Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kungen önskar sig pengar i present

<p>Silvia och kung Carl XVI Gustaf under en mottagning på torsdagen.</p>Foto: Charles Hammarsten / Ibl bildbyrå
<p>Här uppvaktas kungen av Hans Wibom, Jacob Wallenberg och Peter "Poker" Wallenberg.</p>Foto: Henrik Montgomery / Tt
<p>Kungen och Silvia uppvaktas av Siw Wennberg på torsdagen.</p>Foto: Charles Hammarsten / Ibl Bildbyr / IBL BILDBYRÅ/IBL IBL
<p>Kung Carl Gustaf, prins Daniel och drottning Silvia anländer till ett Östersjöseminarium på Dramaten.</p>Foto: Christine Olsson/Tt

Nyfiken på vad kungen önskar sig i födelsedagspresent? Svaret är enkelt: Pengar.

Enligt Fokus väntas näringslivet överösa kungen, eller snarare hans välgörenhetsprojekt, med pengar på hans stora dag.

Live-published photos and videos via Shootitlive

På valborgsmässoafton firar kungen 70 år och bjuder in till stort kalas. Men vad ska han få i present?

Om kungen själv får välja blir det inga prylar att fylla Slottet med, enligt magasinet Fokus. Det är pengar kungen vill ha.

Och kungen brukar få som han vill. Näringslivet tvekar nämligen inte att uppmärksamma kungligheternas bemärkelsedagar med miljonregn.

Nya numret av Fokus kommer ut i dag.

Uppmanas att skänka pengar till stiftelse

Enligt Fokus finns det ett 70-tal stiftelser och fonder som kopplas till kungahuset, med ett kapital på totalt 4,4 miljarder kronor år 2013.

I början av mars skickade Hovet ut ett pressmeddelande. Där uppmanas de som önskar uppvakta kungen att skänka pengar till just Stiftelse Ungt Ledarskap och näringslivets egen insamling till Kungliga Musikhögskolan.

Den sistnämnda insamlingen är initierad av Svenskt Näringsliv och har dessutom en egen hemsida, kungen70.se.

Victoria fick stiftelse på tio miljoner av Wallenberg

Familjen Wallenberg är en av familjerna som väntas skänka större summor. Enligt Fokus har familjens stiftelser skjutit till fem miljoner kronor vid flera tidigare bemärkelsedagar, och något liknande kan vara att vänta även i år.

Vid kronprinsessan Victorias lysning med Daniel Westling fick hon en stiftelse av familjen Wallenberg, med tio miljoner i startkapital.

Kungen fick pennor och krukor i 70-årspresent

Men kungen får även andra gåvor. Under torsdagens mottagning tog han bland annat emot ett etui med reservoarpennor, en barnbok samt vackra krukor från Waldemarsudde, skriver Svensk Dam.

Frälsningsarmén överlämnade barnboken "Filippa och morfar går på tivoli", av Lasse Berghagen, skriver tidningen. Och av TT Nyhetsbyrån fick kungen ett kollage med bilder på kungen som ung.

 

LÄS MER: Här tjuvstartar kungen sin födelsedag

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!