Kungabarnens senaste aktieklipp på börsen

Kronprinsessan Victoria är tillsammans med sina syskon huvudägare i portföljen Gluonen.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Prinsessan Madeleine. Portföljen är för närvarade värd 25,3 miljoner.
Foto: (C) PELLE T NILSSON 1 / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Prins Carl Philip.
Foto: /IBL / /IBL

Kungabarnen har gjort en vältajmad aktieförsäljning, skriver Dagens industri.  

Kronprinsessan Victorias, prins Carl Philips och prinsessan Madeleines portfölj är för närvarande värd 25,3 miljoner kronor. 

– Vi har i grunden en positiv syn på marknaden, säger Jan Lindman, hovets ekonomidirektör. 

Kungabarnens portfölj heter Gluonen och ägs i huvudsak av kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip och prinsessan Madeleine. 

Enligt Dagens industri gjordes en lyckad försäljning av aktier i september. Då såldes 2.700 aktier i företaget Epiroc, skriver tidningen och hänvisar till ägartjänsten Holdings. 

Enligt Di innebär försäljningen en vinst för kungabarnen eftersom försäljningen ser ut att ha tajmat aktiens lyft i september. När aktien noterades på Stockholmsbörsen i juni så kostade aktien 84 kronor. I september stod aktien som mest i 93 kronor, vilket skulle ha gett kungabarnen en förtjänst på 114 300 kronor. Aktien har dalat sedan dess och på fredagseftermiddagen handlades den för runt 83 kronor. 

Portföljen är för närvarande värd 25,3 miljoner kronor och det största ägandet finns i  investmentbolagen Investor och Latour. På tredjeplats finns verkstadsbolaget Sandvik och på fjärde plats Volvo, skriver Di. 

”Positiv syn på marknaden” 

Aktierna i Epiroc behölls bara i fem månader, men i övrigt är strategin för portföljen långsiktighet, säger hovets ekonomidirektör Jan Lindman, som är vd i Gluonen. Han förvaltar kungabarnens portfölj tillsammans med ordförande Fred Wennerholm och finansmännen Fredrik Palmstierna och Richard Montgomery.

Trots att börsen är inne i en orolig tid är inte Jan Lindman orolig. 

– Kan man vara långsiktig så kan man stå ut med lite upp- och nedgångar under resans gång. Vi har i grunden en positiv syn på marknaden och tycker att svenska aktier långsiktigt är bra att investera i. På sikt ska det gå upp, så vi är inte stressade av de nedgångar vi sett den senaste tiden, säger han till Dagens industri. 

LÄS MER: Kungafamiljen gjorde stora förluster på H&M

Han säger också att kungabarnen inte har någon åsikt kring vilka företag portföljens förvaltare investerar i. Ibland får kungabarnen information om hur det går, men de frågar aldrig kungabarnen om råd kring affärer. 

– Det har att göra med att kungen framför allt, men även andra medlemmar av kungafamiljen, är väldigt väl informerade. I olika sammanhang har de dialoger med regeringen eller träffar företagsledare och kan få information som inte är offentlig. Då vill vi inte riskera att våra aktiviteter i de här portföljerna skulle baseras på någon slags insiderinformation, säger han till Di. 

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!