Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kundernas vädjan till Ikea efter förändringen

Tinys favorit dras tillbaka av Ikea.
Foto: Privat

Ikea har bestämt sig för att plocka bort två gosedjur ur sitt sortiment.

Det fick hundratals svenska hundägare att reagera.

– Jag blev jättesur när de inte skulle finnas mer, säger Liselotte Regouw från Sollentuna.

Och det är hon inte ensam om.

De senaste dagarna har svenska hund- och husdjursägare protesterat mot Ikea.

Anledningen är att Ikea har bestämt sig för att plocka bort två gosedjur, med produktnamnen Gosig Mus och Gosig Råtta, ur sitt sortiment.

”Alla mjukdjur är bra på att kramas, trösta, busa och lyssna. Dessutom är de pålitliga och säkerhetstestade”, lyder Ikeas egen beskrivning .

– Det är Tinys absoluta favorit och många många andra hundars med, så vi vill jättegärna ha kvar musen i sortimentet, säger Helena Lindqvist från Piteå.

Tiny, av rasen Pomeranian, är Helena Lindqvists hund och Ikeas mus har varit en stor favorit. När man väl hittar en leksak eller ett gosedjur som hunden gillar är det svårt att bara byta, menar hon.

– Jag kände direkt att jag måste köpa på mig ett lager. Hon har massor med leksaker men musen är nummer ett och den väljer hon nio gånger av tio, förklarar Helena Lindqvist.

Lova Johansson (t.v) är Helena Lindqvists dotter och den som gav Tiny sitt namn.
Foto: Privat

”Blev ramaskri”

I flera inlägg på Facebook riktas viss kritik mot Ikea – men främst vänliga önskemål om att behålla produkterna i sortimentet.

Ett av inläggen har, i skrivande stund, över 220 kommentarer.

Majoriteten av de som har hört av sig är hundägare, men andra menar att gosedjuret även går hem hos barn.

– Jag har en chihuahua och nästan alla som har en mindre hundras har köpt denna mus från Ikea. Det blev ett ramaskri i alla våra hundgrupper på nätet när vi fick reda på att den skulle tas bort ur sortimentet, förklarar Liselotte Regouw från Sollentuna.

Som även brukar skicka med gosedjuret till valpköpare.

– Jag blev jättesur när de inte skulle finnas mer. Alla mina hundar älskar den, säger Liselotte Regouw.

Den lilla hunden Wilma älskar sina gosedjur.
Foto: Privat

Därför är den poppis

Helena Lindqvist från Piteå säger att hon planerar att bunkra upp med Ikeas utgående mjukisdjur.

– Men vi har 17 mil till närmaste Ikea, säger hon.

Linnéa Thor från Göteborg säger att hennes hund, borzoien Petrusjka, gärna tuggar på Ikeas mjuka råttor. 

– Ja, för sjutton, hon ville envist låna just en sådan hemma hos en hundkompis så till slut insåg jag ju att det är väl klart hon måste få en egen, säger matte.

Varför är då de två gosedjuren så populära bland landets hundar?

I Petrusjkas fall handlar det nog om att gosedjuret har en perfekt storlek – närmare bestämt 23 centimeter.

– Hon gillar att den är så liten, i förhållande till sin egen ganska rejäla storlek, att hon kan få plats med den i munnen samtidigt som en annan, större leksak, säger Linnéa Thor.

Petrusjka från Göteborg biter gärna på sin mjukisråtta.
Foto: Privat

Ikeas svar till svenska hundägare

Ikea är väl medvetna om den uppståndelse som har uppstått på företagets svenska Facebooksida.

– Det har varit ett otroligt engagemang både på vår Facebooksida och i våra varuhus. Att våra möss och råttor var så pass älskade av hundägare visste vi faktiskt inte, säger Felix Östman, presskontakt hos Ikea i Sverige.

De aktuella gosedjuren kommer tas bort under sommaren

– De ersätts av en läskig blåhaj och en gullig val. Vi hoppas verkligen att även dessa ska vara lika älskade av våra fyrbenta vänner, säger Felix Östman.

Å alla hundägares vägnar – varför tas gosedjuren bort?

– På Ikea förnyar vi årligen cirka en fjärdedel av sortimentet. Råttorna och mössen har varit med oss i dryga tio år nu, och vi har märkt av en nedåtgående trend ett tag och behov för förnyelse, säger Felix Östman.

Är ett beslut definitivt eller har allmänheten möjlighet att påverka?

– Inga beslut som vi tar är definitiva. Givetvis lyssnar vi in vad våra kunder säger, samtidigt som vi behöver titta på den försäljningshistorik vi har. Efter detta engagemang, och tidigare önskemål, kommer vi att börja sälja ett särskilt sortiment enbart för fyrbenta vänner här i Sverige efter sommaren, Lurvig, säger Felix Östman.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!