Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinnor och mäns lön kan bli lika – om 170 år

Det kan bli en lång väntan för världens kvinnor.Foto: Tinatin1 / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO
Kvinnor kan få vänta i närmare 200 år på att få lika lön för lika arbete.Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Kanske kommer dina barns-barns-barns-barns-barns-barnsbarn att leva i en ekonomisk jämställd värld.

Enligt en ny sammanställning från WEF kommer det nämligen att dröja 170 år innan män och kvinnors löner blir jämställda.

Det här hände för 170 år sedan – 1846

Nya siffror från WEF visar att det kommer dröja 170 år innan män och kvinnors löner blir jämställda i världen. Hur man kommer att leva då är svårt att veta, men om man tänker tillbaka 170 år – till år 1846 – är det lättare att förstå hur lång tid 170 år faktiskt är.

Här är tre saker som hände år 1846:

• Neptunus upptäcks.

• Iowa blir den tjugonionde delstaten i den amerikanska unionen.

• Esaias Tegnér avlider.

• Buffalo Bill föds.

• Åmål ödeläggs i en brand.

När det gäller akademiska framsteg så har jämställdheten tagit steg framåt. I 95 länder har kvinnor kommit i kapp eller i vissa fall gått om männen. Men trots det så tjänar kvinnorna fortfarande mindre, visar en ny sammanställning från World Economic Forum, WEF.

De har genomfört mätningar inom fyra olika områden sedan år 2006. Inom utbildning, hälsa och politisk makt så har kvinnornas position blivit starkare. Men när det gäller ekonomiska möjligheter så fortsätter kvinnorna att dra det kortaste strået.

Dessutom visar deras undersökning att utvecklingen har börjat sakta in rejält. Enligt WEF är klyftan mellan män och kvinnor större än år 2008.

”Det ligger flera faktorer bakom detta. En är löner, där kvinnor i genomsnitt världen över tjänar lite mer än hälften av vad männen tjänar, trots att de i genomsnitt har längre arbetsdagar”, skriver WEF i ett uttalande.

Utvecklingen har backat

Vid förra årets mätning såg det ut som att klyftan skulle kunna vara borta inom 118 år, vilket i så fall skulle bli år 2133. Men när man nu presenterar sin nya prognos så är det tydligt att utvecklingen har stannat av rejält.

Enligt WEF så kommer män och kvinnors löner inte att vara jämställda förrän om 170 år. Det innebär i så fall att kvinnor världen över kommer få vänta till år 2186 innan lönerna blir lika. 170 år motsvarar drygt sju generationer.

”Världen går mot ett akut missanvändande av talang genom att inte tackla ojämlikhet snabbare”, skriver WEF i ett uttalande.

WEF:s sammanställning visar också att det område där jämställdhetsarbetet går bäst är inom utbildning, där klyftan har minskat med en procent i jämförelse med förra året.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!