Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinnor i EU jobbar "gratis" resten av året

Kvinnor i EU-länderna har i genomsnitt 16 procent mindre lön än sina manliga kolleger.

Från och med 3 november 2018 jobbar kvinnliga arbetstagare i EU gratis – i symbolisk mening. Det enligt Europakommissionen som firar "Equal pay day" med att släppa en rapport om löneskillnaderna.  

I snitt får kvinnor 16 procent mindre lön än sina manliga kolleger.

Europakommissionens nya rapport visar att löneskillnaderna mellan män och kvinnor fortfarande skiljer sig med 16 procent, något SVT också rapporterat om. 

Löneskillnaden motsvarar två månaders gratis jobb per år. 

"Kvinnor och män är jämställda. Det är en av EU:s grundläggande värderingar. Men kvinnor jobbar fortfarande två månader gratis varje år om man jämför med deras manliga kolleger. Vi kan inte acceptera den här situationen längre", skriver Europakommissionen i ett pressmeddelande

Finns flera orsaker

De bakomliggande orsakerna till varför kvinnor får lägre lön än män är många. Kvinnor har oftast det största ansvaret för det obetalda arbetet i hemmet, jobbar mer deltid och har lågavlönade yrken, enligt rapporten.

"Det här understryker vikten av att genomföra den arbetslivslagstiftning som Europeiska kommissionen har fört fram. En av tre européer hade inte möjligt att ta familjeledigt förra året och bara fyra av tio män tog (eller ville ta) föräldraledigt. Det här är inte rättvist och det är inte hållbart." 

Svenska kvinnor jobbar gratis efter kl. 16.02 

Löneskillnaden i Sverige ligger på 12 procent - alltså fyra procent lägre än den genomsnittliga löneskillnaden i Europa, skriver SVT. Trots det beräknas kvinnor jobba gratis efter 16.02 varje dag då de har ett jobb från 08 till 17 medan män på samma arbetsplats får betalt för hela arbetsdagen. Detta enligt organisationen Sveriges kvinnolobby som driver projektet "16.02 – lön hela dagen".

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!