H&M-fabriken i Etiopien Foto: Henrik Silver/SVTH&M-fabriken i Etiopien Foto: Henrik Silver/SVT
H&M-fabriken i Etiopien Foto: Henrik Silver/SVT
22-åriga textilarbetaren Yebahirsew Tibebu Foto: Henrik Silver/SVT22-åriga textilarbetaren Yebahirsew Tibebu Foto: Henrik Silver/SVT
22-åriga textilarbetaren Yebahirsew Tibebu Foto: Henrik Silver/SVT

Kvinnorna syr H&M-kläder – får tio kronor om dagen

Publicerad

H&M-sömmerskor i Etiopien tjänar drygt tio kronor om dagen, uppger SVT Nyheter.

Kvinnorna får varken sjukersättning eller betald semester när de producerar kläder åt H&M och andra globala klädjättar.

– Jag känner mig utnyttjad, säger 22-åriga textilarbetaren Yebahirsew Tibebu till SVT Nyheter.

Yebahirsew Tibebu, 22, lovades en månadslön på runt 1 000 kronor – en bra lön i Etiopien – om hon blev sömmerska. Hon utbildade sig i två år, men när hon väl började arbeta visade det sig att personen som rekryterat henne ljög, skriver SVT Nyheter.

I stället tjänar Yebahirsew Tibebu och hennes kolleger runt tio kronor om dagen, säger hon till SVT Nyheters reporter Henrik Silver på plats i Hawassa i Etiopien. Arbetsveckorna är sex dagar långa, och är man sjuk en enda dag förlorar man 20 procent av månadslönen, säger Yebahirsew Tibebu till SVT Nyheter.

Månadslönen ligger på runt 240 kronor – långt under den lön som arbetarna anser krävs för att leva: Runt 1 000 kronor.

H&M:s löfte: Ska kunna leva på sin lön

Bland klädjättarna som köper arbetskraft i Etiopien finns svenska H&M. I november 2013 gick företaget ut och sa att deras mål var att 850 000 sömmerskor ska kunna leva på sina löner 2018.

H&M har inte velat kommentera SVT:s reportage från Etiopien i en intervju, men Pierre Börjesson, H&M:s landschef i Etiopien, skriver i ett mejl:

"I dagsläget finns ingen lagstadgad minimilön i Etiopien, men vi är delaktiga i en ILO-studie som syftar till att ge regeringen underlag för framtida löneregleringar. H&M arbetar också aktivt för att skapa förutsättningar för rättvisa levnadslöner i såväl Etiopien som andra länder.”

Hoppas kunderna kan påverka

SVT Nyheter skriver att flera av Yebahirsew Tibebus kolleger i Etiopien berättar om missnöje med villkoren. Deras kritik riktas främst mot regimen och arbetsgivaren – inte mot H&M och de andra klädföretagen, skriver SVT Nyheter.

 

LÄS MER: H&M planerar att öppna 390 butiker under 2018 

 

– Regeringen och arbetsgivaren har kommit överens om våra löner, det vet hur krävande arbetet är och det är de som är problemet, säger Yebahirsew Tibebu.

Yebahirsew Tibebu säger själv till SVT Nyheter att hon hoppas att kunderna börjar kräva att sömmerskornas löner höjs. Inte förrän då kommer läget förändras, tror hon:

– Jag hoppas att konsumenterna får veta hur krävande vårt jobb är och vilken lön vi får. Om de får veta det blir jag glad. Jag hoppas att de kan påverka arbetsgivarna att betala den lön vi förtjänar.

Relaterade ämnen
Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen