Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kungafamiljens nära vän kopplas till skatteparadis

Kronprinsessan Victoria och Bertil Hult.
Foto: TOMMY PEDERSEN
Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia anländer till sitt hotell under Bertil Hults 70-årsfirande i Shanghai.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Ett miljardimperium med starka kopplingar till skatteparadis och nära band till det svenska kungahuset.

Vänskapsbanden mellan Bertil Hults internationella miljardindustri och kungafamiljen har mötts av stark kritik – men också hyllats för det gemensamma engagemanget kring dyslexi och drogmissbruk.

Expressen har kartlagt Bertil Hult, 76, och den svenska språkjätten EF:

Miljardbolagen i Luxemburg och Malta, de privata festerna med inhyrda världsartister och mutaffären som skakade kungahuset.

Bakom en pampig fasad, nära Saint John's-katedralen i Valletta, ligger en av Maltas främsta advokatbyråer.

Bolaget erbjuder, enligt hemsidan, skatterådgivning för förmögna internationella kunder.

På samma adress, på advokatkontoret, står också det maltesiska företaget Blue Bear Limited registrerat. Det är ett företag som är direkt kopplat till ett företag i Luxembourg – Signum. 


LÄS MER: Miljardär bjöd kronprinsessan på lyxresa för flera miljoner


De båda bolagen har visat sig vara kontrollerade av den svenska mångmiljardären Bertil Hult.

En av de förmögna svenskar som har valt att placera tillgångar i ett lågskatteland

Den framgångsrike entreprenören, ägaren till språkreseföretaget EF, är en av de förmögna svenskar som valt att placera tillgångar i ett lågskatteland. 

Malta har nu hamnat i rampljuset kring Paradisläckan, kritiserat som lågskatteland med begränsad insyn och generösa skatteregler för rika människor som vill undvika just skatt. På onsdagen avslöjade SVT:s Uppdrag granskning också att kungavännen har totalt över 25 företag i skatteparadis, främst i Bermuda.

Handlingar kring Hults bolagsupplägg i Malta och Luxemburg, som Expressen tagit del av, visar att företaget i Luxemburg i dag har långt över två miljarder i tillgångar. Registrerade aktieägare i officiella bolagsdokument är Bertil Hult och hans fyra söner.

LÄS MER: Kändisarna flygs till miljardärens lyxfest

Bertil Hult har nära band till det svenska kungahuset.
Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL

Upplägget avslöjades i Uppdrag granskning 

Upplägget – som vi ska återkomma till – avslöjades första gången i ”Uppdrag granskning” 2013 och kritiserades då för att vara del av ett avancerat upplägg för skatteplanering. 

En presstalesperson avvisade detta – men Bertil Hult brukar själv inte hymla med att han inriktar sig på att betala så lite skatt som möjligt.

På Dagens industris fråga om huruvida bolagsstrykturen är uppbyggd för att minimera skatt, svarade han så här 2002:

– Självklart, det är inget jag behöver dölja. När vi flyttade till Sverige för tio år sedan lade vi upp ägandet så att min skatt blev så låg som möjligt. 

76-årige Bertil Hult har tidigare kallats "Sveriges mest okända miljardär".

Hult har tidigare kallats "Sveriges mest okända miljardär"

Enligt Veckans Affärers årliga lista över Sveriges miljardärer är han uppskattningsvis god för 40 miljarder kronor och därmed landets tolfte rikaste person.

Berättelsen om hur han hamnade på den listan började under en resa till Budapest 1963.

Bertil Hult hade vid denna tid startat upp en verksamhet där han importerade kläder, bland annat T-tröjor, från östra Europa. Dessa sålde han i en liten butik och på olika marknadsplatser i Sverige. I en hotellrestaurang i Budapest fick Hult och hans reskamrat kontakt med ett svenskt sällskap, med den svenske ambassadören i spetsen. Bertil Hult kom i samspråk med en svensk kvinna i sällskapet vars son, berättade hon, hade börjat med språkresor till Frankrike. Hult blev intresserad och såg till att få veta allt om sonens verksamhet. 

LÄS MER: Stjärnglans när miljardären firar jämnt

Drottning Silvia och Annifrid Lyngstad från ABBA närvarade vid Bertil Hults 60-årsfest.
Foto: THOMAS NILSSON

Hans lyxiga livsstil har blivit en följetong i svensk press

Den unge Hult fastnade särskilt för detaljen att kvinnans son kunnat köpa sig en ny bil, en Alfa Romeo, för pengarna han tjänat. 

