmässigt är av riktig god kvalitet".

"Det vi serverar i våra butiker uppfyller naturligtvis EU:s gällande regler, däribland gällande krav om användning av antibiotika", skriver han.

Max om svensk kyckling

Hamburgerkedjan Max är en av de kedjor som bara använder svensk kyckling. Man har ett avtal med Kronfågel som föder upp och slaktar kycklingen i Sverige. Den skickas sedan till en fabrik i Danmark för tillagning och beredning innan den återinförs.

– Det är jätteviktigt för oss att ha svenskt kött och vi samarbetar med märkningen "kött från Sverige", säger Marita Wengelin, PR-chef på Max.

Hon fortsätter:

– Vi lägger ganska mycket extra pengar varje år för att köpa svenskt kött till våra burgare.


Marita Wengelin, PR-chef på Max, säger att kunder bör ställa samma krav i restauranger som i mataffären.
Foto: Pressbild

Varför är det viktigt?

– Vi är måna om hälsa och om att köttet följer den svenska lagstiftningen, när det kommer till bland annat antibiotika. Det är också kopplat till svenska landskapet och det jordbruk vi bedriver.

Vill ha svensk kött

En tidigare undersökning visar att 80 procent av svenskarna helst vill ha svensk kyckling. Många konsumenter gör medvetna val i butik där märkningen är tydlig – men missar att fråga på restaurang.


LÄS MER: WWF: Dags att halvera köttkonsumtionen 


Enligt Svensk fågel frågar bara sex procent av svenskarna om matens ursprung på restaurang.

– Vill man vara säker på var maten kommer ifrån måste man stå på sig och fråga, säger vd:n Maria Donis i ett uttalande.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!