Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kungavännen tar strid – vill slippa skatta för lyxyachten

Prins Carl Philip delar ut Kungliga Patriotiska Sällskapets näringslivsmedalj till Laurent Leksell.Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Laurent Leksell, koncernchef Elekta.Foto: SCANPIX SWEDEN
Benetti 105 Tradition – tvisten gäller en båt av den här modellen.Foto: Benetti / Youtube

Finansmannen Laurent ”Larry” Leksell, 67, drabbas av en ny skattesmäll för upplägget med sin lyxbåt i Medelhavet.

Skattemyndigheten vill ha in en miljon i skatt då man anser att båten, en 32 meter lång Benetti för 65 miljoner kronor, utgör en beskattningsbar förmån.

Leksell delar inte myndighetens uppfattning.

Laurent Leksell, affärsman och styrelseordförande i strålterapibolaget Elekta, har varit under Skatteverkets lupp en längre tid.

Bakrunden är upplägget med ett bolag på Malta som äger Leksells lyxyacht i Medelhavet. Det är en 31,75 meter lång skönhet byggd av italienska Benetti. Båten är byggd 2011 och flaggad på Malta.

Köpt för 6,5 miljoner euro

Yachten, av modell Benetti Tradition 105 och döpt till Coconuts, inköptes 2014 för 6 505 291 euro, enligt bolagets årsredovisning.

Skatteverket har flera gånger krävt skatt för att Leksell använder båten genom sitt maltesiska bolag. Enligt senaste beslutet slår man fast att innehavet av en lyxbåt utgjort en förmån som ska beskattas som inkomst av kapital. Detta rapporterade Nyhetsbyrån Sirén.

Skattmasen anser att Leksell ska betala en miljon i skatt för denna förmån. Detta bestrider han själv.

Laurent Leksell vid sin dotter Caroline Leksells bröllop 2012. Till höger i bild syns prinsessan Madeleine.Foto: SUVAD MRKONJIC

Miljardären ”Larry” Leksell beskrivs som en vän till kungafamiljen. När hans dotter gifte sig 2012 var både prinsessan Madeleine och Chris O'Neill på plats i den schweiziska alpbyn S:t Moritz. 2011 tilldelades Larry Leksell Kungliga patriotiska sällskapets ”Näringslivsmedalj”.

2017 rapporterade SVT:s Uppdrag granskning att Laurent Leksell använt en avancerad metod när han köpte lyxyachten.

Lyxyachten köptes i ett upplägg som gjorde att Leksell slapp betala skatt. Larry Leksell sålde aktier i Elekta till egna Maltabolag, som i sin tur sålde aktierna vidare. Därmed slapp Leksell att betala reavinstskatt i Sverige, enligt granskningen.

Leksell bestrider skattekravet

Finansmannen bestrider enligt handlingarna i det senaste ärendet Skattemyndighetens krav, och yrkar på att beskattningen ska undanröjas.

Skatteverket krävde i april 2019 in 3,2 miljoner kronor av Leksell baserat på samma grunder, gällande tidigare år. Hösten dessförinnan drabbades miljardärens yachtbolag dessutom av en skattesmäll på 14,3 miljoner. Leksell äger samtliga aktier utom en i bolaget. 

TV: Här visar miljardären sin 800-miljonersbåt

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!