Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Elaine, 49, blev ihjälkörd av en självkörande Volvo

Elaine Herzberg, 49. Foto: FACEBOOK
Efter olyckan har Uber stoppat sitt projekt med självkörande bilar i hela USA. Foto: ABC15 Arizona/CNN
Sedan tidigare har Ubers självkörande bilar varit inblandade i trafikolyckor – men utan fatala skador. Foto: ABC15 Arizona/CNN
Efter olyckan har Uber stoppat sitt projekt med självkörande bilar i hela USA. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Sedan tidigare har Ubers självkörande bilar varit inblandade i trafikolyckor – men utan fatala skador. Foto: ERIC RISBERG / AP TT NYHETSBYRÅN
En av Ubers självkörande bilar. Foto: / Ap / TT / NTB Scanpix
1 / 7

Elaine Herzberg, 49, dog efter att blivit träffad av en självkörande Uber-bil i Arizona, USA. 

Det är den första kända dödsolyckan med en självkörande bil och Uber har stoppat projektet, skriver New York Times.  

Den lokala polisen säger dock att Uber inte går att lasta för olyckan, skriver San Francisco Chronicle.

Uber-bilen ska ha varit i självkörande läge när olyckan inträffade i Tempe i den amerikanska delstaten Arizona. Den påkörda kvinnan, Elaine Herzberg, 49, korsade vägen gående med sin cykel, utanför ett övergångsställe. Bilen av modellen Volvo XC90 SUV ska ha kört i en hastighet av 65 kilometer i timmen när den körde på Elaine, enligt Reuters.

Elaine Herzberg fördes till sjukhus där hon senare dog av sina skador. Den tragiska dödsolyckan inträffade vid 22-tiden på måndag lokal tid, skriver New York Times. 

Det finns än så länge få kända uppgifter om vem Elaine var, men enligt konton på hennes sociala medier ska hon ha två barn, som hon blev mamma till vid 15 och 18 års ålder, skriver Heavy.  

Efter olyckan har Uber stoppat sitt projekt med självkörande bilar i hela USA, skriver Reuters. I ett uttalande säger företaget att de "samarbetar till fullo" med de lokala myndigheterna. 

– Våra tankar går ut till offrets familj. Vi samarbetar till fullo med de lokala myndigheterna i deras utredning av olyckan, säger en talesperson för Uber i ett uttalande. 

Men det går inte att lasta Uber och den självkörande bilen för olyckan, enligt lokal polis som uttalat sig i San Francisco Chronicle. Bilder från bilens kameror visar hur kvinnan gick ut i gatan på ett sådant sätt att en olycka hade varit svår att förhindra. Polisen har inte släppt några bilder på olyckan, enligt tidningen.

Första kända dödsfallet med självkörande Uber-bil

Dödsfallet är det första kända fallet där en person dött efter att ha blivit påkörd av ett förarlöst fordon. 

Sedan tidigare har Ubers självkörande bilar varit inblandade i trafikolyckor – men utan fatala skador. 

 

https://twitter.com/Uber_Comms/status/975776694857474048

 

15 mars kolliderade en Uber-bil med en annan bil som resulterade i omfattande skador på bilarna, men inga personskador, skriver Cnet. 

Volvo levererade Uber-bilar

I november förra året meddelade Volvo att de levererar tusentals självkörande Uber-bilar till taxitjänsten Uber.

Volvo Cars har skrivit under ett avtal med Uber som gäller leverans av tusentals självkörande bilar från 2019 till 2021. 

I ett pressmeddelande att avtalets bilar kommer att tillverkas genom SPA, som står för Scalable Product Architecture. Tekniken, som används för Volvos 90-serie och den nya stadsjeepen XC60. 

Volvo har bekräftat att det var en Volvo-bil som var involverad i dödsolyckan.

"Vi känner till incidenten och våra tankar är med den inblandade kvinnans familj. Uber samarbetar med lokala myndigheter i deras utredning", skriver Volvos pressavdelning i en kommentar till Breakit.

 

LÄS MER: Volvo: Vi har tillstånd för självkörande testerna 

LÄS MER: Nu testar svenska familjer Volvos självkörande bilar 

LÄS MER: Självkörande bilar kan testas på svenska vägar nästa år 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!