Kvinnorna som höjde lönen mest på din ort

Publicerad

Semestern är slut och det kan snart vara dags för ett lönesamtal. Men hur höjer man egentligen sin lön?

Seniorrekryteringskonsult Sofia Beuschel på Poolia berättar vad du ska tänka på och fällorna du ska undvika.

– Spela inte ut arbetsgivare mot varandra. Du kan bara förlora på det, varnar hon.

Om ingenting speciellt händer under löneåret är regeln ett lönesamtal per år där den anställdes prestation utvärderas.

Det finns en rad ''måsten'' att tänka på och fällor på vägen fram till den nya lönen.

När du väl bokat in en tid med din chef finns det flera saker att hålla i minnet.

 

Så höjer du din lön

• Det handlar mycket om att vara förberedd. Fundera över vad du gjort under under senaste året som gett företaget ett mervärde.

• Använd dig av faktabaserade argument och inte känslobaserade. Jämför dig inte med andra medarbetare.

• När du presenterat dina argument handlar det oftast om en förhandling. Får du inget besked direkt, boka in ett nytt möte där ni kommer fram till ett beslut. Du måste knyta ihop säcken.

 

Seniorrekryteringskonsult Sofia Beuschel, chef för Poolia i Östergötland, guidar hur du ska tänka och uppträda inför lönemötet med arbetsgivaren.

– Det handlar mycket om att vara förberedd. Fundera över vad du gjort under under senaste året som gett företaget ett mervärde. Motivera varför. Du kanske har effektiviserat arbetet, dragit in mer affärer, eller bidragit på annat sätt. Det ska vara saker utöver det som ingår i din roll. Du kan inte komma med saker som redan ingår i dina arbetsuppgifter.

 

Kvinnors lön i procent av männens

Så mycket skiljer det mellan män och kvinnors löner.

Siffrorna anger kvinnors lön i procent av männens.

Första siffran visar 2016 års siffror, inom parantes 2005 års siffror.

Samtliga sektorer: 88 (83,7)

Privat sektor: 88,1 (85,3)

Arbetare: 89,7 (88,3)

Tjänstemän: 82,1 (77,3)

Offentlig sektor: 89,3 (83,4)

Kommuner: 96,6 (91,6)

Landsting: 78,9 (71,4)

Statligt: 92,7 (85,7)

 

Sofia Beuschel tycker det är en bra idé att skriva en lista med några punkter som motiverar en löneförhöjning. Det måste vara faktabaserat och inte några känslomässiga argument. Och man ska inte jämföra sig med andra kolleger på jobbet.

– Chefen har en samlad bild av en medarbetare som man kan inte ser kollega till kollega. Det kan handla om hur personen kom in till jobbet, nyckelkompetens och så vidare. Man kan tycka vad man vill men man ska inte relatera till andra medarbetare.

”Knyt ihop säcken”

När man presenterat de argument som visar att man presterar mer än vad som är förväntat, kommer det handla om en förhandling. Man får oftast inte det man vill ha på en gång.

Sofia Beuschel, chef på Poolia.Foto: Christian Gustavsson

 

– Kan man inte få besked på en gång får man fråga, när får jag ett besked? Man får komma fram till ett uppföljningsmöte där och då. Man måste knyta ihop säcken.

Kolla om du kan löneväxla

Sofia Beuschel tipsar om att man också kan förhandla om andra saker än lön vilket kallas för löneväxling.

Vid en löneväxling avstår den anställda en del av sin lön för att i stället få en annan förmån, till exempel ett extra pensionssparande.

– Man kan förhandla om mer semester, en utbildning som man får gå på på arbetstid, mer i pension. Det finns andra saker att förhandla om, om det inte går att få högre lön.

Sök i listan: De höjde lönen mest i din kommun

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen