Susanna Campbell, 44, tjänar mest i av kvinnorna i Sverige. Foto: SUVAD MRKONJICSusanna Campbell, 44, tjänar mest i av kvinnorna i Sverige. Foto: SUVAD MRKONJIC
Susanna Campbell, 44, tjänar mest i av kvinnorna i Sverige. Foto: SUVAD MRKONJIC
Petra Hedengran, 53, tjänar näst mest. Foto: / PRESSBILDPetra Hedengran, 53, tjänar näst mest. Foto: / PRESSBILD
Petra Hedengran, 53, tjänar näst mest. Foto: / PRESSBILD
Birgitte Bonnesen, 61, är på femte plats. Foto: CORNELIA NORDSTRÖMBirgitte Bonnesen, 61, är på femte plats. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Birgitte Bonnesen, 61, är på femte plats. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Kvinnorna som tjänar mest – där du bor

Publicerad

Här är kvinnorna som tjänar mest i hela Sverige.

Bland dem finns en Abba-medarbetare, Stockholms landstingsdirektör och näringslivstoppar.

Nu vill organisationen Ledarna att man får bort stigmat kring att tjäna pengar – och ger kvinnorna större utrymme i näringslivet.

Här är listan på de 20 kvinnor som under 2016 tjänade mest i Sverige. Tillsammans kom de upp i en taxerad förvärvsinkomst på svindlande 198,9 miljoner kronor – i snitt 9,9 miljoner kronor per person.

Näringslivskvinnan Susanna Campbell, 44, toppar listan.

Hon jobbade i fjol som vd på investmentbolaget Ratos, men blev nyligen rekryterad till Northvolt som ska bygga Europas största fabrik för litiumjonbatterier i Sverige.

 

KLICKA HÄR FÖR ATT SÖKA: LISTA: De tjänar mest på din ort

 

Chefer tjänar bäst

Generellt sett är det chefer som tjänar bäst i Sverige.

– Ska man peka ut någon bransch är det bank och finans. Annars är det chefer på höga nivåer i stora företag som tjänar bäst, säger Annika Elias, ordförande i Sveriges chefsorganisation Ledarna.

 

"Man kan bli bättre på att berätta vad cheferna faktiskt gör, vilka krav de har på sig, varför bolagens ägare tycker att de förtjänar så mycket pengar och vad de förväntar sig i motprestation", säger Annika Elias. Foto: Pressbild

 

Men kvinnorna ligger fortfarande efter männen.

– Det är sällan kvinnor har höga positioner i näringslivet. Få kvinnor sitter som vd, få kvinnor sitter i ledningsgrupperna.

 

LÄS MER: Så mycket tjänar storbankscheferna 

 

Ledarna vill lyfta fram kvinnorna i näringslivet och tycker att det är en självklarhet att de ska tjäna lika mycket pengar som männen. Att kompetens ska löna sig – oavsett kön.

Enligt organisationens beräkningar tjänar kvinnliga chefer i snitt 6 500 kronor mindre per månad än manliga chefer. Och då har man ändå tagit hänsyn till att kvinnor i större utsträckning jobbar inom offentligt sektor, där lönerna generellt sätt är lägre.

Den verkliga siffran är 8 700 kronor.

– När man pratar om höga löner handlar det om vilka som har tillgång till de jobben. Och då är männen i väldigt stark dominans, säger Annika Elias.

Annikas råd: Så tjänar du pengar i karriären

• Det första rådet är: Välj en bransch som är välavlönad, lönerna skiljer sig mycket åt mellan olika branscher. Är ditt mål att tjäna pengar brukar privata sektorn vara mer lönsam.

– Inom offentlig sektor har även de högsta cheferna modesta löner, säger Annika Elias.

• När du har valt bransch – välj ett företag du tror på och försök ta dig in där. Välj ett företag där du tror att du kan göra karriär.

• Lyckats ta dig in på företaget? Grattis! Då är det dags att visa framfötterna. Men också:

– Skaffa dig en bra chef! En chef som kan se dina prestationer. Det är också a och o att hitta ditt eget nätverk inom företaget, säger Annika Elias.

Ledarna: Stark jante i Sverige

Dessutom finns det fortfarande ett stigma när det kommer till att tjäna pengar. Särskilt för chefer.

Annika Elias jämför med artister eller idrottsstjärnor – där det inte är lika uppseendeväckande med höga löner.

– Jante är fortfarande stark i Sverige och det finns en tradition att hacka på dem som tjänar mycket och att ifrågasätta vad de gör. Men egentligen är det bara deras arbetsgivare, ägarna till de här bolagen, som kan bedöma om de är värda sin lön eller inte.

 

LÄS MER: Så sparar du snabba pengar till sommarsemestern 

 

För att få bort stigmat vill Ledarna lyfta fram vad "vanliga" chefer tjänar.

Enligt Ledarna tjänade en kvinnlig chef i snitt 47 900 kronor år 2015, en manlig chef 56 600 kronor.

– När man läser att chefer tjänar för mycket, vilka chefer är det? Det är bara ett fåtal, de flesta har normala löner i Sverige, säger Annika Elias.

Hon tycker också att man ska ta i beaktande vilket ansvar cheferna har. Att de i regel har ett tufft schema, har arbetat hårt för att nå sin position och har andra anställningsvillkor – många kan bli sparkade på dagen.

– Det är mycket som är förknippat med dessa höga löner, säger Annika Elias.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen