Kungligheter, politiker och kändisar i läckan

Drottning Elizabeth pekas ut.
Foto: MATT DUNHAM / AP
Drottning Elizabeth.
Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Drottning Noor av Jordanien.
Foto: RAMIN TALAIE / AP
U2:s sångare Bono förekommer i jätteläckan Paradise Papers, enligt The Guardian.
Foto: KAY NIETFELD / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

De försöker hålla en fläckfri offentlig profil – men har samtidigt dolt stora tillgångar i slutna skatteparadis.

Nu avslöjas bland annat brittiska drottning Elizabeth, den världsberömde sångaren Bono och Vladimir Putins barndomsvänner i den stora paradisläckan.


Expressen TV och Di TV sänder live om avslöjandet.

Dokumenten som läckt ut från advokatbyrån Appleby på Bermuda visar hur några av världens rikaste personer placerat stora tillgångar i slutna skatteparadis för att undvika att betala skatt. Uppläggen behöver inte vara olagliga men kan ifrågasättas moraliskt och etiskt – och avslöjar hur flera internationellt kända personer i hemlighet tagit juridisk hjälp för att öka sina förmögenheter.

Brittiska drottning Elizabeth II behöver inte offentliggöra sin förmögenhet och inte betala skatt. Hon har dock alltid valt att göra det av fri vilja. 

Däremot var det inte känt att drottningen via sin stiftelse 2005 även investerade omkring 60 miljoner kronor i en fond på Caymanöarna, visar paradisläckan. Fonden har bland annat investerat i bolaget Bright House. Det har kritiserats för att lura på låginkomsttagare att köpa hushållsprodukter på avbetalning med 99,9 procents ränta.

När de konfronteras med uppgifterna medger drottningens stiftelse innehav på Caymanöarna och två andra fonder i skatteparadis, men säger sig inte ha dem av skatteskäl. Stiftelsen säger sig inte ha känt till investeringen i Bright House.

U2-sångaren Bono investerade via företaget Nude Estates på Malta i en shoppinggalleria i en liten stad i nordöstra Litauen, uppger The Guardian.

– Bono var en passiv minoritetsinvesterare i Nude Estates Malta Ltd, ett företag som var lagligt registrerat på Malta fram till att det upphörde 2015, säger Bonos talesperson till The Guardian.

Drottning och FN-ordförande

Bland politiska och kungliga högdjur märks drottning Noor av Jordaniens två stiftelser på Jersey, varav en äger hennes stora fastighet i Storbritannien.


LÄS MER: Donald Trumps minister i affär med Putins svärson


Sam Kutesa, Ugandas utrikesminister och den tidigare ordföranden i FN:s generalförsamling, lät upprätta en stiftelse på Seychellerna för att förvalta hans förmögenhet. Brasiliens finansminister Henrique de Campos Meirelles skapade en stiftelse på Bermuda "för välgörenhetsändamål". Antanas Guoga, litauisk ledamot i EU-parlamentet och stormrik professionell pokerspelare, var en av två delägare i ett bolag på Isle of Man. Den andre delägaren ingick en rättslig uppgörelse i USA om bedrägeri.

Drottning Noor av Jordanien.
Foto: RAMIN TALAIE / AP

Wesley Clark var tidigare demokratisk presidentkandidat i USA och Natos överbefälhavare i Europa. Han kan också titulera sig vd för ett online-casino med dotterbolag i skatteparadis.

Noor, Meirelles och Guoga hävdar att deras affärer är lagliga och rena. Kutesa säger sig aldrig ha använt stiftelsen och bett Appleby lägga ner dem för längesen. Clark har inte svarat.

Nytt om misstänkt muta i Kongo

Världens 16:e största företag, schweiziska råvaruhandelsbolaget Glencore, har utretts förr om en misstänkt mutaffär i samband med köpet av en koppargruva i Kongo-Kinshasa. Uppgifter i paradisläckan visar hur affären diskuterades på styrelsemöten och hur Glencore 2008 valde att anlita en israelisk gruvmagnat, Dan Gertler, omsusad av mutanklagelser, för att säkra affären. Det lyckades.

Alla inblandade förnekar några olagligheter.

Glencore är en av de största och långvarigaste kunderna hos juristbyrån Appleby, som mycket av paradisläckan kommer ifrån. I den finns otaliga dokument om Glencores upplägg i skatteparadis.

De stormrikas leksaker

Läckan ger även en inblick i de superrikas extravaganser. Här finns uppgifter om det 126 meter långa lyxfartyg – och de ubåtar – som tillhör Paul Allen. Han är medgrundare till Microsoft och nummer 22 på magasinet Forbes lista över USA:s rikaste.


LÄS MER: Paradise Papers – det här är advokatbtyrån Appleby


Juristbyrån Appleby hjälpte den ryske presidenten Vladimir Putins barndomsvänner, miljardärerna Arkadij och Boris Rotenberg, att köpa jetflygplan för mer än 150 miljoner kronor 2013. Året efter hamnade de på USA:s sanktionslista.

De politiska donatorerna

Både republikanska och demokratiska donatorer från USA rör sig i skatteparadisen. Här finns Randal Quarles, republikansk sympatisör och ansvarig vid USA:s centralbank Federal Reserve för tillsyn på Wall Street. Han kan i en komplicerad struktur länkas till en bank på Bermuda som misstänks ha använts för skatteflykt av amerikanska kontoinnehavare. Centralbanken säger att Quarles gjorde sig av med innehavet när han fick sin post.

Aktiefonder som kontrolleras av storgivaren till Demokratiska partiet George Soros anlitar Appleby för att sköta en mängd placeringar i skatteparadis.

Soros välgörenhetsorganisation är för övrigt en givare till journalistnätverket ICIJ, som har samordnat arbetet med paradisläckan.

Soros har inte svarat på frågor.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!