Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinna tvingas betala tillbaka 186 000 kronor

En kvinna i Sörmland kvitterade ut barnbidrag för sina barn utomlands. Nu tvingas hon betala tillbaka pengarna.Foto: CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Det är oklart om Försäkringskassan kommer att få tillbaka några pengar från kvinnan.Foto: JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN

Kvinnan kvitterade ut barnbidrag efter barnbidrag och andra ersättningar.

Men Försäkringskassan upptäckte att hon inte bodde i Sverige.

Nu tvingas mamman betala tillbaka 186 518 kronor, rapporterar SVT Sörmland.

Under knappat ett år lyckades kvinnan från Sörmland lura Försäkringskassan och plocka ut både barnbidrag samt flera andra ersättningar utan att kontrollsystemet slog larm och stoppade utbetalningarna.

Men när Försäkringskassan till slut anade att det inte stod rätt till och började gå igenom  hur mycket mamman fått i bidrag utan att bo i Sverige så hamnade man på 186 518 kronor - pengar som hon nu alltså ska tvingas betala tillbaka.

 

LÄS OCKSÅ: Fick barnbidrag utomlands - tvingas betala tillbaka 166 500 kronor  

SVT Sörmland - som rapporterar om fallet  - uppger att Försäkringskassan slutade betala ut barnbidrag efter uppgift om att kvinnan vistades i ett land utanför EU med sina barn från och med juli 2016.

Men kvinnan klagade på beslutet och påstod att utlandsvistelsen bara var tillfällig och att fyra av familjens barn studerade i landet. Försäkringskassan fortsatte då utbetalningarna.

 

LÄS OCKSÅ: 90 000 personer tvingas betala tillbaka bostadsbidraget

 

Försäkringskassan upptäckte dock vid en förnyad kontroll att barnen inte alls studerade och stoppade på nytt utbetalningarna. I början av januari i år togs beslut att dra in kvinnans rätt till föräldrapenning, barnbidrag och flerbarnstillägg.

Det är oklart om kvinnan kommer att kunna betala tillbaka några pengar. Enligt hennes make har hon inga pengar.

 

LÄS OCKSÅ: Gunilla Persson från Hollywood-fruar jagas av Försäkringskassan för bidragsfusk 

Ann-Marie Begler ska utreda hur bidragsfusket kan stoppas.Foto: PER GROTH

 

I dagarna har regeringen utsett Ann-Marie Begler - som tidigare sparkats som chef för Försäkringskassan - som särskild utredare med uppdrag att bland annat utreda hur kontrollen  av statliga utbetalningar kan förstärkas genom ökad samordning mellan myndigheter för att stävja fusket.

 

LÄS OCKSÅ: Ann-Marie Begler sparkades vid ett hemligt regeringsmöte

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!