Hult funderade kring att svenskar troligen är mer intresserade av engelska och började genast fundera på liknande språkresor till Storbritannien.

Där och då, på en hotellrestaurang i Budapest, föddes idén om det som skulle bli miljardindustrin EF.

24 år gammal drog Bertil Hult i gång verksamheten och gav sig efter detta ut i världen och spred budskapet om sina språkskolor. 

24 år gammal drog Bertil Hult i gång verksamheten

1971 flyttade han till Tyskland, 1974 till Holland, 1977 till Schweiz, 1983 till USA, för att sedan återvända till Sverige 1992 där han bosatte sig med hustru och barn i Djursholm.

EF blev ett välkänt begrepp för ungdomar över hela världen genom tv-reklam och broschyrer. För svenska ungdomar handlade det inledningsvis mest om Brighton, dit ungdomar kunde resa och bo hos värdfamiljer. Men EF hade tidigt sin största kundkrets i USA och Japan. Japanska ungdomar reste till Europa, USA och Australien för att lära sig engelska. De amerikanska ungdomarna åkte i stället till Europa för att lära sig mer om kulturen.

Men rapporteringen om Bertil Hult har i stället ofta handlat om hans lyxiga livsstil.

Den har sedan 1990-talet blivit en följetong i svensk press.

LÄS MER: En yacht värdig en prinsessa

Bertil Hults 70-årsdag firades i Shanghai på Shangri-La.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Renoverades för uppemot 85 miljoner kronor

Först handlade det om villan på Djursholm i Danderyd, som var på 800 kvadratmeter och som han själv formgivit. 1997 benämndes det som landets fjärde dyraste hus. Enligt Veckans Affärer renoverades senare villan – och den privata småbåtshamnen – för uppemot 85 miljoner kronor. 

Därefter kom uppgifterna om frun Lisbeths födelsedagsfest. Festen hölls i Stockholm 1997, med det svenska kungaparet som gäster och med fruns favoritartist Rod Stewart som inhyrd pausunderhållning. Notan, bara för artisten, ska ha varit på 800 000 dollar. 

Familjen Hult sålde senare jättevillan i Djursholm för 30 miljoner och köpte 1998 en hel fastighet på exklusiva Strandvägen i Stockholm. Fastigheten kostade 55 miljoner kronor och boendet kallades "Sveriges lyxigaste lägenhet". Där fick familjen en boyta på 500 kvadratmeter i två plan, ett öppet sällskapsrum på 100 kvadratmeter med takhöjd på över 6 meter. Egen biosalong, eget gym och ett vinförråd.

Segelbåten har värderats till 350 miljoner kronor

Hult, genom bolag, äger fortfarande huset men familjen har också fastigheter i rikemansparadiset Torekov i Skåne, ett fritidshus i Beaver Creek i amerikanska Colorado och ytterligare en semesterbostad i exklusiva La Zagaleta, utanför Marbella i Spanien. 2001 lämnade han Sverige igen för Luzern i mellersta Schweiz, där EF också har ett av sina högkvarter. Hult har också blivit omskriven för sina jättelika segelbåtar och privata flygplan - med egen terminal på Bromma flygplats.

Hans senaste segelbåt Erica XII – 52,5 meter lång – har fem sviter och hemmahamn i Hamilton, Bermuda. Den byggdes och designades 2009 i Nederländerna och har värderats till 350 miljoner kronor.

Och det var just denna båt som 2010 satte "den okända miljardären" på kartan.

LÄS MER: Miljardär lånade ut privatjet till Victoria

Foto: EXPRESSEN

Allt startade med kronprinsessparets bröllopsresa

Trots återkommande uppmärksamhet kring lyxlivet fortsatte han under många år att kallas doldis i pressen. Men händelsen 2010 – som slutade med mutanklagelser mot svenska kungahuset – skulle ändra på det. 

Allt startade när kronprinsessparet Daniel och Victoria sommaren 2010 gav sig ut på sin berömda bröllopsresa.

Först ut var Expressen som fick en bild på flygplanet och den 24 juni 2010 publicerade en exklusiv intervju med det nygifta paret Daniel och Victoria under deras bröllopsresa i Tahiti. Det visade sig att såväl båten, som flygplanet – samt en semesterbostad de använt under resan – tillhörde Bertil Hult och lånats ut till brudparet som en present.

Flera privatpersoner anmälde och menade att det var en muta.

Kungafamiljen har ett väldigt förtroendekapital och prestige

Riksenheten mot korruption utredde anmälningarna – men överåklagare Gunnar Stetler drog slutsatsen att kronprinsessan, prinsen och Bertil Hult inte gjort sig skyldiga till brott enligt mutlagstiftningen. 

Men kritiken mot olämpligheten i upplägget bet sig fast och Claes Sandgren, professor i civilrätt och ordförande för institutet mot mutor, har senare, 2013, sagt till SVT:s ”Uppdrag granskning”:

– Kungafamiljen och kronprinsessan har naturligtvis ett väldigt förtroendekapital och prestige, det är klart att många vill få del av detta. Och då är det väldigt viktigt att de inte gör något som kan ge intrycket att dom utnyttjar sin alldeles speciella ställning för att gynna sina privatekonomiska intressen.

– Och det är mot den bakgrunden som jag tycker det är mycket olämpligt av dem att ta emot den här gåvan som man ändå måste säga var både kostsam och extravagant. 

LÄS MER: Mångmiljardären Bertil Hult: "Jag har inte läst en bok i hela mitt liv"

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel på bröllopsresan.

En nära vänskap som går decennier tillbaka

På onsdagen avslöjade SVT:s Uppdrag granskning också att både båten och privatjeten från denna resa ägs genom skatteparadisupplägg. Den 52 meter långa Erica XII ägs genom brevlådeföretag på Malta och Bermuda. Och privatjeten står skriven på ett brevlådeföretag i skatteparadiset Bermuda. Kungen och drottningen ska också ytterligare fyra gånger, mellan 2013 och 2017, åkt på resor i Hults privatjet.

Bertil Hult har länge – även före mutanklagelserna – varit tätt förknippad med det svenska kungahuset.

De har varit involverade i flera av hans verksamheter. 

Victoria har delat ut priser för Bertil Hults stiftelse, drottning Silvia blev "gudmor" till en av EF:s tävlingsbåtar och drottningen har även suttit i en styrelse med Hult.

Det är en nära vänskap som går decennier tillbaka. 

Diana Ross, Elton John och Stevie Wonder har stått för underhållningen

Främst ska det vara drottningen och Hult som står nära varandra, inte minst sedan de 1994 tillsammans engagerade sig i styrelsen för The Mentor Foundation, en internationell antidrog-organisation med bas i Geneve. Det var efter detta, 1997, som drottningen och kungen deltog på ett pr-arrangemang för Hults företag EF Education. Företagets två kappseglingsbåtar döptes av kungen och drottningen inför världsomseglingen Whitbread Round The World. Det var då den svenska drottningen blev "gudmor" för språkjättens båt.

Kungafamiljen har också deltagit i flera av Bertil Hults numera rikskända privata födelsedagsfester där – utöver Rod Stewart – även Diana Ross, Elton John, David Copperfield och Stevie Wonder stått för underhållningen. 

Tillsammans med kronprinsessan Victoria har han också engagerat sig för barn med dyslexi och då bland annat delat ut pris tillsammans till skolor som arbetat för barn med läs- och skrivsvårigheter.

LÄS MER: Svenske miljardären flög in Janet Jackson till sin fest

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel anlände till Bromma flygplats efter sin smekmånad med flygplanet som Bertil Hult lånat ut till brudparet.
Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

Lider av dyslexi

Hult har själv dyslexi. Det är en funktionsnedsättning som blivit så nära förknippat med Bertil Hult att hans läs- och skrivsvårigheter blivit en del av företagets officiella historia. Uppgifter om hans dyslexi används bland annat i EF:s företagshistorik på hemsidan. Det ska ha varit dyslexin som gav honom drivkraften att starta egen verksamhet inom utbildning.

Bertil Hult har också i Expressen berättat om hur dessa svårigheter drabbade honom i skolan:

– Jag hade en fröken som hette Fagerlind. Henne glömmer jag aldrig. Hon brukade luta sig över mig och säga "Läs, pojke!" samtidigt som hon örfilade mig på bägge kinderna. Det var inte någon bra pedagogisk metod.

Hon örfilade mig på bägge kinderna

Under affären om mutanklagelser mot kungahuset exploderade intresset för Bertil Hult. 

Ett intresse som kom att hålla i sig. Det är i dag längesen EF-entreprenören kallades "Sveriges mest okända miljardär". 

Men exakt var dessa miljarder kommer ifrån, hur de investerats, hur mycket skatt som betalts, hur mycket vinster som delats ut – har förblivit en gåta.

Vi återvänder till gatan från inledningen av reportaget, den ståtliga entrén till ett advokatkontor i centrala Valletta dit spåren leder från Bertil Hults familjebolag Blue Bear på Malta och Signum i Luxemburg.

LÄS MER: Bonniers hemlige son är mångmiljardär och Victorias vän

Bertil Hult lider liksom kronprinsessan Victoria av dyslexi.
Foto: SUVAD MRKONJIC

Malta har klassats som ett lågskatteland med begränsad insyn

När ”Uppdrag granskning” granskade upplägget 2013 konstaterades att bolagen tar in avgifter från andra EF-bolag. Upplägget, enligt SVT:s källor, är en del i skatteplanering där syftet är att hålla nere vinster och skatt. Upplägget har också vissa likheter med Ikeas kritiserade upplägg där varuhusen minskar sina vinster genom att betala 3 procent i royalty till Inter Ikea Group som finns i Nederländerna.  

Bolaget hade då, 2013, tillgångar på närmare en miljard kronor. Idag, visar Expressens kartläggning, alltså att tillgångarna i företaget når långt över två miljarder kronor. Registreringshandlingar och årsredovisningar visar också att det är Bertil Hult och hans fyra söner som är enda aktieägare i företaget.

Tillgångarna är långt över två miljarder kronor

SVT:s ”Uppdrag granskning” avslöjade 2013 också hur företaget bekostar ägaren Bertil Hults privata lyxliv med minimalt skattuttag.

Genomgången visade hur bolagen inom språkresor samlas inom ett holländskt bolag som i sin tur ägs av ett schweiziskt moderbolag, EF Colleges Ltd. Ett mönster med stora intäkter – men minimal vinst och skatt – uppenbarade sig. Källor uppgav för programmet hur pengar från olika EF-bolag slussades vidare till centrala konton för att täcka kostnader – bland annat Bertil Hults flygplan, lyxbåtar och villor. Därefter fick de olika dotterbolagen runtom i världen tillbaka en mindre slant för att täcka kostnader samt pengar till en minimal vinst – och därmed en minimal skatt.

Granskningen omfattade dock bara en del av Bertil Hults företag och exakt hur upplägget ser ut är det få som vet.

LÄS MER: Miljardärens sommarhusportfölj: 117 miljoner

Bertil Hult och Lisbet Hult.
Foto: OLA AXMAN / IBL

Listar verksamhet i 116 länder

Det har rapporterats att inte ens högt uppsatta chefer haft insyn i strukturen bakom de familjeägda EF-bolagen.

Den innersta kärnan utgörs endast av Bertil Hult och den närmaste familjen. Äldste sonen Philip Hult, 47, blev EF:s nya ordförande 2008. Han är född i Lund men har bland annat haft en adress i Hongkong. Sonen Alexander Hult, 42, är vice ordförande. Edward Hult, 39, är vd för EF North America. Yngste sonen Maximilian, 35, står utanför det dagliga arbetet inom EF och är filmregissör i Stockholm, född i schweiziska Luzern. Han har bland annat gjort dramafilmen "Hemma" med Lia Boysen i en av rollerna.

EF:s officiella faktablad listar verksamhet i 116 länder, 46500 anställda samt 530 skolor och kontor över hela världen. Verksamheten bedrivs inom tre divisioner och 14 affärsområden. Men några siffror över ekonomin eller exakt hur verksamheten är organiserad finns inte.

Jag har inget emot att betala skatt, men det måste vara rimligt

EF:s talesperson Martha Doyle har tidigare för SVT förnekat att bolagen sysslar med skatteplanering och förklarat den komplexa bolagsstrukturen med att ägaren Bertil Hult bott på olika platser.

– Det jag kan säga är att vi skulle inte ha kunnat växa så stora som vi är om vi inte hade en etisk verksamhet. Och vår struktur har vuxit fram genom att vi grundades av en enda man. Han har flyttat runt en hel del, och vi har vuxit med honom.

Själv har han tidigare sagt, till Dagens industri:

– Jag har inget emot att betala skatt, men det måste vara rimligt.

Bertil Hult är sedan 2008 pensionerad men är fortfarande ägare och har en styrelsepost i företaget.

Expressen har sökt Bertil Hult. Talespersonen Martha Doyle, chefsadministratör på EF i Boston, skriver i ett mejl:

"EF är ett familjeföretag som ägs till 100 procent av Hult-familjen och drivs nu av Bertils söner, som bor i USA eller Storbritannien och är skattepliktiga i dessa länder."

"Bertil Hult bodde i USA i tio år och har bott i Schweiz i mer än 20 år. Han är skattepliktig i Schweiz."

Hon skriver också att "EF arbetar i full överensstämmelse med gällande skattelagstiftning i alla länder där vi gör affärer och, lika viktigt, i överensstämmelse med dess fulla avsikt och syfte".