Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Historisk utnämning när banken får kvinnlig chef

Aliison Rose, ny chef för stor bank. Foto: Pressbild
Royal bank of Scotland, en av de fyra brittiska storbankerna.

Royal Bank of Scotland har utsett Alison Rose till posten som vd, vilket är första gången som någon av de brittiska så kallade ”Big Four”-storbankerna anlitar en kvinna till högsta exekutiva posten.

– Var är alla kvinnor? frågar sig den nya toppchefen.

Alison Rose kommer närmast från rollen som ställföreträdande vd på bankens konsumentenhet Nat West och kommer börja sin tjänst den 1 november, då hon ersätter Ross McEwan som lett banken sedan 2013. RBS har även en kvinna som finanschef, Katie Murray, som blev första kvinna på någon av de tre främsta positionerna hos de brittiska storbankerna.

”En stor ära att ha blivit utvald att leda en av de äldsta och viktigaste finansiella institutionerna i Storbritannien”, säger Alison Rose i bankens pressmeddelande.

Ledde kommission om särbehandling

Alison Rose har vid flera tillfällen talat om en högre grad av inkluderande av kvinnor i näringslivet och ledde nyligen en kommission som utredde särbehandling av kvinnliga entreprenörer.

– Jag har jobbat i arbetslag med enbart män, suttit i kundmöten där alla andra i rummet var män, men inte förrän jag blev mer senior slog det mig när jag såg mig omkring: Var är alla kvinnor? sade hon i en intervju med den skotska affärstidningen Holyrood.

Bland de främsta utmaningar som den tillträdande vd:n listar nämns högteknologiska skiften, politiska osäkerheter och nya kund- och konsumentvanor.

De tre andra bankerna som räknas in i ”Big Four” är Barclays, HSBC och Lloyds Group.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!